Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy uzdatniac podmieniana wode?`
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy uzdatniac podmieniana wode?`  (Przeczytany 4405 razy)
Masaker
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Sierpień 12, 2008, 19:19:18 »

masaker - gotowanie jest ekonomicznie nieuzasadnione (kup test na twardość węglanową i sprawdź ile byś musiał godzin gotować, żeby uzyskać niewielki efekt).

[/quote]

no tak ale nie zaszkodzi przegotowac chociaz raz.. a czy przegotowanie wody nie sprzyja ewentualnemu odchlorowaniu wody..?
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #16 : Sierpień 12, 2008, 19:37:48 »

oczywiście, że tak, a nawet więcej - wygotujesz też np. okrzemki, bakterie itp.

IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #17 : Sierpień 27, 2008, 21:38:13 »

Witam, ja też w sprawie tych podmianek. Czy do akwarium 160 litrów podmiana 1 x na tydzień 20% to nie jest za dużo. są w nim krewetki, a one nie lubią zbyt dużych 'zmian' parametrów wody. Co o tym sądzicie?
I jeszcze jedno, czy ktoś wie czy to prawda, że krewetki nie przepadają za uzdatniaczami, bo im się odnóża kleją?  Huh - tak mi powiedział facet w moim sklepie akwa.

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Sierpień 28, 2008, 07:10:25 »

zainwestuj w testy no2, no3 i będziesz wiedział czy trzeba podmieniać. przy książkowo dobranej obsadzie sugeruje się 15-20% raz na dwa tygodnie dla najwrażliwszych ryb. co do krewetek to nie spotkałem się z taką opinią.
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #19 : Sierpień 28, 2008, 08:02:15 »

No dobrze, czyli w moim przypadku / akwarium nowizna / testy tak co 2 dni póki sytuacja się nie ustabilizuje.  Wink Potem zobaczymy ile wody na podmianę będzie potrzebne. Dziękuję za podpowiedź.  papa

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Mieszkańcy to: 15 x neon innesa, 15 x razbora hengeli, 8 x otosek, 8 x prętnik karłowaty, ? x krewetka red cherry.
xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Sierpień 28, 2008, 22:03:25 »

iwona sorki za odmienianie ci płci Embarrassed
IWONA
Zainteresowany
**

A bez rybek smutno...

« Odpowiedz #21 : Sierpień 29, 2008, 04:22:41 »

Nie Ty pierwszy.  Wink Jak byłam mała to ze względu na fryzurę mylili mnie bez przerwy!!!  Angry

Pozdrawiam z Myszkowa!   

Akwarium 160 litrów.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: