Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Start akwarium (problem z glonami ?)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Start akwarium (problem z glonami ?)  (Przeczytany 2903 razy)
pudlik
Nowy
*

« : Lipiec 15, 2008, 07:20:54 »

Witam wystartowałem akwarium jakieś trzy tygodnie temu.
Parametry zbiornika:
- 190 l
- oświetlenie 2 * 24 W + odbłyśniki (od 10 do 22)
- ph 7,5
- no2, no3 - 0

Pozostawiłem zbiornik na dwa tygodnie wakacji, póki co nie ma rybek są tylko trzy Amano.
Przed wyjazdem woda była lekko mętna, ale każdego dnia się krystalizowała, po przyjeździe szyby są całe w czymś w rodzaju glonu (zdjęcia poniżej). Wygląda to jak mnóstwo szaro zielonych placków wielkości około 1 cm z których wystają pojedyńcze  zielone niteczki. W jednym miejscu na szybie stworzyła się plama glonów z zielono-niebieskich niteczek.
Proszę o pomoc co z tym zrobić i jak doprowadzić akwa do stanu używalności.

http://www.retsat1.com.pl/pudlik/
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2008, 08:01:59 »

Mnie to wygląda na okrzemki ...

fantasy_0911
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2008, 08:05:20 »

wpusc tam 2 glonojady powinny sobie poradzic z glonami..tak sadze
pudlik
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2008, 08:56:51 »

Jeśli to okrzemiki to co robić (- zrobiłem podmianę wody około 1/2):
- skrócić czas naświetlania (tak gdzieś wyczytałem, choć czytałem też że okrzemki mogą być spowodowane zbyt słabym naświetleniem) ?
- czy mogę wpuścić już rybki (chcę na początek wpuścić 3 kosiarki) (czy okrzemki im nie zaszkodzą) ?
- czy walczyć z tym jakąś chemią czy starać się to usuwać sukcesywnie z szyb akwarium ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi (te które dostałem).
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 15, 2008, 09:06:17 »

1. To niekoniecznie kwestia czasu oświetlenia - również jakość światła ma wpływ. Poza tym masz mało roślin co również przyczynia sie do powstawania glonów. Proponuję dorzucić kilka szybko rosnących roślin (rogatek, moczarki). Poza tym światła jest mało (jakieś 0,25 W/litr)
2. Nie zaszkodzą - możesz wpuścić
3. Okrzemki powinny same zejść z czasem. Świetnie się sprawdzają młode zbrojniki niebieskie.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: