Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pokrywa panele-steropian  (Przeczytany 2592 razy)
raczejbeginner
Nowy
*

« : Sierpień 09, 2008, 12:37:07 »

czesc wszystkim , zabieram sie do robienia pokrywy Cool na akwa 50l. mam panele podłogowe i steropian, akrylowy lakier do drewna i kupie jeszcze klej i farbe. ze wszystkim musze sobioe radzic sam wiec musze sie popradzic. czy taki lakier bedzie dobry do paneli Huh??(na forum nie pisze jaki trza uzyc) nie wiem na jakiej wysokosci(zeby nie uszkodzic rybek i lampki) moze byc swietlowka 15 W 43,74 CM(aqua-glo) bo chce ja przymocowac do pokrywy i nie wiem na jakiej wysokosci zrobić "sufit", jakby ktos powiedzial jeszcze czy to dobry zestaw panele i steropian to byloby fajnie Smiley 

pozdro dla ziomków z Krk !!!
Bonecrusher
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2008, 08:41:18 »

Sam robiłem niedawno pokrywę z paneli i muszę powiedzieć, że styropian na pokrywę to zły pomysł (strzępi się, izoluje, itp.) "Sufit" zrób z PCV lub jakiegoś plastiku i ewentualnie pomaluj farbą olejną w kolorze paneli (jeśli się postarasz to plastik będzie wyglądał jak drewno). Świetlówki mam ustawione jakoś 5cm nad lustrem wody.
sebox188
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 17, 2008, 09:14:50 »

nie polecam takiej pokrywy a jak juz to zabezpiecz jakims lakierem te panele
raczejbeginner
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 17, 2008, 16:02:36 »

a jakby na boczne ściany uzyć deski drewniane na zasadzie "wieży"?? (ze 2 deski na krotszych krawedziach[akwarium], 2 na nich oparte na dłuższych krawedziach i tak w kolko do odpowiedniej wysokosci) to przez przerwy miedzy nimi nie bedzie uciekac za DUZO CIEPLA??
JAK TO WIDZICIE

Bonecrusher
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 17, 2008, 17:43:27 »

próbowałem zrozumieć o co Ci chodzi w tym poście ale teraz to już straciłem rachubę...

chcesz zrobić pokrywę z paneli podłogowych i styropianu tak by było maksymalnie szczelne czy ocb? przecież ile Ci tego ciepła ucieknie przez te otwory? Może daj od razu wszystko na uszczelki i silikon by nic nie uciekło?
Pokrywa zamknięta (a o takiej chyba rozmawiamy) ma mieć wręcz otwory by nagromadzone ciepło (głównie w lato) mogło gdzieś się ulatniać, poza tym świetlówki nagrzewają wodę dostatecznie....

a już o dyfuzji gazów między akwarium a atmosferą nie wspomnę...

co do projektu tej pokrywy to może to narysuj?
raczejbeginner
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 17, 2008, 18:15:16 »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4cb5568a673fbf77.html
m.w. tak to chcialem zrobic a na wierzch dac plyte z paneli podlogowych. przedtem wszystko przyciac, polakierowac i  zrobic ranty
 Huh Undecided

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: