Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ocieranie się ryb  (Przeczytany 5120 razy)
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Grudzień 22, 2007, 08:04:23 »

o 9 otwierają sklep w mojej mieścinie,kupie testy więc około 10godz. podam parametry wody,może coś się wyjaśni, dziś rano zauważyłem że gupik(samiec koloru pomarańczowego) dostał teś białej otoczki
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 22, 2007, 11:43:06 »

Kupiłem dziś test kropelkowy na ph, bo tylko taki był,zrobiłem pomiar i wyniósł 7,5.  no i dolałem Akryflawiny i już nie mogę patrzeć na swoje akwa Angry strasznie zielona woda się zrobiła, nie wiem chyba nie poradze sobie sam z tym moim baniaczkiem
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Grudzień 22, 2007, 22:07:00 »

Padł mi dzisiaj mieczyk i gupik. Nie wiem co robić.
Xiao Lohan
Aby chcieć być kimś, najpierw musisz być sobą!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Grudzień 22, 2007, 22:20:19 »

też kiedyś miałem takie coś... nic nie szło zrobić a woda ciągle zły odczyn i to cholernie zły miała Smiley wziąłem ryby i rośliny do wielkiej miski dałem z 25% wody z awqa i 75% z kranu, a ja zabrałem się do czyszczenia, najpierw wode nalałem i sobie stała żeby troche odstała Smiley a ja cały baniak czyściłem całą wode wylałem, wymyłem żwir, filtr nie szczędząc bakteri nitrifikacyjnych... nawet szyby roztworem solnym czysciłem, zeby było jak świeżo założone aqua. urządzilem wszystko na nowo i wlałem całą tą miskę, i już żadna ryba nie padła z przyczyn złych parametrów wody...

masz dużo żwiru i aqua już dość długo? może słabo odmulałeś i sporo odchodów w żwirze siedzi, a ostatnio coś przekopałeś (niewiem, może coś sadziłeś jakieś roślinki) i to wszystko przekopałes to sie to po aqua rozprzestrzeniło i teraz sie nie ustabilizuje puki wody nie wymienisz jak najwięcej. i żwir tez bym wypłukał... troche sie pobawisz przed świętami ale przynajmniej skuteczne takie wymycie porządne...
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Grudzień 22, 2007, 23:35:16 »

mój baniaczek dopiero 1 miesiąc istnieje
marnes
Stały użytkownik

Ciekawe czy można hodować taką rybkę w domu...

« Odpowiedz #20 : Grudzień 23, 2007, 11:27:42 »

mój baniaczek dopiero 1 miesiąc istnieje

To nic do tłumaczenia.U mnie trochę dłużej ale i tak miałem brudy więc wziąłem odmulacz (u mnie z rurki zrobiony i z butelki po spirytusie,wziąłem miche i odsysałem aż się to wszystko wyciągnęło... Jeśli chodzi o testy kropelkowych nie polecam (choć sam nie mam ani jednego ani tego ani tego)(choć mam do pomiaru kwasowości) najlepsze są takie testy paskowe http://allegro.pl/item282384547_testy_paskowe_jbl_akwarium_50_prob_tanio_.html Grin
PS.jareczek 3x3 nie zapominaj o opcji zmień

GG 10744841 Mój były mały pies teraz jest większy
jareczek3x3
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Grudzień 24, 2007, 20:04:27 »

no panowie i panie następny gupik mi padł niewiem co się dzieje odłączyłem już dawno Co2 i ryby znów wszystkie pod lustrem wody nawet neonki.coś mam z wodą nie tak,Filtr pracuje non stop woda jest nadzwyczaj krystaliczna a ryby się strasznie ocierają o wszystko i praktycznie każdego dnia pada mi jakaś rybcia.niewiem co robić, dziś mierzyłem ph-wyniosło 8,ale jak miałem podłączone co2 to ryby mi po jakimś czasie podpływały pod lustro wody,
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: