Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy wyłączyć napowietrzacz?  (Przeczytany 2823 razy)
Lukasz25
Nowy
*

« : Grudzień 28, 2007, 08:31:32 »

Mam akwa 250l (kilka roślinek) 2 z dużymi listkami, 1 moczarkę(tylko tego nazwę znam:P), pęczek Grin trawy (takiej długiej) 2  z małymi listkami 2takie małe trawki 1"dywanik" z trawy  i.Obsada 3 neony,2molly,1bocja,2platynki,1zbrojnik,2gupiki,2kirysy,2skalary,2gurami(wiem że nie powinny być razem:))Temp wody 25 stC. Moje pytanie czy wyłączać napowietrzacz- bąbelki dają fajny efekt;P (napowietrzacz tetra ap-300 3 kamienie napowietrzające 1 kula śr ok4 cm (przysypana kamieniami) pracuje prawie całą wydajnością, kamień 2,5 cm na śr baniaka (pracuje zdławiony ok 50% również przysypany) i kamień ok 15 cm (również ok 50% wydajności).Wszystkie kamienie są przykryte warstwą żwiru i rozstawione po bokach akwa i na środku(ten najmniejszy).Mam pytanie czy nie za dużo tego i czy nie zaszkodzi to roślinkom lub rybkom jeśli tak to co radzicie ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 09:23:20 wysłane przez Lukasz25 » Zapisane
ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2007, 09:52:37 »

Tu nie chodzi o efekt tylko o zawartosc tlenu w wodze ja jest za mala to trzeda zaloczyc (co nie znaczy ze jak za duza to wylaczyc) Wink
ja moj wlaczam na 8 godzin nocnych za poadu procesu fotosyntezy czyli....
jak roslinki w dzien maja odpowiednie warunki -swiatlo c02 itd to podieraja dwotlenek wegla a wydzielaja tlen ktory rybka i innym organizmom jest niezbedny , a po zapadnieciu zmorku w akwa jest tak ze roslinki nie pobieraja co2 a tlen ktorego zawartosc w wodzie musi wystarczyc i jednym i drugim..

240L ROSLINNE
Killvalius
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2007, 10:10:17 »

Taak zawartosc tlenu spada w nocy.... Gdyz jak powiedzial ŁUKASZ-OLZA proces fotosyntezy w nocy zanika i jest odwrotnie do dnia....<pobieraja TLEN, a wydzielaja DWUTLENEK WEGLA>
Czyli wychodzi na to, ze mozna napowietrzac w nocy, lecz nie trzeba

Pzdr Killvalius
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 10:12:41 wysłane przez Killvalius » Zapisane

"Każdy człowiek ma jakieś dobre strony. Trzeba tylko przekartkować złe."
Lukasz25
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2007, 10:34:08 »

Czyli co nie potrzebnie kupowałem napowietrzacz i budowałem cała instalacje??? W dzień nie musi być akwa napowietrzane ?a w nocy powinno, o ile dobrze zrozumiałem.Czyli nie trzeba napowietrzać ale można ?BArdziej mi chodzi o to czy takie napowietrzanie może zaszkodzić roślinom??Bo jeśli to nie zagraża ich "istnieniu" to bym napowietrzał.
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2007, 10:39:20 »

To ja Ci trochę namieszam :
Brzęczka wcale nie mam i nie miałem wypłukuje tylko co2 tak cenne dla roślin
mam deszczownie skierowaną do góry pod lustrem wody i to wystarczy Smiley
i tak to funkcjonuje Smiley a co2 podaje 24/h
Lukasz25
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2007, 10:46:24 »

taaaaa butle mam jeszcze kupić Shocked Shocked Shocked Shocked deszczownie mam zamontowaną przy dnie i skierowaną pionowo do góry. Ale czy nadmierne napowietrzanie może zabić roślinność??
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2007, 10:51:04 »

ech chłopie widzę że nie zrozumiałeś
zabić nie zabije ale jeśli masz delikatne rybki które wymagają ph 6,5 do 7 to na powietrzacz utrudni im życie bo będzie podnosił ph wypłukując co2
łatwiej będziesz mógł nabyć glony w akwarium
co2 jest niezbędne dla roślin w procesie fotosyntezy Smiley

Killvalius
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2007, 11:10:32 »

Zagrazac roslinom w sumie nie zagraza, tylko w pewnym stopniu wyplukujac CO2.
Ja powiedzialem, ze mozna lecz nie trzeba napowietrzac. W nocy mozesz sobie napowietrzacz i do tego np. ladne podswietlanie noce<ladnie wyglada> ale kazdy urzadza swoje akwarium wedlug wlasnych upodoban.(ale to nie temat dotyczacy wygladu akwarium)

Sprawa napowietrzania jest dosyc sprzeczna z tego co zauwazylem.... a przygladam sie temu juz jakis czas. Jedni to stosuja drudzy nie bo wyplukuje CO2. Jak zrobisz tak bedzie, na forum tylko zbierasz opinie ludzi Smiley

Pzdr Killvalius

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2007, 12:36:51 »

.Wszystkie kamienie są przykryte warstwą żwiru i rozstawione po bokach akwa i na środku(ten najmniejszy).Mam pytanie czy nie za dużo tego i czy nie zaszkodzi to roślinkom lub rybkom jeśli tak to co radzicie ?

Jak już koledzy się mądrze wypowiedzieli na ten temat są minusy takiego intensywnego napowietrzania jeśli chodzi o wypłukiwanie co2...moim zdaniem jest jeszcze jeden minus tego, że wszystkie te kostki masz na dnie przysypane żwirem...przy dojrzałym akwa , gdy na dnie trochę się juz detytrusu odłoży, napowietrzacz będzie Ci unosił w wodzie drobinki syfu z dna i może to po pierwsze nie wyglądać najlepiej z bliskiej odległości Cheesy...woda może być nieco mniej kryształowa, a po drugie niektóre gatunki ryb nie lubią jak się unosi taka niby mało widoczna zawiesinka:)-  ma to  bliższy związek ze skrzelami.Nie wiem jak Twoje rybki, ale wiem , że np. ramirezy mogą się nawet rozchorować od tego.
pozdr
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Killvalius
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2007, 12:51:45 »

moim zdaniem jest jeszcze jeden minus tego, że wszystkie te kostki masz na dnie przysypane żwirem...przy dojrzałym akwa , gdy na dnie trochę się juz detytrusu odłoży, napowietrzacz będzie Ci unosił w wodzie drobinki syfu z dna i może to po pierwsze nie wyglądać najlepiej z bliskiej odległości Cheesy...woda może być nieco mniej kryształowa

Jesli te kostki juz dzialaly to w tym miejscu teoretycznie nie powinno byc juz zadnego osadu... wiec w moim skromnym mysleniu nic sie nie bedzie unosic.
Natomiast jezeli aqwa faktycznie jest dojrzale, i dopiero potem sie umiesci kostki to przez pewien czas moze sie kotlowac sie tam ta zawiesinka, ale mysle, ze powinno to ustac gdyz filtr wciagnie to...

Pzdr Killvalius
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2007, 12:54:19 wysłane przez Killvalius » Zapisane

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2007, 13:11:58 »

wydaje mi sie Lukasz25 ze jesli podobaja Ci sie 'babelki' to zostaw je i wlaczaj kiedy chcesz ,a rosliny poprostu obserwoj i wrazie gdyby ich kondycja ulegla pogorszeniu przestan napowietrzac. [gdy bylam mala dziewczynka i nie mialam pojecia co to CO2 to w moim akwa brzeczyk chodzil calymi dniami a rosliny rosly jak szalone Wink ]

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: