Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy, brak pomysłu!  (Przeczytany 1799 razy)
akiram
Nowy
*

« : Lipiec 15, 2008, 08:51:09 »

Witam! jestem zupełnie początkująca, chociaż mam akwarium 25l. Właśnie dokonałam nowego zakupu akwarium 60L. Mam już kilka rybek - neonki, platke, gupiki, molinezje, ale nie mam zupełnie pomysłu a także doświadczenia w obsadzie akwarium jeśli chodzi o rośliny. Prosze pomózcie mi je jakoś zagospodarować, gdzie sadzac jakie rośliny, jakie odpowiednie do tego typu rybek i jaki żwirek. A także nie wiem czy jeśli zminiam akwarium to musze te wszystkie czynności typu czekanie z tydzien aż woda bedzie odstana z roślinkami i żwirkiem w środku, czy wymieniać cała wode?? Plis help Cheesy
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 15, 2008, 09:08:46 »

aby podpowiedzieć Ci nazwy roślin podaj jakie masz oświetlenie, czy czymś nawozisz (czym ?), jakie podłoże masz ? (wzbogacane ? )

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2008, 10:20:47 »

Żwirek najlepszy bedzie o granulacji od 3-5mm Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 15, 2008, 10:25:47 »

a istotny jest kolor żwirku?? bo dowiedziałam sie w sklepie że im ciemniejszy tym lepiej dla kolorów rybek :/ oświetlenie 1x15W. co do naworzenia to mam tylko jakis płyn którego teraz nie pamiętam nazwy Tongue tak jak mówie nie znam sie za bardzo na tym a po przeczytaniu tysiąca stron w internecie już się wogóle pogubiłam. Więc prosze o konrety - taka roślina w lewym roku, taka z przodu, nawóz taki i taki Smiley
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #4 : Lipiec 15, 2008, 10:27:41 »

a istotny jest kolor żwirku??
Zaleznie od ryb jakie chcesz miec ale ja preferuje ciemniejszy. Na ryby dziala mniej stresujaco i nie widac na nim tak bardzo zabrudzen Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 15, 2008, 10:41:27 »

no mam takie rybki jak wymieniałam wyżej i rczej nie zamierzam zmieniac obsady - neonki diamentowe i te czerwone, platke, molinezje, gupiki. ew może dokupie jakies,
« Ostatnia zmiana: Lipiec 15, 2008, 10:43:17 wysłane przez akiram » Zapisane
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #6 : Lipiec 15, 2008, 10:47:50 »

. A także nie wiem czy jeśli zminiam akwarium to musze te wszystkie czynności typu czekanie z tydzien aż woda bedzie odstana z roślinkami i żwirkiem w środku, czy wymieniać cała wode?? Plis help Cheesy

Jeżeli masz póki co małe akwarium które funkcjonuje,powinnas przygotowac Nowe AKWA od podstaw i własnie zalac woda posadzic rosliny uzbroic je w filtr ktory bedzie chodził non-stop,i czekac az woda dojrzeje 2 tyg najlepiej- a to popłaca.Mozna kombinowac z woda z tego Akwa co masz,ale lepiej załozyc na Swieżo.pozdrawiam
akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2008, 11:32:06 »

a co z roslinkami?? licytuje własnie na allegro KRYPTOKORYNA, myslicie że to dobry pomysł??
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Lipiec 15, 2008, 12:27:23 »

rośliny dobre do Twojego akwarium :
rogatek
moczarka
żabienice
kryptokoryny
anubiasy
microsoria
nurzańce
mchy
wątrobowce np. pelia
hydrocotyle
'orzech wodny'
jaszczurzec
lotosy
wystarczy narazie ? Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
akiram
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 15, 2008, 12:38:53 »

heh, dziękuje wystarczy Smiley to teraz poszukam sobie gdzie sie sadza te roślinki no i zaczne ich szukac w sklepach Tongue a to mam jeszcze jedno pytanko. czy sprawdzanie odczynu ph jest konieczne?? gdzies przeczytałam ze to tylko przy takich profejonalnych akwariach.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Lipiec 15, 2008, 12:41:19 »

akiram, poszukaj sobie na forum o miękkim restarcie. Jest napisane jak to zrobić żeby wpuścić ryby od razu.

Co do pH to każde akwarium traktuj jak profesjonalne gdzie żyją organizmy żywe bo każde stworzenie czy roślina ma swoje wymagania co do parametrów wody. Polecam temat przyklejony w dziale Woda o parametrach wody akwariowej.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: