Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: chora welonka??  (Przeczytany 1303 razy)
pawluk107
Zainteresowany
**

« : Maj 17, 2008, 18:15:04 »

Witam!

Mam dwie welonki - jedną czarną a drugą pomarańczową. Zauważyłam, że pomarańczowa ma od dwóch dni czerwone plamki na sobie. Pytałam w sklepie zoologicznym czy to jakas choroba i powiedzieli mi że rybka się "przebarwia" na czerwono i że to nic groźnego. Czy to prawda? Czy moja rybka jest jednak chora? Proszę o szybką odpowiedź.

welonka mieszka w kuli
miała sztuczną roślinkę od dzisiaj ma żywą
mam ją od sierpnia i do tej pory była zdrowa
czarna welonka też ma przebarwienia na skrzelach
pomarańczowa welonka ma przebarwienia nad skrzelami, pod ogonem i na tułowiu
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2008, 20:25:30 wysłane przez pawluk107 » Zapisane

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2008, 16:09:43 »

Osobiście nie mam welonek.
Ale z tego co czytałam na ich temat mogę powiedzieć tyle:

1. Ryb nie trzyma się w kuli! Sprawdź w wyszukiwarce dlaczego. ŻADNA ryba nie powinna być w niej trzymana a co dopiero taka duża jak welonka.
Nikt Ci nie każe wyrzucać kuli, możesz sobie w niej posadzić roślinki Wink
2. Welonki to bardzo duże ryby, jedna potrzebuje min. 50 l. Bardzo brudzą. Masz filtr?Pewnie nie..
Podsumowując: nawet jeśli nie jest to choroba to nie jesteś w stanie zapewnić swoim rybom minimalnych warunków do życia i prędzej czy później odbije się to na ich zdrowiu/życiu. Zostaje Ci zaopatrzyć się w duże, zwykłe akwarium..
Sprawdź sobie inne tematy o welonkach.
Powodzenia!

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
pawluk107
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2008, 18:06:42 »

a więc...

welonka juz wyzdrowiała
a co do warunkow to jak kupowałam rybki nikt mnie o tym w sklepie nie uświadomił, nawet nie wiedziałam jak sie te rybki nazywają
a poza tym w przyszłym tygodniu mam zamiar kupić sobie akwarium 60l także warunki im się zmienią.
ale dzięki za odp.

4 x minor
3 x bystrzyk czerwony
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2008, 19:27:19 »

a więc...

welonka juz wyzdrowiała
a co do warunkow to jak kupowałam rybki nikt mnie o tym w sklepie nie uświadomił, nawet nie wiedziałam jak sie te rybki nazywają
a poza tym w przyszłym tygodniu mam zamiar kupić sobie akwarium 60l także warunki im się zmienią.
ale dzięki za odp.
Ale 60l to wciąz nie jest odpowiedni litraż dla welonkow.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: