Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « "Zadrapanie" na skórze bocji
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: "Zadrapanie" na skórze bocji  (Przeczytany 1441 razy)
BeStol
Bywalec

« : Sierpień 11, 2008, 21:47:03 »

(litraż akwarium i skład rybek w profilu)
poza roślinami: korzenie, rurki drewniane i łupiny kokosów
Dziś na jednej z bocji na boku, dokładnie na jednym z czarnych pasów zauważyłam coś w rodzaju zadrapania (ponad 0,5cm długości) Jest to jasna równa cieniutka - jak nitka  "kreska"  w kolorze białym (tak wygląda na czarnym tle). Wygląda jak zadrapanie szpilką (bez obrzęków). Czy powinnam się tym niepokoić? Wydaje mi się, ze bocja wcześniej nie miała "tego znaku". Wiem, że powinnam zrobić zdjęcie, jednak trudno mi ją uchwycić. Wszystkie bocje (5) są aktywne i często śmigają po akwarium. Czy jest możliwe, że zraniła się o jeden z korzeni? Czy już teraz powinnam przedsięwziąć jakieś kroki zaradcze? (nie wiem, czy zrobiłam dobrze, ale po zauważeniu tej "rany" włożyłam do akwarium 3 liście ketapangu).
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 21:55:40 wysłane przez BeStol » Zapisane

375 litrów
Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 12, 2008, 12:38:50 »

Takim zadrapaniem nie ma się co przejmować, jeśli znajdziesz coś naprawdę ostrego w akwarium to powinnaś to usunać ale tu naprawdę nic poważnego sie nie stało i nie ma co sobie tym zawracać głowy, trzeba liczyć na rozsądek rybek Wink

BeStol
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 12, 2008, 20:17:55 »

Dobrze, postaram się nie martwić Smiley Zamówiłam wprawdzie wczoraj (ze strachu) akwarium 60litrów na ewentualny szpital, ale przecież pewnie i tak się kiedyś przyda. Może dość szybko niestety (czarne kropki u bocji - nie chę mieszać tematów, żeby nie robić galamatiasu, więc o tym napiszę w wątku, który już wcześniej stworzyłam i przykro mi, że muszę do niego wrócić). Będę obserwować zadrapanie u bocji i jeśli zauważę coś niepokojącego znowu tu zapytam. Pozdrawiam

375 litrów
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: