Smerfcio
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 17, 2008, 10:14:17 » |
|
Welony są rybami , które potrzebują dosyć dużo tlenu, jeśli kogoś zamkniemy w szczelnie zamkniętym pomieszczeniu to też CI zabraknie tlenu. Tak samo jest z wodą musisz do wody dostarczać tlen cały czas żeby się nie skończył. Najlepiej kup filtr z napowietrzaniem. Ale wiesz co ? Jeśli masz no nie wiem hmm ... 50 zł to kup mu większe akwarium powiedzmy choćby 45l. A no i pamiętaj do wody dostarczają też tlen rośliny ale tylko w ciągu dnia go produkują potem go zużywają. Nie kupuj mu żadnego towarzysza , jeśli się zdecydowałaś na welona to zdecydowałaś się od razu na akwarium jednogatunkowe. Ja mam parę welonów , trzymam je w zbiorniku nieco ponad 120l. I są tylko z 2 samicami zbiorników niebieskich, ale uwaga <!> u mnie zbrojniki są skarłowaciałe ty mu nie kupuj zbrojnika.
Hmm co do różnicy między filtrem a małżą, powiedziała bym ,że to jest tak - chcesz małże oki ale jako dodatek jakoś małża zbiera syf tylko tam gdzie jest a porządny filtr czyści wodę w akwarium też , a nie tylko dno. Co z tego , że małża będzie na dole jeśli syf będzie pływał na powieszchni wody. Mam welony i wiem jak to wygląda, welonek przeżyje coś i wypluje jeśli mu nie będzie pasować. Przepraszam,że to mówię ale chce cię uświadomić często odchody welona też pływają trochę u góry za nim spadną na dno i co<?> małża ich na pewno nie zbierze jak będą leciały na dół.
|