Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwa bez roslin  (Przeczytany 2295 razy)
chemik1986
Zainteresowany
**

« : Styczeń 21, 2008, 21:36:55 »

co o tym myslicie?zeby dac same korzenie skaly?ewentualnie jakis mech na te korzenie?latwo utrzymac takie akwa czy moze trudniej?chodzi o glony parametry itp?sory jesli nie ten dzial ale nie wiedzialem jaki!!planuje zalozyc akwa 200 l!a  obsade planowalem
30 neon innesa
10 otosek
5 kiryskow
3x kakadu
pozdr
arti77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2008, 21:55:18 »

jesli jestes poczatkujacy... to najpierw posadź ( !)  duuuzo roslin. Dopiero ryby. Minimum 30% powierzchni dna akwa. Pozdr:)

GLONÓW JUŻ NIE MA   !!    Tongue   A TAK W OGÓLE TO CO TO TAKIEGO ? :-)
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2008, 22:01:03 »

Może jakieś gupiki Wink Wink Wink Wink Wink Wink Cheesy Cheesy Cheesy

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2008, 22:38:46 »

Po co dodawać te króliki do fajnej obsady. Myślę że chemiku możesz się oprzeć na akwarium Małzonki (znajdziesz w Naszych Akwariach). Ale zawsze paiętaj że rośliny są, były, bądą zawsze bardzo ważne!

Pozdrawiam, Magda.
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2008, 22:54:31 »

Radzą sobie miłośnicy Tanganiki i Malawi. Poradzisz sobie i Ty:)  Wszak skoro chcesz mieć neony itp. Pewnie będziesz miał wodę kwaśną lub zblizoną do neutralnej.  Związki amonowe są bardziej trujące przy wodzie zasadowej, więc spece od afrykanskich jezior mają trudniej..Dobra filtracja będzie potrzebna. Częstsze niż przy roślinnych podmiany. bo wiadomo roślinki nie będą wchłaniać substancji odżywczych.Zapoznaj się porządnie z postami traktującymi o cyklu azotowym i ogólnie o parametrach wody. To Ci się przyda.
Powodzenia. 

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
chemik1986
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2008, 23:21:00 »

arti77;  piszesz minimium 30% dna no ok.ale czy bede musial stosowac co2?jwolalbym nie!akos mnie to przeraza sam niewiem czemu/..
sircula:tetra 1200 starczy?bez wewnetrznego!
a jak by bylo te 30 % dna to moge napowitrzac kamieniem?poprostu dla efektu wizualnego?tak ze 2 kamienie?ewentualnie kurtyna?
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2008, 23:29:25 »

sircula:tetra 1200 starczy?bez wewnetrznego!
a jak by bylo te 30 % dna to moge napowitrzac kamieniem?poprostu dla efektu wizualnego?tak ze 2 kamienie?ewentualnie kurtyna?

Styka Ci to bydle bez problemu:)bedziesz miał sporą nadfiltrację i spodziewam się ze filtr nie bedzie chodził na maksa:).
Z tymi roślinami to ja nie jestem skłonny dokońca się zgodzić. Nie widzę musu 30 procentowego bo jak napisałem wyżej dają rade i w gorszych warunkach miłośnicy malawi czy tangi.  Co2 sobie daruj...bo do takiego akwa jak chcesz mieć to zbedny wydatek. Zupełnie nie potrzebny. Ogólnie takiemu zbiornikowi na początku będzie pewnie trudniej dojrzeć i potem trzeba uważać na amoniak i NO2.
Nie ma przeszkód, a wręcz przeciwnie , jeśli akwa nie jest roślinne i nie podaje się Co2 można śmiało napowietrzać jeśli komuś bąbelki się podobają. Zmierz sobie wodę jaką masz, żebyś wiedzial na czym stoisz.
Pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2008, 12:37:48 »

Dodam tylko, ze w początkowej fazie dojrzewania akwarium można dorzucić roślin pływających jak limnobium, pistia, rzęsa wodna, paprotnice a one zajmą się zw. amonowymi.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: