Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Brak bąblowania plus jakie nawożenie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Brak bąblowania plus jakie nawożenie  (Przeczytany 4730 razy)
skorek
Nowy
*

« : Lipiec 23, 2008, 20:00:36 »

Witam wszystkich serdecznie.

Jeśli ktoś będzie miał czas i ochotę poczytać i doradzić to będę bardzo wdzięczny ;-)
Problem polega na tym, że nie wiem już czy dolewać, ile dolewać i co dolewać?
Poniższy arkusz przedstawia pomiary wody, które do tej pory wykonałem.

Problemy które występują:
1)   glony zielone na szybach, korzeniu, liściach, szczególnie na anubiasach, żabienica red narrow, Althernanthera splendida i Hydrocotyle Leucocephala, troszkę ich jest, nitkowe (albo krasnorosty) na moczarce oraz troche na alterneterze.
2)   słaby lub całkowicie zatrzymany wzrost części roślin:
dobry/średni: Moczarka Wąskolistna ale z glonami nitkowymi chyba, Rotala Indyjska (ale listki zielone zamiast czerwonawych), Żabienica ocelotowata, Wąkrotka Białogłowa i Dąbek szerokolistny, anubiasy – ale troszkę chlorozy na starszych liściach,
słaby/bardzo słaby: kabomba zielona - Wzrost zatrzymany, kolor zielony i wygląd prawidłowy tylko w miejscu zacienionym, w nasłonecznionym zielono/brązowy, mała ilość liści i kabomba czerwona - Wzrost zatrzymany, niszczenie rośliny, kolor zielono/brązowo/czerwony, liście złożone, przylegające do łodyżki. Ostatnio kabamby jakby lepiej,  zielenieją i czerwienieją listków ładnie przybywa naokoło, nowe korzenie przybyszowe się pojawiają; Alternantera bordowa – stan kiepski - widoczne miejscowe zmiany nekrotyczne – czyli dziury i chloroza na starszych i młodszych liściach – prześwitujące liście, kolor zielono/czerwono/różowo/bordowy, chyba roślina najbardziej zaatakowana przez glony, żabienica red narrow – liście zielono/brązowo/bordowe, zmiany nekrotyczne – dziury na starszych liściach, sagittaria – wzrost zatrzymany, hemiantus – wzrost zatrzymany – listki mikroskopijne – choć rośnie w miejscu oświetlonym, bakopa drobnolistna – wzrost słaby,
3)   brak bąblowania roślin, przez pierwsze dwa trzy tygodnie od podawania CO2 – było ok., rośliny rosły, bąblowały aż miło, teraz zero bąbelków – bez względu na to czy bimbrownia nowa czy stara.

Zbiornik założono 01.06.2008.
Światło – 8h – 6x18W, plus 2x1h-2x18W
Flitr Tetra tec 700 – non stop.
Podłoże Aquael ActiSubstrate 3 l + żwirek/piasek

Rybki żyją i machają ogonkami aż miło. Pielęgniczka aggasiza w miarę spokojnie z ramirezą, z początku troszkę przeganiała, teraz jakby się oswoiły, w zasadzie mogę stwierdzić że największą zadziorą jest samiec prątnika po zbudowaniu gniazda (trzy razy już tarło było), gania wtedy wszystkie rybki, a najwięcej niestety samiczkę – troszkę jej płetwę grzbietową nawet wygryzł ;-( neonki rosną – szczególnie jeden na niezłego „potwora” wyrósł ;-) kosiarki też rosną – choć teraz leniuchy się zrobiły – więcej polegują na liściach itp. niż objadają glony,
Karmię raz na dwa dni – suchy pokarm, raz na tydzień/dwa – żywy ze sklepu.

Skok NO2 wynikał z zapchania prefiltra podczas 5-dniowej nieobecności, i przepływ niestety całkowicie ustał.

Jakby ktoś pomógł czy nadal nawozić i w jakich ilościach byłbym wdzięczny.

Stosowane nawozy – ok. 50 g Symfonii złotej rozpuszczone w wodze demineralizowanej – 0,5 litra
KNO3 – 1 ml daje w akwa ok. 0,5 mg/l No3 i 0,3 mg/l K
MgSO4 – 1 ml daje w akwa ok. 0,07 mg/l Mg
KH2PO4 – 1 ml daje w akwa ok. 0,5 mg/l PO4 i 0,2 mg/l K

Pozdrawiam serdecznie

Tomek
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Lipiec 23, 2008, 20:06:33 »

Jeśli chodzi o problemy z glonami i wzrostem roślin polecam lekturę:
http://ilkus.net/~triamond/objawyniedoborow.html
Co do Symfonii Złota to się nie wypowiem, ale słyszałem już trochę złego o tym nawozie.
Poza tym masz ActiSubstrate więc zastanawiam się po co lejesz nawozy skoro wszystko co potrzebne roślinom jest w tym podłożu.
Prawdopodobnie najzwyczajniej w świecie przesadziłeś z nawozami i zatrułeś rośliny. A glonom to jak najbardziej pasuje....
« Ostatnia zmiana: Lipiec 23, 2008, 20:10:55 wysłane przez anrd » Zapisane

skorek
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 23, 2008, 20:44:51 »

Witam
Leję bo po pierwszym miesiącu dobrego wzrostu i bąblowania teraz od kilku tygodni obserwuje wzrost przyhamowany i brak bąblowania.
A tego podłoża to niewiele było - taka cieniutka warstwa (z 0,5 cm) na dnie akwarium.

Ale może i masz racje - może przesadziłem z nawozami.
pozdr

Tomek
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 23, 2008, 21:45:21 »

Proponuję zaopatrzyć się w potas (Aquapotas - gotowy nawóz, lub K2SO4 do rozrobienia w wodzie demineralizowanej) i przez jakiś czas podawać tylko to do momentu aż nie nastąpi poprawa a więc przede wszystkim: glony zaczną się cofać i rośliny zaczną wykazywać wzrost. Dopiero potem zacznij, jeśli musisz, delikatnie nawozić przy czym nie podawaj żelaza dopóki rośliny nie wykazują niedoborów. Proponuję, kiedy już zaczniesz podawać nawozy, dozować je nie na mililitry lecz na kropelki. U mnie ta metoda się sprawdziła. Dodatkowo walczyłem z nitkami - trwało to jakieś 7 tygodni. W końcu wszelkiej maści glony zaczęły zanikać a rośliny wyraźnie "odbiły".
Brakiem bąbelków póki co się nie przejmuj.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Lipiec 24, 2008, 10:05:55 »

Dajesz za mało CO2.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Lipiec 29, 2008, 18:51:16 »

Emi nie koniecznie podaje mało CO2 no ale może się myle gdyż nie jestem aż tak dobry jak Ty ale bąbelkowanie nie musi występwać poprostu woda tlen od razu jest rozpuszczany przez rośliny i stąd brak bąbelkowania. Bąbelkowania może nie być a rośliny mogą pięknie rosąć ;-) ale pierwsze co bym poradził to tak jak Emi podać więcej CO2 i przystopować z nawozami ja symfonie stosowałem ale zawsze kończyło sie glonami w różnej postaci :-) więc przystopuj z nawozami podaj więcej CO2 i powinno być OK:-) POWODZENIA

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Lipiec 30, 2008, 09:12:48 »

Radula, zobacz jak wysokie jest pH w tym akwarium. Jeśli policzysz ilość CO2 w tym akwarium wychodzi średnio 3-13 ppm a to za mało gdzieś o połowę zwłaszcza przy takim oświetleniu i nawożeniu. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Pozdrawiam,
Emi

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 30, 2008, 09:23:32 »

Jestem tego samego zdania co Emi. CO2 jest tu czynnikiem ograniczającym wzrost roślin i pobierania przez nie substancji odżywczych, stąd glony. Rośliny nie mając budulca w postaci węgla, nie są wstanie przyjmować nawozów i nie rosną. Lanie kolejnych dawek nawet samego potasu nic nie da, a kolejne dawki nawozów tylko zaszkodzą (więcej glonów). Ponadto o braku CO2 może świadczyć kolor rotalii - przy dostatecznej ilości CO2 listki nieco czerwienieją, kabomba czerwona - bez CO2 po prostu zginie.

radula
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Lipiec 30, 2008, 10:24:36 »

rzeczywiście ph jest wysokie umkneło mi to Smiley wiec przepraszam. dokładnie wszystko świadczy o małej ilość CO2 pozdrawiam

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Lipiec 30, 2008, 10:57:10 »

Radula, to tylko moja spekulacja. Po to jest forum, żeby sobie podyskutować nad różnymi wariantami, czyż nie? Takie było moje pierwsze skojarzenie jak zobaczyłam tą tabelkę i wcale nie musi być to prawda. Jak to jeden gościu przed chwilką napisał: nie mam monopolu na wszystkie wypowiedzi  Good !

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: