Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kłopot z filtrem  (Przeczytany 4213 razy)
ataeb22
Nowy
*

« : Maj 18, 2004, 09:48:37 »

Witam    
Mam problem z filtrem.Od kilku dni w zasadzie raz dziennie musze czyscic gąbke gdyz sie zapycha(tzn nie napowietrza, nie wyrzuca odpowiedniej ilosci powietrza, przez co rybki przebywają w gornej czesci zbiornika). Woda jest raz na tydzien wymieniana w ilosci okolo 10%.Filtr jest kupiony 2 razy wiekszy niz rzeczywista ilosc wody. Nie wiem co moge zrobic, proszę o jakies wskazówki.

--

Stary wiekiem(35), młody stażem(tydzien z hakiem)
60l, bojownik,kilka danio, 2 kiryski, 2 zabki, 2 mieczyki, glonojad, brzanka rekinia, 2 molinezje, 3 razbory
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2004, 09:54:59 »

Napisz jaki to filtr, a co do wielkości to może się okazać, że w akwarium będzie Ci robił niezłą wirówkę.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2004, 09:57:16 »

AQUA SZUT TYP 600

60l, bojownik,kilka danio, 2 kiryski, 2 zabki, 2 mieczyki, glonojad, brzanka rekinia, 2 molinezje, 3 razbory
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2004, 10:15:36 »

Mam Aqua Szuta Junior Plus w akwarium 45l. Niestety, ale z początku musiałam go czyścić prawie codziennie, bardzo się zapychał. Aktualnie czyszczę go co 7 dni (w większym akwarium mam inny filtr i nie mam tam tego problemu) Wydaje mi się, że Szuty są mało wydajne...i co za tym idzie częste czyszczenie wkładu Sad Jeśli masz ruch lustra wody to jest ok(te bąbelki wcale nie świadczą o dobrym napowietrzaniu) Więc jeśli widzisz ruch wody, a filtr nie buczy jak traktor to możesz go czyścić raz w tygodniu.(najlepiej przy podmianie wody i wtedy też w takiej wodzie go myć) Zasada jest taka: ruch lustra wody napowietrza bardziej niż te bąbelki, które wylatują.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2004, 10:22:21 »

U mie jest akurat na odwrót. Na początku czyściłem go rzeczywiście srednio raz na tydzień, ale od kilku dni przechodzi to juz ludzkie pojecie, w zasadzie czyszcze go rano i wieczorem, wylot filtra skierowany jest maksymalnie do góry,
  wydaje mi sie , ze bąbelki świadczą jednak o dobrym napowietrzaniu, gdyż jest ich coraz mniej wowczas rybki plywaja przy samej powierzchni

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2004, 10:33:02 »

Hm....też mam wylot skierowany do góry, a filtr zawieszony około 5cm pod powierzchnią wody. Zaraz po czyszczeniu produkcja bąbelków jest ogromna, ale po jakimś czasie jest ich coraz mniej. W zasadzie to widać tylko delikatną mgiełkę tych bąbelków.Ruch wody mam jednak zachowany(cała powierzchnia faluje) i nigdy nie doszło do "przyduchy" w akwarium.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2004, 10:36:28 »

Dzisiaj kupuje nową gąbkę, moze to cos pomoze, moze stara juz sie wysluzyla, kto to wie
pozdrawiam

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2004, 10:46:45 »

Tak to dobry pomysł, częste mycie gąbki ją niszczy.Nie pisałam wcześniej o wymianie gąbki, bo myślałam, że o tym wiesz :oops:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
ataeb22
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2004, 10:51:40 »

Właśnie przed chwilą na innym forum napisano mi ze to nie jest gąbka tylko lignina i  ze jest ona malo wydajna i czesto sie zapycha
Pozdrawiam

atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2004, 10:54:02 »

Co kilka głów to nie jedna :wink: Pozdrawiam Smiley

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2004, 15:01:25 »

A może to silniczek pada? Zobaczysz po wymianie gąbki (ligniny).

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
michał
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Maj 19, 2004, 08:18:29 »

poco ma rozbebeszać może coś się urwać jak masz go na gwarancji to go wymień

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 19, 2004, 11:51:14 »

nie mówie o rozkrecaniu, jezeli mimo nowej gabki beda te same problemy to bedzie to bedzie to świadczyło o popsutym silniczku.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: