Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: standardowy problem...  (Przeczytany 1572 razy)
Kulka
Stały użytkownik

« : Styczeń 24, 2008, 19:41:38 »

Słuchajcie bo niedawno kupiłam u pewnego faceta zestaw roślinek do mojego akwa...było ich tam chyba 14gatunków... ale są w nich te które przypadły mi bardzo do gustu...no i czytałam o nich ale nic nie pisze o nawozach...dlatego pytam jakie nawozy byście polecili żeby szybko rosły...? Może kulki gliniano- torfowe... słyszałam o nich...co do roślin jestem dość niedoswiadczona więc prosze się nie dziwić że takie pytania zadaje...a roślinki są mianowicie takie: Riccia fluitans, stringy moss, hermanthus micranthenoides, echinodurus tenellus, glossostigma elatinoides i vallisneria spiralis.
Dane zbiornika: 60l, oświetlenie standardowe (1 świetlówka),nie nawoże, nie dodaje Co2
obsada: 8 neonów innesa, 2 ramirezy, 3 kiryski pstre, 1amano, 1 karlik szponiasty i zbrojnik niebieski
I jeszcze jedno pytanie...gdy glossostigma elatinoides stanie się tkz. trawnikiem jak odmulać dno?
Pozdrawiam   papa 
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 24, 2008, 20:47:03 »

Kulka, przy takim oświetleniu glosia nie stanie się nigdy trawnikiem...

Przy takich roślinach powinnaś dołożyć trochę światła bo 0,25W/l to o jakieś połowę za mało dla równo połowy  tych roślin. Zacznij od dołożeniua jeszcze 15W do obudowy. Jak to zrobić znajdziesz w dziale "Zrób to sam". Przydałoby się także założyć odbłyśnik przynajmniej na przednią świetlówkę. Jakie masz podłoże? Jakiej granulacji? Kulki gniniano torfowe są dobre w przypadku roślin ukorzeniających się jak hemianthus, echinodorus tennelus, valisneria więc pod nie (pewnie będziesz sadzić je w grupie) możesz po jednej wsunąć pod korzenie a także gdzieniegdzie pod glosię. Mech i wgłębka nie wymagają nawożenia aż tak bardzo. Jeśli podmieniasz wodę kranówką możesz stosować Planta Gainer Classic albo inny nawóz kompletny np z Tetry. jakie masz inne rośliny w akwarium?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Kulka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 24, 2008, 21:05:46 »

Jako podłoże mam piasek,a co do roslin to: gałązka, cabomba,Limnophila sessiliflora , Hygrophila polysperma , Shinnersia rivularis , Pistia stratiotes , Salvinia natans , Ceratopteris cornuta ,Najas guadalupensis i jeszcze  2 ale nie wiem jak się nazywają...1 jest podobna do kryptokorony, a 2 do
Glossostigma elatinoides tylko ma inne systemy korzeniowe(takie jak u np.kryptokorony) no i jest większa i sztywniejsza ale liśćmi podobna...i mam jeszcze 1 pytanie... ile tak na ok. będzie kosztować przeróbka pokrywy?I czy roślinom się nic nie stanie jeżeli pokrywe przerobie dopiero za 2 tyg...?a ponad połowe roślin to dopiero dostane w poniedziałek.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2008, 21:21:18 wysłane przez Kulka » Zapisane
misiek13
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 25, 2008, 19:10:35 »

mnie przerobka kosztowala okolo 60zl z zarowkami tyle ze ja dodalem dwie zarowki energooszczedne 8W kazda bo na swietlowke nie mialem miejsca ale dalo to duzo roslina rosna bardzo dobrze stosuje PS Classic i jest dobry nawet zbyt dobry proponuje polowe dawki bo ja mialem juz problem z glonami... glosigma wymaga ph ponizej 7 wiec proponuje zrobic bimbrownie ja ja zastosowalem i duzo dala roslinka mi zaczela rosnac bez co2 stala w miejscu  Sad jak zrobic opisane jest w zrob to sam... duzo pracy przed toba ale warto ja sie uchylalem od tego ale wkoncu zrobilem to wszystko i teraz jest super powodzenia papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: