Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Czego brak roślinom, a może czegoś za dużo ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czego brak roślinom, a może czegoś za dużo ?  (Przeczytany 2208 razy)
Piterix
Super aktywny

« : Styczeń 17, 2008, 11:41:55 »

Akwarium 216l, gęsto zarośniete, rośliny łatwe. Naworzenie CO2 z bimbrowni (i nic więcej), oświetlenie 2x55w świetlówki philips.  (więcej o akwarium tu:  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,13137.0.html ) problemy:

1. Glony pędzelkowate. (kupiłem filtr RO i zmiękczam teraz stopniowo wodę, usunęłem wszystkie zarośnięte glonem liście... ale czy to pomoże...)

2. Roślinki dziwnie rosną - bardzo szybko, górne liście są czerwone, w środkowej części rośliny mają żółte liście, tylko te najstarsze i raczej w cieniu są zielone. Liściaste upodobniają się do siebie (2 różne roślinki wyglądają identycznie) - są brązowe... Gidze ta zieleń ? Czerwony Lotos tygrysi - jest brązowy... Wygląda to nieciekawie... Na tej roślince z prawej stronie akwarium (zdjęcia w linku) liście odpadają czasem. A tej z lewej rozłorzystej (do której mi się wszystkie upodobniają) czasem gniją jakieś pojedyncze liście - ale raczej losowo w największym zagęszczeniu, część liści (schowanych głęboko) ma kolor różowy... -  Czy powinienem czymś nawozić. Co zrobić żeby roślinki miały ładne kolorki ?

3. Ta roślinka się rozpadła.. -  http://photos02.allegro.pl/photos/oryginal/296/05/01/296050121 - odpadała po kawałku od góry, a na dole gniła łodyga, miałem 5 gałązek po 30 cm i mimo, że korzonki puściła - to nic z niej nie zostało i nie ukorzeniła się w podłożu - przy łodydze gniła, a korzenie puszczała powyżej żwirku...

4. Moczarka - rośnie szybko, kilka stożków wzrostu jest czarnych... listki w środkowej partii są karłowate na niektórych łodygach a na innych czerwone i łamią się i giną, na innych łodygach wszytsko OK, zielono, pięknie.. a rosną tuż obok siebie.

5. Do tej pory miałem dużo zielonych glonów - porastały meszkiem szyby, roślinki i wszytsko co chciały... ale są teraz w zdecydowanym odwrocie. (nie ma ich na żwirku, zniknęły z większości miejsc na roślinach gdzie były, nie zarastają w takim tempie szyb)

- poczytałem to: http://aip.pl/~triamond/objawyniedoborow.html, i wiele innych objawów niedoborów i nadmiarów i... dalej nic nie wiem bo objawów mam tyle że nic nie umiem dopasować...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2008, 11:48:37 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2008, 14:19:13 »

Nie jestem fachowcem, ale patrząc na oświetlenie - 0,5 W/l ktore jest wystarczające, do tego CO2 - według mnie mógłbyś zacząć nawożenie płynnymi...

Ale poczekaj na rady znawców... Emi?

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2008, 14:47:22 »

No właśnie też tak sobie pomyślałem... ale boję się plagi glonów...  no i myślę - a może roślinki tak po prostu się rozwijają... jak szybko rosną to nie nadązają z kolorem i najstarsze pędy się wyzieleniają nowsze są żółte a najnowsze czerwone... nie pamiętam - to akwarium mam od 2,5 miesiaca, a poprzednie miałem 15 lat temu albo i jeszcze wcześniej...

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2008, 15:06:15 »

Jak dla mnie rownie dobrze moze to byc za malo swiatla - te u gory maja dosc, sa czerwone. Te na dole maja swiatlo odite od dna , a te po srodku sa zasloniete przez rozwiniete gorne i sa w cieniu - ale to chyba przesadna interpretacja

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2008, 15:16:43 »

No właśnie - te po bokach w cieniu, na dole w cieniu są zieloniutkie i ładne - rosną wolniej, a te najbardziej wybujałe - są żółte i czerwone (z czasem nabierają zieleni - ale powoli)

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2008, 16:10:13 »

Ale poczekaj na rady znawców... Emi?

Chyba Cię groszku rozczaruję - żaden ze mnie znawca.

Wydaje mi się, że jak rosliny będą miały dobre światło to się będą wybarwiać. U mnie też tak jest. Ja bym się tym nie przejmowała.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 17, 2008, 17:03:24 »

Czyli można spróbować dorzucić światła...

112L - Roślinne

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2008, 08:09:41 »

IMO, światła jest wystarczająco...

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 18, 2008, 10:15:43 »

IMO swiatło to nie problem w tym baniaku tylko brak nawozenia. głodują i rosliny i glony.
przydałyby się wyniki jakichś testów (na azot, fosfor, żelazo) żeby zweryfikować czego brakuje.
i podaj jakie masz podłoże. najlepsze rozwiązanie tonawozić do podłoża. rośliny dostaną a glony nie.
oczywiście niektóre pierwiastki lepiej nawozić do wody a nie podłoża - głównie potas,wapń i magnes. resztę spokojnie można nawozić do podłoża. nie znam składu kulek nawozowych, czy jest w nich także azot i fosfor oprócz żelaza i mikro. spróbuj poszukać i kup sobie takie. możesz też się sam pobawić w przygotowanie takich kulek. bedziesz potrzebował trochę gliny i jakiś nawóż ogrodowy w granulkach. ale to dodatkowa zabawa. jak będziesz zainteresowany to ci podam jak to zrobić

możesz też kupić jakiś sprawdzony nawóz i nawozić do toni wodnej, ale wtedy jak sam wiesz istnieje niebezpieczeństwo że glony teżna tym skorzystają.

masz tu też link do wykazu niedoborów. bardziej czytelny niż ten triamonda. może jeszcze do niego nie dotarłeś

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 18, 2008, 15:23:51 »

Dzięki za linka - tego jeszcze nie czytałem ;-)
Też myślę, że to brak nawozów, testy by się bardzo przydały - ale drogie... myślę nad nimi. Podłoża narazie nie chcę ruszać - wiec najwyrzej jakieś kulki kupię na allegro i dodam. Zastanawiam się też nad przerwaniem bimbrowania - spowolni to wzrost, a więc i ilość potrzebnych składników w wodzie się relatywnie zwiększy.
Z drugiej strony myślę o zakupie butli - i o poważnym naworzeniu zarówno CO2 jak i mikro i ew. makro (makro chyba mam dużo - bo dużo ryb pływa w akwarium) - ale wtedy to już musiałbym kupić testy - bo tak na oko... to się będę bawił niewiadomo ile czasu, a i efekty wątpliwe... ale butla co2 + zestaw testów to minimum 600 pln (310 - komplet CO2, 260 testy, + koszty przesyłki) i jest to dla mnie poważny wydatek (żona nie będzie zadowolona - i tak już nosem kręci że wydaję na te rybki niewiadomo ile (filtr eheim, filtr ro) i całymi dniami po pracy tylko tą wodę przelewam (no musze ro nalać, kranówkę odstać, odpadnięte liście wyłowić, dno raz w tygodniu odmulić... eh.. same problemy - a miało być tak pięknie...)
No i jeszcze ten problem kranorostów - czarnych ochydnych pędzelków - wycięłem wszystkie liście na których były... ale już widzę, że osiedlają się na nowych mimo zmiany ph, gh i kh... no to już nie wiem co mógłbym zmienić...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: