Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium słonawe - co z wodą?  (Przeczytany 2416 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« : Luty 04, 2008, 17:55:22 »

Witam!

Zastanawiam się nad założeniem akwarium "ujściowego" - czyli słonawego. Coś w stylu ujścia rzeki z zaroślami mangrowymi itp. Czy ktoś z Was ma/miał takie doświadczenie i chciałby się podzielić? Może jakieś adresy stron o tym temacie? Mam masę pytań a żadnych odpowiedzi nie mogę znaleźć...

Najważniejsze dla mnie: co z filtracją? W słodkowodnych - filtr mechaniczny plus gąbka/ceramika i jest biologiczny z amoniaku do NO3 - do tego sporo roślin i podmiany i NO3 nam ładnie spada/utrzymuje się w normie. Z kolei w morszczakach typowych wchodzą jakieś niestworzone rzeczy z filtrami tylko mechanicznymi, ze złożami bioBali i gąbkami których się nie płucze a wymienia.

Taka jest moja wiedza na ten moment - zebrana przez dwutygodniowe poszukiwania w sieci. Jak widać nie mam pojęcia jak ma wyglądać filtracja w akwarium "słonawym"... Proszę o pomoc!

[Do Moderatorów: jeśli nie ten dział - przepraszam i proszę o przeniesienie tematu]
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 18:00:24 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
PGR
Bywalec

where are those good old-fashioned values?

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2008, 19:00:34 »

hmmmm.... ciezki temat... Cheesy szczegolnie,ze bedziesz musial wylewac w porze suchej 80% wody z baniaka a reszte zasypac taczka soli Wink
temat wyjatkowo ciekawy ale i trudny- wydaje mi sie,ze nie uda ci sie przeniesc do akwarium te klimaty...
chcialbym pomoc... ale zycze powodzenia Cheesy

http://www.serceafryki.pl/media/files/6/PROBLEM%20OCHRONY%20PRZYRODY%20MORSKIEJ%20PRZEZ%20KRAJE%20ROZWIJAJACE%20SIE.pdf

chociaz tyle Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 04, 2008, 19:04:26 wysłane przez PGR » Zapisane

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2008, 10:38:46 »

Dzieki za materiał - na pewno mi się przyda. Już wiem, że wody słonawe to nie tylko bagna mangrowe... Tu jest link do stronki która wiele mi wyjaśniła:

http://badmanstropicalfish.com/brackish/brackish.html

Najbardziej interesuje mnie w tym momencie Set-Up #2: Brackish River czyli słonawa rzeka. Taki biotop by mi bardzo odpowiadał i odpada opadanie wody do poziomu mułu;)))

Teraz wracając do filtracji:
na tej stronce napisano, że najlepiej jest używać wieszanych na tylnej szybie filtrów mechanicznych i z bio kulkami (lub karnistrowych). Rozumiem że chodzi o kaskady - mechaniczna to nie problem. Ale z tego co się orientuję bio balle powinny być zraszane a nie zanurzone w wodzie jak w kaskadzie??? Ktoś stosuje takie rozwiązanie?

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: