Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Teraz moja kolej: tajemnica zgonów...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Teraz moja kolej: tajemnica zgonów...  (Przeczytany 1648 razy)
groszek69
Stały użytkownik

« : Sierpień 05, 2008, 17:30:43 »

Witam, przyszedł czas na mnie;P

Fakty:
1. Zdechły cztery neonki, dwa danio i kilka krewetek w ciągu trzech dni. Akwa 105l.
2. Zmieniłem ostatnio filtr na Ex700 - pochodził dwa dni z moimi wewnętrznymi a potem dostał do środka ceramikę z wewnętrznego, a gąbki z wewnętrznych wypłukałem W AKWARIUM tak, że kubełek od razu wciągał bakterie z wewnętrznych...
3. Podaje ostatnio K2SO4 i PG Ferro+

Akwa na bazie ziemi, chodzi od ponad miesiąca z nowym podłożem.

Po objawach i w tej sytuacji myślałem, że to kwestia niedojrzałego filtra - że przesadziłem z tempem zmian...

Ale dzisiejsze testy pokazały, że raczej nie (chociaż były robione po podmianach 2x20 l w ciągu 24 h):
NO2 - w okolicach 0,
NO3 na poziomie ~10-20,
Ph trochę poniżej 7,
GH ok. 8,
kH 6
temp: 28-29 st. C

W ramach prewencji wlałem serę nitrivec, do akwarium podłączyłem dodatkowo wielki filtr kaskadowy zwykle chodzący w krewetkarium (dojrzały), a do kubełka wrzuciłem węgiel na wypadek, gdyby okazało się że to jakaś toksyna niewiadomego pochodzenia...

Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły - dajcie proszę znać...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2008, 17:32:32 wysłane przez groszek69 » Zapisane

250L - Słonawe ujściowe (strzelczyki, argusy)
126L - Słonawe - Tetraodon nigroviridis
112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2008, 18:02:15 »

znasz parametry wody sprzed zmian?
czy ziemia była chemicznie czysta, tzn bez dodatków (nawozy, fungicydy, itp) ?

PS: Skoro NO2 wynosi 0 to po co te dodatkowe filtry i nitrivec ? Co chciałeś tym osiągnąć?

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2008, 18:13:52 »

Co do filtrów - praktycznie przed samymi pomiarami (musiałem skoczyć po testy do sklepu bo mi "wyszły") - podmieniłem dwukrotnie wodę tak jak napisałem - Więc NO2 może być przekłamane... Nitrivec i filtr na wszelki wypadek...

Sprzed zmiany podłoża - wysokie twardości - 14-18 stopni, pH w okolicach 7,5-8 (poprzedni żwirek był marmurowy)

Sprzed zmiany filtra - praktycznie takie same... Czy to możliwe, że chodzi o za dużą ilość CO2? Jeśli wziąć pod uwagę niedokładność testu na pH to możliwe że mam co2 na poziomie 40 - czy to może doprowadzić do śmierci masowej?

Ziemia według moich informacji była czysta - taką kupowałem... A do tego czasu nic się nie działo...

112L - Roślinne

"Nieodpowiednio nazywa się tą planetę Ziemią - przecież najwyraźniej jest Oceanem." - Arthur C.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 18:36:08 »

zmiany parametrów są znaczne. dodaj może jakieś orientacyjne terminy zmian jakie wprowadzałeś i śnięć ryb , bo tak, to do niczego nie dojdziemy.

podmieniłem dwukrotnie wodę tak jak napisałem - Więc NO2 może być przekłamane
po pierwsze: nie napisałeś Wink po drugie: co to znaczy przekłamane? masz trefny test? podmiana wody nie może przekłamać wyniku, no chyba że pomiar był przed podmianą. Ale jeśli pomiar był robiony po podmianie to po prostu nie znasz wartości NO2 sprzed podmiany, ale wartości po podmianie jest wartością wyniku z testu. Prawda? Także zastosowanie dodatkowych filtrów i nitrivec było nieuzasadnione.

Moim zdaniem to albo zbyt duże zmiany w składzie chemicznym wody w stosunku do czasu, w którym zaszły. Bądź jakaś chemia z gleby.

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2008, 18:47:10 »

Ale dzisiejsze testy pokazały, że raczej nie (chociaż były robione po podmianach 2x20 l w ciągu 24 h):

"przekałamane" - czyli nie pokazały mi czy mam dojrzały filtr, czy nie - bo były robione po podmianie. Jeśli nie jest dojrzały - nitrivec pomoże mu szybciej dojrzeć. Jeśli jest dojrzały - nie zaszkodzi.

Zbyt duże zmiany mnie przekonują - starałem się ostatnio doprowadzić podmiankami RO do obniżenia twardości i pH - myślisz, że te zmiany były zbyt gwałtowne... możliwe :/

Jeśli zaś to paskudy z ziemi - myślisz, że węgiel coś pomoże?

Pod koniec czerwca zmieniłem podłoże zostawiając 50% wody i filtry ze starej aranżacji. Reszta wody to 1:1 RO z kranówką. I potem bez podmian przez dwa tygodnie.
Potem podmiany raz na tydzień ok. 15L RO
W piątek zamontowałem filtr nowy. a od wczoraj obserwuję zgony...

112L - Roślinne

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2008, 19:04:06 »

hmmmmm.....
ziemia w akwa jest ponad miesiąc. można by założyć, że jeśli byłyby w niej jakieś świństwa, to ich stężenie w wodzie byłoby najwyższe w pierwszych dniach. potem wraz z podmianami musiałoby spadać. w związku z tym śnięć ryb i krewetek raczej nie można łączyć z ziemią. także koncepcja trucizny chyba upada Smiley

myślę że dodanie dużych ilości RO (wraz z konsekwencjami w składzie chemicznym) jest bardziej prawdopodobną przyczyną śnięć. Zastanawia mnie jeszcze temperatura - zawsze była taka wysoka?

groszek69
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2008, 19:10:47 »

temperatura to ewidentny wynik upałów - ustawiona jest oczywiście na okolice 26, ale ilość świetlówek podwyższa temperaturę do 30 stopni nawet czasem (wiatraczek jeden niestety nie wyrabia) - co dziwne zgony wydają się niezależne od temperatury bo następują i w nocy i w dzień... Obawiam się, że to rzeczywiście może być kwestia zbyt gwałtownych podmian - ale nie sądziłem, że neony będą się męczyć - w końcu zmiany te idą w dobrym dla nich kierunku;)))

112L - Roślinne

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: