kleo_marcin
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #30 : Lipiec 21, 2008, 21:52:34 » |
|
Można sobie w sklepie z artykułami medycznymi kupić pinsetę (tak to się pisze???) o długości np 30 cm (mam taką). Koszt - 25 PLN.
Chyba nie wiesz o czym piszesz, sadziłeś rośliny, albo robiłeś cokolwiek pęsetą (nie licząc wyrywania brwi)? Jak sobie wyobrażasz sadzenie rośliny przy pomocy pęsety? Sory ale to nie wypali 
|
|
|
|
|
|
|
Stig_2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #31 : Lipiec 21, 2008, 21:55:25 » |
|
niektorzy wyspecjalizowani projektanci akwariuw sadza rosliny penseta np. Takashi Amano  No ale ja musze czyc gdzie co wsadzam xD
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #32 : Lipiec 21, 2008, 22:01:33 » |
|
Chyba nie wiesz o czym piszesz, sadziłeś rośliny, albo robiłeś cokolwiek pęsetą (nie licząc wyrywania brwi)? Jak sobie wyobrażasz sadzenie rośliny przy pomocy pęsety? Sory ale to nie wypali  Doskonale wiem o czym piszę. Sadziłem, sadzę i przesadzam rośliny przy pomocy tego ustrojstwa, bo pozwala mi to wsadzić roślinę tam gdzie chcę (precyzyjnie) nie odgrzebując przy tym innych i nie robiąc dołów w podłożu. I u mnie to się doskonale sprawdza tym bardziej, że pod żwirem mam ziemię ogrodową. Wyobraź sobie grzebanie paluchami w żwirze, pod którym jest gleba.... niektorzy wyspecjalizowani projektanci akwariuw sadza rosliny penseta np. Takashi Amano  żeby używać tego narzędzia nie trzeba być wyspecjalizowanym projektantem. To po prostu pewne ułatwienie sobie roboty i tyle.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 22:03:23 wysłane przez anrd »
|
|
|
|
|
Stig_2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #33 : Lipiec 21, 2008, 22:06:16 » |
|
dzieki za przypomnienie nie zwrocilem uwagi a wracajac do zbiornika marcina ile sypiesz ryba pokarmu ??
|
|
|
|
|
|
|
kleo_marcin
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #34 : Lipiec 21, 2008, 22:11:33 » |
|
a wracajac do zbiornika marcina ile sypiesz ryba pokarmu ??
9 rano - 4 tabletki + płatki około 12 i 14 - granulat drobny, lub żywy pokarm, ewentualnie mrożonka 16/30 po południu 30minut przed wyłączeniem światła - 4 tabletki + płatki sobota karmienie do godziny 13 niedziela beż karmienia
|
|
|
|
|
|
|
Stig_2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 21, 2008, 22:12:50 » |
|
aha no to niezle jedza ... moje maja narazie glodowke juz 2 dzien bo mama je tak przekarmila ze maja napeczniale brzuchy xD
|
|
|
|
|
|
|
kleo_marcin
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 21, 2008, 22:15:04 » |
|
aha no to niezle jedza ... moje maja narazie glodowke juz 2 dzien bo mama je tak przekarmila ze maja napeczniale brzuchy xD
Moje w ubiegłym tygodniu nie jadły w sobote, niedzielę dostały dopiero w poniedziałek około 12
|
|
|
|
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #37 : Lipiec 21, 2008, 22:40:38 » |
|
PS : To pierwsze co mi sie urodzi w akwa bo tak to nic  Spraw sobie gupiki  Czy ta pokrywa jest na zdjeciu ?Taka cienka ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Tak, to ta pokrywa. Mogłbys dac odzielne foto tej pokrywy? 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 21, 2008, 22:53:50 wysłane przez Grajewiak »
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
szymonw
|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 21, 2008, 23:24:27 » |
|
jest w tej chwili po północy. ostatnie 20 min. spędziłem na kasowaniu bzdurnych = nic nie wnoszących do tematu postów i różnych dygresji dzięki którym wątek był totalnie zaśmiecony. przy okazji zmuszony byłem też wykasować kilka postów powiedzmy "rozsądnych", które odwoływały się do tych bezwartościowych.
i powiem szczerze że nie mam najmniejszej ochoty ponawiać tej pracy za dwa dni. proszę zatem o zapanowanie nad instynktami i ograniczenie się do meritum. recydywiści (czyli ci którzy poczuwają się do winy, a jeśli nie to niech sprawdzą czy ich posty pozostały), w razie konieczności potraktowani zostaną surowiej (i nie myślę tu o dzwonieniu na policję ani biciu w m......)
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 21, 2008, 23:26:43 » |
|
uprzejmie proszę o spokój i trzymanie się tematu. bo się pogniewamy.
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Neurochirurg
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 22, 2008, 06:57:47 » |
|
Spieszę z ponowieniem opinii na temat prezentowanego zbiornika.
Od wczoraj nie wypiękniało w moich oczach ale krótko plusy i minusy:
in plus: - duży zbiornik, który ma potencjał i tylko wyobraźnia może ograniczyć zrobienie z niego pięknego baniaka
in minus: - rośliny, a raczej ich brak w dodatku przy takiej dużej ilości ryb w niedojrzałym akwarium - w mojej opinii podłoże o zbyt dużej granulacji - wszystkie sprzęty na wierzchu w połączeniu z brakiem roślin tworzą efekt wielkiego kotnika - brak jakiegokolwiek tła co ewidentnie wpływa na estetykę - odnośnie estetyki to warto też wspomnieć (choć to kwestia gustu), że kiczowaty statek warto by zastąpić czymś "bliższym naturze"
Pozdrawiam i życzę udanych modyfikacji
|
|
|
|
Nic na siłę. Weź większy młotek!
|
|
|
robcon
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 23, 2008, 10:13:05 » |
|
akwarium jako zbiornik(pusty)600L jak najbardziej.dziwią mnie ludzie co zakładają akwa 30-40litrowe.przy tak dużym akwarium masz pole do popisu.pomyśl może o biotopie.
|
|
|
|
akwarystyka jest chorobą,której nie da się wyleczyć
|
|
|
jemioluszka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 23, 2008, 10:20:20 » |
|
Mam nadzieję ze weźmiesz rady kolegów do serca i zrobisz piękny zbiornik, a wtedy jeszcze raz go ocenimy
|
|
|
|
126l: 5 neonów czerwonych 5 neonów inessa 5 kirysków pstrych 3 otoski parka pretników karłowatych krewetki amano
|
|
|
speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 27, 2008, 11:54:15 » |
|
No litraż robi wrażenie jednak jak dla mnie 80cm wysokości to za dużo. Łatwiej jest naświetlać akwarium niższe co też pozwala na większe pole manewrów jeśli chodzi o dobór świetlówek i pozwala na zaoszczędzeniu energii elektrycznej ale to już twoja sprawa. Wracając do tematu piszesz że chcesz aby rośliny same się rozwinęły - ja też tak chciałem ale ze względu tylko na koszta jednak później okazało się że nie ma co oszczędzać na roślinności bo wtedy traci się na paru innych czynnikach tak więc coś kosztem czegoś – jak chcesz mogę przesłać Ci kilka roślin całkiem gratis kiedy będę robił przycinkę jednak za koszt wysyłki sam będziesz musiał zapłacić. Wstaw też tło nawet karton z tyłu akwarium już będzie lepszy niż widok zwisających kabli. Nie myślałeś o sumpie – wtedy prawie wszystkie urządzenia będą poza akwarium co zwiększy estetykę 
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2008, 11:56:16 wysłane przez speedeecat »
|
|
|
|
|
kleo_marcin
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 27, 2008, 21:17:36 » |
|
Wracając do tematu piszesz że chcesz aby rośliny same się rozwinęły - ja też tak chciałem ale ze względu tylko na koszta jednak później okazało się że nie ma co oszczędzać na roślinności bo wtedy traci się na paru innych czynnikach tak więc coś kosztem czegoś – jak chcesz mogę przesłać Ci kilka roślin całkiem gratis kiedy będę robił przycinkę jednak za koszt wysyłki sam będziesz musiał zapłacić. Wstaw też tło nawet karton z tyłu akwarium już będzie lepszy niż widok zwisających kabli. Nie myślałeś o sumpie – wtedy prawie wszystkie urządzenia będą poza akwarium co zwiększy estetykę  1. Poszukam roślin, ale jakiś "wysokich", nie chodzi o koszta  2. Tła nie planuję, nie lubię g...wna, może pomaluję ścianę, ale tego jeszcze nie wiem 3. sump odpada, nie podoba mi się  ps. za propozycję roślin bardzo dziękuję, nie skożystam, chyba że masz rośliny które mają powyżej 80cm (oprócz trawy, bo tą już mam)
|
|
|
|
|
|
|
|