Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium z pleksi  (Przeczytany 7973 razy)
Bea
Bywalec

« : Październik 15, 2004, 20:20:46 »

Co sądzicie o akwariach z pleksi? Jak wypadają w porównaniu ze szklanymi (chodzi mi zarówno o względy estetyczne jak i praktyczne).
A jak z ich trwałością, czy są wytrzymałe i czy po pewnym czasie też ładnie wyglądają?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 15, 2004, 21:40:51 »

Te akwaria mają jedną podstawową wadę. Bardzo łatwo je zarysować.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2004, 10:23:11 »

No właśnie. Czyli prawdopodobnie akwaria używane, nie wyglądają najlepiej. A szkoda do czasami b. duży litraż mozna kupić całkiem tamio. Czy ktoś ma może u siebie akwarium z pleksi?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 26, 2004, 08:31:04 »

Duży litraż z pleksi tanio ? Proszę o przykład, bo jak pewnego razu rozglądałem się za samymi arkuszami pleksi to ceny mnie przerażały, np za 100cmx50cm grubość 8mm sprzedawca chciał chyba 360zł Smiley. Ale myślę zę to o grubość chodzi, ciensze są tańsze więc proszę o przykład.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 26, 2004, 10:44:12 »

W jakimś miesięczniku akwarystycznym widziałam ogłoszenie, ktoś chciał sprzedać prawie 500 litrów za 300 zł. Przypuszczam, ze akwarium nie było w najleprzym stanie, stąd taka cena. :roll: Dlatego pytam jak po czasie zachowują się akwaria z pleksi i czy pleksi jest tak przeźroczyste jak szkło?

Pozdrawiam
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 27, 2004, 14:16:07 »

Jest tak przeźroczyste jak szkło, ale jak sprawdza się w uzytkowaniu na dłuższą metę to niestety nie miałem okazji się przekonać. Sądze jednak że tu łatwo o porysowanie powierzchni.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 27, 2004, 14:38:58 »

Zbiorniki z pleksi wykorzystywane są w oceanariach, ale tam dbają o nie profesjonaliści. Ich zaletą jest to, że można im nadać niemal dowolny kształt o wiele łatwiej niż w wypadku szkła. Co prawda istnieją akwaria z pleksi o "domowych" pojemnościach, ale z tego co się orientuję odradza się je akwarystom.
Hardi
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 06, 2004, 13:31:27 »

Znam gościa, który ma akwarium 500 litrowe z pleksi. Teraz gość prawie płacze, że wywalił tyle kasy w błoto, gdyż te akwarium strasznie szybko się rysuje i praktycznie już po pół roku wygląda jakby miało 15 lat  Wink
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Listopad 06, 2004, 13:41:23 »

Nigdy bym nie chciała nawet za darmo.
Jakość wizualna nigdy nie dorówna jakości szkła float, zawsze będzie troche przymglone.

No i zarysowania  :?

Mam płytke pleksi do odzielania ryb w akwarium, używam tylko w ostateczności bo to strasznie wygląda.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Mateusz 666
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 09, 2005, 12:33:24 »

miałem kiedyś małe ok 10 litrowe akwarium z pleksi i było strasznie obleśne trzymałem tam małe gupiki ale po paru miesiącach zrezygnowałem bo zniszczyło się nie do poznania!!!!
Pawel2
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 17, 2008, 13:07:03 »

nigdy takiego akwa bym nie chcial te zarysowania
tedy87
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 17, 2008, 13:40:39 »

po co bawisz sie w archeologa??  Huh

NI MA MNIE JUŻ TU: (((

Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Lipiec 17, 2008, 15:47:15 »

Akwarium to jest napewno lżejsze jak szklane, może się nadawać na akwarium tarliskowe, wadą pleksy jest że bardzo łatwo się rysuje Undecided

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Morfeusz04
Stały użytkownik

Triquretta-moc trzech

« Odpowiedz #13 : Lipiec 17, 2008, 16:26:44 »

Potwierdzam opinie powyżej strasznie się rysuje... i bardzo szybko woda zaczyna niemile pachnieć (przynajmniej u mojego wujka ma 5L kotniczek , a ja mam 5L kulę i jego zdecydowanie szybciej się brudzi..., w tej kuli trzymam roślinki jak coś Cheesy)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: