Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium - od jakiego wieku??  (Przeczytany 1653 razy)
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« : Lipiec 07, 2008, 11:47:40 »

Ostatnio w jednym z wątków wywiązała się dyskusja pomiędzy mną a innym użytkownikiem.
Jak sądzicie? Od jakiego wieku można pozwolić dziecku na samodzielne posiadanie akwarrium?
Idealem jest rodzic akwarysta ale z doświadczenia wiemy ( przynajmniej ja wiem) jak to jest :-)
(Rodzice: będziesz dbać o rybki? ja:tak mamo/ mama: tylko masz im wodę często wymieniać żeby była czysta!;-))

Poniżej podaję fragmenty rozmowy(by nie zaśmiecać) a oto link to tematu:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=5494.new#new
Podaję je tylko jako przyczynek do dyskusji nie jako personalny atak,proszę mnie dobrze zrozumieć :-)Zapraszam do dyskusji.

kontekst: "gólnie jest to akwarium mojego 4 letniego dzieciaka więc jest "niedopieszczone" wręcz zapuszczone. " (akwarium 112l)

jaur
Atria_C - pogadaj z psychologiem dziecięcym - jest to ( akwarium 1) najlepszy sposób aby dziecko się uspokoiło, zaczęło o coś dbać samodzielnie - a jak sie nie przyłoży to rybka padnie - i dziecko pozna co to śmierć. Więc z punktu DYDAKTYCZNEGO to polecam akwarium dla dzieci !!!! Tutaj każda rybka ma swoje imie i codziennie jest karmiona (czasami aż za często) ale na tym to polega.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Atria C

Dziecko ( a już napewno nie 4letnie) nie zadba świadomie o zbiornik. To nie jest kwestia przyłożenia się ale odpowiedniej wiedzy i umiejętnośći ( choćby manualnych, logicznych, czytania) których dzieciak w tym wieku po prostu nie posiada. A jak rybka zdechnie z powodu zatrucia?przekarmienia?Niedojrzalego akwarium? Przyduszenia się? Złej diety albo za niskiej/wysokiej temperatury? To też powiesz dziecku że to jesgo wina bo się nie przyłożyło? (..) Konkluzja : za akwarium 4latka odpowiedzialni są rodzice. Możesz mu co najwyżej powiedzieć że jest "jego/jej". Ale od początku do końca za zbiornik i poczynania malucha odpowiedzialni są dorośli.(..)

Mam nadzieję że nie złamałam regulaminu forum. Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2008, 12:12:50 »

Moze nie tyle od wieku co od momentu gdy dana osob bedzie na tyle odpowiedzialna ze bedzie opiekowac sie zwierzetami Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2008, 12:18:01 »

Tylko jak to "wyczuć"?
Jak dla mnie: akwarium jest fantastyczna sprawą dla dziecka o ile może towarzyszyć doroslym w pracach przy nim. Ale towarzyszć (nie łudźmy się że dzieciak będzie mieć wiedzę i chęci by się stale nim zajmować)
W wieku szkolnym tak 10-13 lat wydaje mi się że o ile dziecko chce można podarować mu akwarium jednak nadal trzeba je nadzorować i mówić co i jak..Wydaje mi się że zostawienie dziecka/młodzieży  sam na sam ze zbiornikiem nie jest dobrym pomysłem  Smiley(przepraszam jeśli urażę kolegów/koleżanki w tym wieku,to niezamierzone) Niewielu jest w stanie samodzielnie wyszukiwać informacje i dbać o warunki jak należy.. Uff.Rozpisałam się
Nie ma to jak rodzice akwaryści Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Lipiec 07, 2008, 12:22:35 »

Jesli rodzice nie czuja sie na silach by dopomoc dziecku a ograniczaja sie tylko do kupna to jednak nie jest to najlepszy pomysl bo wiadomo jak to dziecko. Moze zalapie bakcyla na akwa a moze po paru dniach mu sie znudzi i zbiornik bedzie stal bo jest i nic wiecej.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: