Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Barwniak czerwonobrzuchy Coś na temat hodowli
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Barwniak czerwonobrzuchy Coś na temat hodowli  (Przeczytany 8862 razy)
Anfield
T29
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2008, 23:16:49 »

ja również mam na oku barwniaki, ale szmaragdowe  Smiley
wyczytałem gdzieś, że są łagodniejsze, mają mniej agresywne usposobienie niż czerwonobrzuche  Wink
jednak jak mówie tylko tak czytałem, może ktoś kto hodował obydwa gatunki potwierdzi/zaprzeczy  Cheesy

T29 Cheesy
Pozdrawiam
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #16 : Maj 20, 2008, 10:35:51 »

Czytałem o barwniakach szmaragdowych, że są dużo bardziej wymagające. Polecam artyków w "Naszym akwarium" z zeszłego miesiąca zdaje się. Jak będę w domu do doprecyzuje.
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Maj 20, 2008, 11:34:22 »

aaaa....neony to właśnie to przed czym Cię chciałam ustrzec mówiąc o małych zwinnych rybkach ze środkowej części...miałam barwniaki z neonami i nie mogłam odchować potomstwa, bo neony wybierają małe i barwniaki nie są w stanie ich odgonić...te małe niebieskie bestie są naprawdę szybkie...proponuję zamianę na 6-7 pstrążenic marmurkowych (tylko akwa musi być przykryte, pstrążenice skaczą bardzo chętnie).
U mnie było na odwrót w akwa 63l. miałem parkę barwniaków i z 10 neonków to żaden z nich nawet nie mógl ruszyć się z jednego kąta kiedy barwniaki miały małe Roll Eyes dla tego się ich pozbyłem bo szkoda mi było tych niebieskich stworzeń.

Astronotus ocellatus i drobnica.
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Maj 20, 2008, 11:36:23 »

aaaa....neony to właśnie to przed czym Cię chciałam ustrzec mówiąc o małych zwinnych rybkach ze środkowej części...miałam barwniaki z neonami i nie mogłam odchować potomstwa, bo neony wybierają małe i barwniaki nie są w stanie ich odgonić...te małe niebieskie bestie są naprawdę szybkie...proponuję zamianę na 6-7 pstrążenic marmurkowych (tylko akwa musi być przykryte, pstrążenice skaczą bardzo chętnie).
U mnie było na odwrót w akwa 63l. miałem parkę barwniaków i z 10 neonków to żaden z nich nawet nie mógl ruszyć się z jednego kąta kiedy barwniaki miały małe Roll Eyes dla tego się ich pozbyłem bo szkoda mi było tych niebieskich stworzeń.

Astronotus ocellatus i drobnica.
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Maj 20, 2008, 12:33:58 »

owszem, do pewnego momentu było tak jak mówisz, później, kiedy małe robiły dłuższe i dalsze wycieczki neony atakowały całym stadem i po maluchach...

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #20 : Maj 20, 2008, 13:44:25 »

Zrobiłem im dwie groty z łupków Wydaje mi się że skała ta jest obojętna dla chemizmu wody. Wie ktoś coś na ten temat?
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Maj 20, 2008, 16:53:09 »

weź mały kawałek tej skałki, polej zwyczajnym octem: jak się spieni, to wywal, bo podniesie pH, jak nie, to jest duża szansa na to, że będzie ok. pozdro

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #22 : Maj 20, 2008, 22:10:10 »

Sprawdzę ale nie sądzę żeby łupki reagowały z octem (miałem to kiedyś na geologii ale sprawdzę dla pewności) Jaka twardość jest optymalna dla barwniaków bo czytałem że praktycznie nie ma co się nie przejmować. Ktoś kto zajmował się hodowlą przez dłuższy czasu napisał że ph może być nawet 7,4. U mnie woda w zbiorniku narazie musi odstać swoje ale jest teraz czas na regulację parametrów Afro
Rybcia:)
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #23 : Maj 22, 2008, 17:21:02 »

Barwniaki lubią średnio zarośnięte akwaria i jamkami np. z kokosa, kamieni itp.

Moje akwarium-45l

6x Pawie oczko(4 samice, 2 samce)
1x Gurami dwuplamy(samiec odmiana niebieska)
1x Platka Mike Mouse(samica)
1x Kirysek spiżowy(samiec)
2x Węgorek ciernisty(para)
1x Zbrojnik niebieski

Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: