Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Dokładam Kakadu do akwarium. Jakieś rady?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Dokładam Kakadu do akwarium. Jakieś rady?  (Przeczytany 1855 razy)
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« : Czerwiec 05, 2008, 10:56:27 »

W akwarium 60l mam 5 neonków diamentowych, 2 otoski i 2 platki. Chcę dorzucić pielęgnice kakadu ale nie wiem czy nie powinennem przed tym przygotować w jakiś sposób wody. Zdaje się że wolą one wodę lekko kwaśną i miękką. Czy zmiana parametrów nie spowoduje pogorszenia stanu zdrowia pozostałych mieszkańców akwa? Ile kakadu mogę wpuścić do tego akwa? (nie zamierzam dokupować innych ryb do zbiornika)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2008, 11:17:20 »

Szukać:
http://www.akwarium.net.pl/wiki/Piel%C4%99gniczka_kakadu
Przy okazji nie wiem czy powinieneś do 60 litrów wpuszczać kakadu... To rybka żyjąca w haremach i tak małego akwarium samice raczej nie będą w stanie podzielić sobie na terytoria. Lepsza byłaby parka ramirezek.

hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2008, 12:57:55 »

Nie wiem czy z tą długością akwarium to nie przesada. Znam ludzi którzy rozmnożyli barwniaki czerwonobrzuche w zbiorniku 54 l i do tej pory rybki mają się dobrze. Mało tego, w akwa mieli dwie pary, nie jedną. Kakadu jest rybą mniejszą i pomimo tego, że jest terytorialna w okresie tarła, taka przestrzeń wydaje się  być wystarczająca. Inne rybki nie będą wchodziły im w droge ponieważ są to rybki spokojne. Może ktoś ma jakieś doświadczenia z hodowlą tych ryb w niewielkim akwarium . Będę wdzięczny za radę.
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2008, 13:28:26 »

hubb tu nie chodzi tylko okres tarła. Moje samice kakadu także poza tarłem przeganiają się nawzajem. A mam tylko dwie samice i jednego samca w akwarium o długości 80 cm. Więc myślę że przesady w tym nie ma. Mimo, że kakadu jest rybą mniejszą nie oznacza to, że jest spokojniejsza i nie należy jej się odpowiednia ilość miejsca w zbiorniku. Ważne jest też to jakie jeszcze ryby pływają z kakadu. A wierz mi - kakadu potrafi być uciążliwe dla współmieszkańców....

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2008, 15:21:09 »

kakadu nie nadaje się do 60l, tak samo jak barwniaki
min. 112l o dlugosci min. 80cm
nawet nie zdajesz sobie sprawy jak samiec może poturbować samicę, ot tak, bo mu się zachce a jej nie ...
i nie piszę wcale o tarle ...
natomiast samica wyprowadzająca młode może np. platke zatłuc na śmierć, one z młodymi to jak małe terminatory ....
lepiej kup parkę ramirez, czy boreli

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2008, 18:14:57 »

Kurcze cały misterny plan padł Sad Ale dzięki za rady Coś będę kombinował
Doktorek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2008, 20:23:57 »

...
 Ile kakadu mogę wpuścić do tego akwa? (nie zamierzam dokupować innych ryb do zbiornika)

...
 Lepsza byłaby parka ramirezek.
Patrz: avatar anrd.  Grin
hubb
Zainteresowany
**

Co ma pływać nie utonie.

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2008, 23:00:10 »

Ramirezy odpadają. Może boreli bo tym 60 cm wystarcza.  Dzięki za rady papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: