Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony pędzelkowate  (Przeczytany 4763 razy)
Przemek06
Zainteresowany
**

« : Lipiec 03, 2008, 11:35:06 »

w moim akwarium pojawiły się ciemno-granatowe, czarne glony pędzelkowate " Krasnorosty", czy jest jakiś gatunek ryb co się tym żywi, a może krewetki jeśli tak to jakie???   Zauważyłem że molinezje to skubią ale to za mało, ponieważ glony porastają  jaskinie z płaskich skał, nie martwie się tym bo czytałem że glony te rosną w dobrych warunkach panujących w akwarium, tylko chciałem je usunąć, jakimś pożytecznym sposobem !
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 03, 2008, 11:52:59 »

Z tego co czytałam otoski nie jedzą krasnorostów, krewetki chyba też nie... może ampularie  Huh Ale niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie..

Może to ci troszkę pomoże:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13501.msg115365#msg115365
« Ostatnia zmiana: Lipiec 03, 2008, 11:57:05 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
kromek30
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 04, 2008, 22:55:11 »

kosiarki i molinezje, a w małym stopniu i brzanki różowe u mnie to skubały. Niestety kamień na którym je miałem już nie jest w akwa. Ale krasnorosty które porosły mi anubiasa znikneły całkowicie. Zostały tylko jakby ciemniejsze plamki na liściach od tego wyskubywania ich. A w nowych miejscach się nie pojawia. Raz w tygodniu rybki mają głodówkę więc jakoś sobie muszą radzić.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 05, 2008, 08:04:10 »

Kosiarki jedzą je w znacznych ilościach ale akwarium powyżej 80-100 l dla kosiarek. Pędzle zlikwidują także krewetki amano ale trzeba je ciut przegłodzić.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Przemek06
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 06, 2008, 13:54:15 »

aha dzieki a jeszcze czy skalary ( male ) moga byc razem z krewetkami i neonami??   mam juz neony i krewetki a bardzo podobaja mi sie skalary a wpuszczenie najpierw mlodych to chyba dobry pomysl jak by juz???   akwa 260 i 112
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: