Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Narybek Molinezji  (Przeczytany 5175 razy)
Dr.Przemod
Nowy
*

« : Maj 03, 2008, 12:57:17 »

Hej!Słuchajcie tak za bardzo nie wiem co mam robić.W niedziele tydzień temu zobaczyłem że moja molinezja księżycowa ma białe oko.
Myślałem że to jest jakaś choroba ,lecz wczoraj (2 maja 2008) gdy myłem akwarium zobaczyłem małe rybki. Zupełnie nie byłem przygotowany na to więc mam parę pytań. Czy narybek przeżyje w akwa (kuli) 10l bez filtra  grzałki itp. Nie chciał bym żeby zdechły. Ale nie mam przygotowanego filtra , grzałki itp. Czym karmić narybek ? I to by było tyle odpowiadajcie będę Sad wdzięczny 

Akwarium 60l:
-3 mieczyki
-2 molinezje
-2 skalary
-1 neon
-1 błyszczyk parański
+ 10 (narybku) molinezji
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Maj 03, 2008, 13:00:25 »

Jest już kilka wątków o rozmnażaniu molinezji! nie możesz tam zadawać pytań?

FishLust
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 03, 2008, 13:02:26 »

1. Ryb nie trzyma się w kuli
2. Każda ryba musi mieć w akwa filtr.

Ja bym polecił kupić w najbliższym zoologicznym jakiekolwiek, chociażby najmniejsze akwa, lub chociaż wypożyczyć (u mnie w okolicach jest możliwość wypożyczenia na jakiś czas małego akwa, za drobną opłatą) takowe.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Maj 03, 2008, 13:06:52 »

Ja bym polecił kupić w najbliższym zoologicznym jakiekolwiek, chociażby najmniejsze akwa, lub chociaż wypożyczyć (u mnie w okolicach jest możliwość wypożyczenia na jakiś czas małego akwa, za drobną opłatą) takowe.
Po co? Wystarczy kotnik siatkowy do zawieszenia w akwa ogólnym -koszt to jakieś 7z.
Bardziej bym się martwila tym bialym okiem.

orzolek1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Maj 03, 2008, 13:34:17 »

Nie wiem co masz na myśli pisząc "białe oko".  U mnie kiedyś samica miała taką, jak by narośl(błonę) na jednym oku. Zasłaniało to całe oko. Lecz po jakimś czasie to jej zniknęło. Ale też nie wiedziałem od czego to jest, bo zauważyłem to nagle. Tak myślę, że albo choroba jakaś, albo może jakaś inna ryba mogła ją zaatakować w oczko.
Dr.Przemod
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Maj 03, 2008, 13:39:39 »

Czytałem na jednym forum że każda ryba przed porodem ma taka błonę na oku i teraz jej znikała i mam narybek.

Akwarium 60l:
-3 mieczyki
-2 molinezje
-2 skalary
-1 neon
-1 błyszczyk parański
+ 10 (narybku) molinezji
orzolek1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 03, 2008, 13:43:47 »

To co do oka masz sprawę wyjaśniona:) A narybek tak jak pisała nasza szanowna koleżanka ala włóż do kotnika siatkowego. Jeżeli nie posiadasz takiego na chwile obecną, a masz zwykły jakiś kotnik plastikowy to jak ci się chce, to mozesz go obszyć drobną firanką, która mamusi czy tam żonie ukradniesz:) Najlepiej żyłką, chyba, że w poniedziałek kupisz kotnik siatkowy to i nitką możesz przyszyć:) Ja tak zrobiłem i nie narzekałem, prawie tydzień w takim kotniku narybek molinezji i gupika pływał:)
Dr.Przemod
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Maj 03, 2008, 14:01:10 »

Ale nie mam kasy narazie i kotnika plastikowego też nie mam dał byś mi jakąś konstrukcje zrobienia prostego kotnika taki żeby na tydzień był później sobie kupie

Akwarium 60l:
-3 mieczyki
-2 molinezje
-2 skalary
-1 neon
-1 błyszczyk parański
+ 10 (narybku) molinezji
orzolek1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 03, 2008, 14:12:42 »

W dziale zrób to sam na pewno coś znajdziesz:)
Dr.Przemod
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 03, 2008, 14:13:33 »

Dzięki bardzo  Good !

Akwarium 60l:
-3 mieczyki
-2 molinezje
-2 skalary
-1 neon
-1 błyszczyk parański
+ 10 (narybku) molinezji