discus
Nowy
|
|
« : Maj 05, 2008, 19:11:32 » |
|
Witam! Chciałabym zaprezentować mój ostatni uruchomiony zbiornik, który pracuje od ok. miesiąca. Zbiornik126l; 80x35x45 Filtracja i napowietrzanieAquael Unimax 150 Oświetlenie2x18W Akwa Rynkar: Opti Natural i Opti Plant; w najbliższym czasie wymiana pokrywy (będzie oświetlenie na T5) OgrzewanieSera 150W PodłożeFloran (MHK) ParametryPH-6, NO2-0, NO3-0, NH3-0 NawożeniePlanta Gainer Podmiany1-2 razy w tygodniu po 30-40l, nie odmulam ZwierzętaNeoncardina heteropoda var. Red (ilość nieznana) i Cardina cf. propinqua Orange (ok. 25 sztuk) RoślinyLudwigia respens Ludwigia peruviana Ceratopteris thallctroides Althernanthera cardinalis Rotala rotundifolia Rotala ?? Rotala wallichii Hygrophilia polysperma Cryptocoryne Echinodorus ?? Echinodorus ?? Anubias nana Cladophora aegrophila Sagittaria subulata Ceratophyllum demersum Monosolenium tenerum Java moss ?? ?? Widok ogólny: Z prawej strony: Z lewej strony: Mieszkańcy: Ciężarna samiczka Red Cherry: Maluszki: Jak się nazywają te rośliny: Ta z przodu, na środku: Ta obok walichii: Ciekawa jestem opinii o tym zbiorniku i propozycji co zmienić, co usunąć czy dosadzić. Być może zmienię mech na jakiś ciekawszy... Pozdrawiam serdecznie
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 10:47:10 wysłane przez discus »
|
|
450l: paletki 126l: krewetkarium
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2008, 19:38:50 » |
|
Bardzo gustowne...... Ja bym zmieniła dwie rzeczy. Po pierwsze tak, jak napisał Seba przydałby się tam korzeń ale nie taki zwykły, jak w sklepach ale taki z jasnego drewna o cienkich "tych odnogach" i trochę powyginany - sorki ale nie wiem, jak to drewno się nazywa. Jak znajdę w czyimś wątku to podeślę. Generalnie nie taki ciężki korzeń tylko z tych delikatniejszych ale o wielu "odnogach" I ja osobiście zmieniłabym żwirek na ciemniejszy, może nawet na czarny. Poza tym jest git pozdrawiam Ania
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2008, 19:51:49 » |
|
Taki korzeń właśnie jest w tym akwarium. Tylko poprzez mech nie bardzo widać jego urodę. Dlatego myślałam żeby zmienić mech na jakiś delikatniejszy i zrobić coś w rodzaju "korony" z mchu, czyli nie obsadzać tym mchem całego korzenia a jedynie górne części... Widziałam w którymś sklepie taki mech i bardzo mi się w przedstawionej tam aranżacji podobał. Tylko oczywiście zapomniałam się zapytać o nazwę. Wyglądał trochę jak gałęzatka, ale był sporo wyższy, coś w rodzaju bardzo drobnej i delikatnej trawki. Może znacie jakieś ciekawe mchy?
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2008, 19:59:40 » |
|
Teraz dopiero się dopatrzyłam. Szczerze mówiąc to w ogóle nie widać jego urody Ja Ci w mchach nie pomogę. Hej Dziewczyno, a będziesz miała rybki czy tylko krewetki?
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2008, 20:01:55 » |
|
kolezanka robi w krewetkariach takie bajery jak sie dowiem z czego najlepiej i nie zapomne to napisze
|
|
|
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2008, 20:22:27 » |
|
Ten "badyl", który jest po lewej stronie był częścią tego po prawej, ale ponieważ nie wchodził do akwa w takiej konfiguracji, o jaką mi chodziło, to musiałam odłamać część. Mogłabym nawet zdjąć ten mech i zastawić goły korzeń, ale krewecie bardzo lubią mchy. Będę wdzięczna za wszelkie pomysły odnośnie mchów. Ryb nie będzie. Tylko krewetki. Być może za jakiś czas zrezygnuję z "Orange" i kupię Crystal Red. Chciałam przez chwilę kupić jakieś malutkie rybki - np. Microrazborę Galaxy, ale zrezygnowałam, bo obawiałam się że krewecie nie będą wówczas takie wszędobylskie i zaczną się chować po kątach. Na zdjęciach nie bardzo to widać, ale tak naprawdę w akwa cały czas jest ruch, krewetek jest mnóstwo, zarówno dużych jak i malutkich. Pływają po całym zbiorniku, także w toni. Gdyby były ryby, krewetki mogłyby siedzieć głównie w roślinach lub przy dnie. A tego nie chcę. Poza tym czy ryby wydają się tu potrzebne?? P.S. Może pomożecie z awatarem? Pierwszy raz mam z nim problem... Podaję adres strony (mojego zdjęcia z fotosika), ale w ogóle się nie chce załadować. O co chodzi?
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 20:25:43 wysłane przez discus »
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2008, 20:45:32 » |
|
Śliczniutkie akwarium A co to jest to jasno-czerwone pod mchem na pierwszym planie?? Żwirek dość osobliwy mi się podoba, ale czarny chyba jednak by byl lepszy -zawsze to większy kontrast barw dla roślin i krewetek. Co do korzenia to myślę że bylo by nieźle jak by te mech nie obrastal go calego tylko takie 2 czy 3 kępy mchu a po między nimi goly korzeń. Jesli chodzi o awator to nic nie pomogę bo sama mialam z tym spory problem Pozdrawiam (naprawde śliczniutkie masz to akwa) A i ta pierwsza roślina to chyba rotala sp green
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 20:47:17 wysłane przez ala »
|
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2008, 20:57:07 » |
|
To czerwone coś to jaspis, na którym jest posadzona pelia. Wkrótce nie powinno go być widać, bo pelia szybciutko rośnie. Podłoże to jest bardzo fajne z punktu widzenia roślin - świetnie się w nim ukorzeniają. Poza tym podłoże to jest niesamowicie lekkie, zarówno dosłownie jak i wizualnie. Spróbuję za jakiś czas wstawić przybliżenie pelii, ale w tej chwili Fotosik jest przeciążony i nie sposób się tam dostać Mogę usunąć ten mech, ale wiąże się to z wyciągnięciem całego korzenia z akwa, a wśród tego mchu jest sporo maluszków, które wyciągnęłabym razem z korzeniem (często przy wyjmowaniu nie zdążają uciec spośród gałązek mchu i zaplątują się). Dlatego tak się ociągam z tą "operacją". Poza tym najpierw muszę kupić nowy mech. Mchu jawajskiego mam mnóstwo do oddania, także gdyby ktoś chciał to dajcie znać
|
|
|
|
|
|
|
seba75
Gość
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2008, 21:01:02 » |
|
korzonki zostaw prezentuja sie swietnie, mozesz rozwazyc zakup dodatkowego i wtedy moze byc goly a jesli masz mech na oddanie to zawsze mozesz go oddac lub wymienic - daj ogloszenie w dziale gielda i po sprawie
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2008, 21:05:28 » |
|
sorki ale możesz rozwinąć -co to jest ten jaspis?? ( a że pelia to nie widzialam bo wlaśnie nie powiększają mi się zdjęcia)
|
|
|
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2008, 21:27:04 » |
|
Jaspis to kamień - dostępny w większości sklepów akwarystyczych i nie tylko. Jest obojętny dla wody, nie wpływa na parametry. Jest też dość tani i sam w sobie, ze względu na kolor, dość ciekawy. Zdjęcia wrzucam na fotosika w wielkości 400x300, bo niektóre fora internetowe nie akceptują zdjęć powyżej 500. Wiem, ogłoszenie zaraz dam. Wspomniałam o tym też tu, bo może akurat ktoś byłby chętny Hmm... waham się z z tym mchem. Myślę że nie będę kładła na to w tej chwili wielkiego nacisku. Jak mi wpadnie w ręce ten mech, o którym myślę, to wtedy usunę jawajski. Na razie niech będzie, bo zupełnie gołego korzenia nie chcę mieć. Nowego korzenia raczej nie włożę, bo nie bardzo widzę dla niego miejsce. Nie chcę wpychać tu wszystkiego co mi wpadnie w ręce, bo zbiornik zbrzydnie i stanie się ciężki optycznie, a tego nie lubię. Chyba cała sprawa z mchem zakończy się krakowskim targiem - ten po lewej stronie zostawię bez zmian, a ten po prawej obsadzę czym innym jak wpadnie mi to "coś" ciekawego w ręce. No niestety, od prawie godziny próbuję się zalogować na fotosika i nie jestem w stanie. Dodatkowe zdjęcia wrzucę więc jutro rano - powinno być lepiej...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2008, 21:30:53 wysłane przez discus »
|
|
|
|
|
discus
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2008, 08:55:20 » |
|
Zdjęcia przeniosłam, ale postu nie mogę usunąć...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2008, 10:48:55 wysłane przez discus »
|
|
|
|
|
Seboos
|
|