Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co to za glony???  (Przeczytany 1376 razy)
lukasz.gruszka
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2008, 16:36:12 »

Szukałem na forum tematów o glonach, jednak nie znalazłem potrzebnych informacji...
Moje glony na przedniej szybie mają kolor brązowy, na tylniej zaś (gdzie rosna wyższe roślinki)- zielony Huh
Są to małe plamki rozrastające się w bardzo szybkim tempie i stpniowo ograniczające widoczność
Mam jasne dno, które przez pierwszy miesiąc nie sprawiało problemów, jednak później w czasie ok 2-3 dni pokryło się w całości żółto- brązowym nalotem łącznie z kamieniami i ozdobami (z wyjątkiem miejsc trochę zacienionych przez rośliny lub kamienie).
Wkrótce po tym zaczęły atakować młode roślinki (żółknące liście i brązowy nalot)
Nie mam pojęcia co to jest i jak z tym walczyć Undecided A może to nie tylko jeden rodzej glonów  Huh
Myślałem, że to może wina zbyt słabego światła, ale w zacienionych miejscach glony nie rosną  Sad

Kupiłem 2 młode kosiarki, jednak nawet one nie dają sobie rady z tym paskudztwem....
Może one nie żywia się takimi glonami  Huh A może powinienem ich dokupić Huh

Jeżali macie propozycje, co to jest, to bardzo proszę o jakiś link ze zdjęciem, żebym mógł potwierdzić (sam nie mogłem znaleźć zdjęcia z takimi glonami) Undecided...
Akwa 112l; 36W; 25 st. C;
15x razbora klinowa; 8x żałobniczka; 5x gupik; 2x kosiarka

PS. A MOŻE ZROBIĆ ODDZIELNY TEMAT O GLONACH??? ZDECYDOWANIE UŁATWIŁOBY TO SZUKANIE INFORMACJI  Wink
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 16:38:27 wysłane przez lukasz.gruszka » Zapisane

120L: 7x żałobniczka, 11x razbora klinowa, 3x kosiarka, 5x otoski
Trulek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2008, 19:04:23 »

"Glony zielone występują zwykle na szybach akwarium lub na liściach roślin, tworzą zielonkawy osad, który zmniejsza ich dekoracyjność. Nie są jednak szkodliwe i świadczą o właściwym składzie wody (...)"
"Glony brunatne to głównie okrzemki, które nie mają ic wspólnego z brunatnicami, brązowymi glonami występującymi w morzach. Ich obecność w akwarium świadczy o niedoborze światła."
"Sinice występują zwykle w akwariach zanieczyszczonych, o dużej ilości resztek organicznych. Regularne usówanie tych osadów sprzyja zmniejszaniu liczebności tych glonów."
Cytat z książki Panów S Dreyer i R Keppler  Afro
Polecam też na forum wpisać w szukaj: sinic (1 strona) lub glony (33 strony)
Powodzenia  Cool
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: