Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Plesniawka u gupika  (Przeczytany 2661 razy)
camensky
Nowy
*

« : Sierpień 02, 2008, 16:58:13 »

Witam. W srode wieczorem zauwazylem ze jeden z moich gupikow pokryty jest jakby wata. Poczytalem i stweirdzilem ze jest to plesniawka. W czwartek rano zakupilem Sera mycopur, zrobilem szpital (grzalka, brzeczyk, woda pol na pol z akwa i odstana) tak na wszelki wypadek gdyby to byla jednak FLEXIBAKTERIOZA no i wszystkie inne rybki sa zupelnie zdrowe. Chory gupik trzeci dzien kapie sie w szpitalu z mycopurem, poniewaz nie ma filtra podmieniam codziennie 1/3 wody przed podaniem kolejnej dawki leku. Na opakowaniu jest napisane zeby stosowac przez 2-3 dni i nie wiem co zrobic. Rybka zachowuje sie zupelnie normalnie, bialy meszek zniknal jednak widac ze tkanki ma poniszczone (na gorze jest zupelnie przezroczysta). Czy jest szansa ze cos z niej bedzie czy tylko sie meczy i trzeba skonczyc? Czy po prostu wpuscic ja do akwarium? Prosze o pomoc. Jesli potrzebne sa jakies informacje o akwarium chetnie podam. Nizej aktualne zdjecia rybki.

http://strony.aster.pl/camensky/rybka/1.jpg

http://strony.aster.pl/camensky/rybka/3.jpg
camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Sierpień 04, 2008, 10:45:17 »

Bardzo prosze o pomoc. Nie wiem co mam zrobic z ta rybka. Dzieki.
muhh
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 04, 2008, 18:04:44 »

podaj jej MFC i potrzymaj z tydzien w akwarium pamietaj zeby uzywac wg instrukcji to dobry lek na plesniawke mialam podobnie z molinezjami i neonami teraz sa zdrowe Cheesy
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2008, 18:40:55 »

Skoro "meszek" zniknął to możesz uznać że rybka jest wyleczona, zresztą na zdjęciach wygląda dobrze. możesz wpuścić ją do akwarium, podnieś jedynie temperaturę o ok 2 stopnie i przetrzymaj tak ok tygodnia. po tym czasie możesz powrócić do poprzedniej temperatury.
Powodzenia.

camensky
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Sierpień 10, 2008, 10:30:33 »

Rybka juz od tygodnia w akwarium i ma sie dobrze Smiley Dzieki!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: