anie_1981
Nowy
|
|
« : Wrzesień 10, 2008, 18:03:58 » |
|
Witam! Jestem tu nowa i szczerze mówiąc nie znalazłam dotąd w necie konkretnej odpowiedzi co prócz przydennych może z bojkiem pływać. Mam 60 litrów, może to nie willa z basenem ale nie jest chyba najgorzej. Obecnie mam: 1x Bojownik, samiec 4x Kirysek pstry 2x Kiryśnik 2x Gurami marmurkowe, samice No i wlaśnie mało tego jest, chcę coś dokupić, ale nie bardzo wiem co może tam być. Od razu chcę powiedzieć, że gurami to wcale nie takie spokojne rybki, kupiłam 4, facet powiedział, że to dwie parki, ale jak je wpuściłam to się okazało, że to 1 samiec i 3 samice. Utworzyła się "parka rządząca" i po paru godzinach dwie zbędne samice i bojek wylądowali za filtrem. No to złapałam agresywną parkę i oddałam do sklepu. Facet twierdził, że to właściwie niemożliwe, żeby gurami było agresywne. Widać niemożliwe stało się możliwe... Trzymałam w przeszłości bojowniki z neonami inessa i z danio pręgowanymi, ale nie chcę wciąż mieć tych samych ryb. Co zate z bojkiem się zgodzi? Proszę o podpowiedzi
|
|
|
|
|
|
|
IzzY
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 10, 2008, 18:35:38 » |
|
2x Kiryśnik 2x Gurami marmurkowe, samice
Na sam początek te rybki musisz oddać. Niestety 60l to dla nich za mało...
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 11:39:48 wysłane przez IzzY »
|
|
Kerran vain haaveeni nähdä sain en pienuutta alla tähtien tuntenut.
|
|
|
anie_1981
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2008, 18:52:03 » |
|
No dobra... a jak już je oddam to co mogę tam dać?
|
|
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 10, 2008, 19:16:07 » |
|
a jakby tak razborki np. espei albo hengela - tak ok. 8 szt? i do tego jeszcze otoski (5 szt)?
|
|
|
|
|
|
|
Gol Anonim
Michał
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2008, 19:22:13 » |
|
Witam. Może bezpośrednio nie pomogę, ale zajrzyj na forum z sygnaturki Luny. Zdaje się, że jest tam cały dział dotyczący towarzystwa dla bojownika, zarówno odpowiedniego jak i niezalecanego z różnych powodów. Poczytaj, a na pewno coś sobie sama wybierzesz.
|
|
|
|
|
|
|
anie_1981
Nowy
|
|
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2008, 08:24:29 » |
|
Dzięki zajrzę na pewno. Myślę o zwinnikach, jest tego parę rodzai, podobają mi się żałobniczki, ale nie wiem co bojek na nie. W tej chwili mam bojka, 2 kirysy i 2 kiryśniki. Byłam już na wstępnych "łowach" i chciałabym dokupić 3 gatunki: Żałobniczki, miedziki i bystrzyki, nie pamiętam dokładnie pełnej nazwy, srebrne z czarną plamką przy nasadzie ogona. Po ile sztuk bym mogła tego wpuścić? Nie chcę przerybić. Przy 60 litrach nie ma się niestety dużego pola do popisu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2008, 14:06:11 wysłane przez anie_1981 »
|
|
|
|
|
Luana
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2008, 16:34:31 » |
|
na twoim miejscu wybrałabym tylko 1 gatunek rybek towarzyszących. jeśli będziesz miała większą ilość rybek jednego gatunku to (przynajmniej według mnie) wygląda to lepiej. z tych rybek zaproponowanych przez ciebie wybrałabym miedziki - takie małe iskry w akwarium - tak na początek 8 szt. wystarczy nie wiem czy ktoś jeszcze trzymał bojka z bystrzykami, ale moim bardzo podobały się długie płetwy "pana i władcy" - i został kompletnie przez bystrzyki wystrzyżony. sama miałam w 112l bystrzyki kolumbijskie i czerwone (dzięki Mechanic za zabranie ich ode mnie ), i zwinnki latarniki - wszystkiego po kilka szt. - i był za duży misz-masz. teraz chcę żeby była większa ławica zwinników (o ile gdzieś je dostanę)
|
|
|
|
|
|
|
IzzY
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 11, 2008, 18:44:36 » |
|
nie wiem czy ktoś jeszcze trzymał bojka z bystrzykami, ale moim bardzo podobały się długie płetwy "pana i władcy" - i został kompletnie przez bystrzyki wystrzyżony. sama miałam w 112l bystrzyki kolumbijskie i czerwone (dzięki Mechanic za zabranie ich ode mnie ), Aktualnie nasz bojownik i bystrzyki (od Ciebie), żyją w zgodzie i harmonii Chyba płetwy Muńka im się nie podobają A może jednak ze 3 samice bojownika?
|
|
|
|
|
|
|
anie_1981
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 11, 2008, 19:53:34 » |
|
Ja miałam ze trzy lata bojka z dużym stadem neonów Inessa, było ich 25 i nie wyglądały na jakieś nieszczęśliwe. Jakbym kupiła po 8 wszystkich trzech gatunków, albo po 6, to by jakoś strasznie było? Ja lubię mieszać gatunki bo jest ciekawie, lubiłam moje neonki, ale jak się patrzy stale na ten sam gatunek to może się to znudzić.Mój obecny bojek (prześliczny!) w ciągu dnia jest anemicznie spokojny, ale wieczorami, gdy w pokoju jest ciemno, jemu się wydaje że bojki z tego "sąsiedniego" akwarium dybią na jego królestwo. A może po prostu nie podoba mu się jego odbicie w szybie...
|
|
|
|
|
|
|
IzzY
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2008, 22:05:37 » |
|
Innesa lub czerwonych dalabym po 8 a czarnego ze 6 sztuk
|
|
|
|
|
|
|
anie_1981
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 12, 2008, 12:20:16 » |
|
Neony dopiero co miałam i nie chcę ich znowu mieć. Są za delikatne. Chciałabym teraz do bojka i przydenniaków dokupić:
6 Miedzików 6 Bystrzyków (srebrne z czarną plamą na ogonie i czerwonymi obwódkami wokół oczu) 6 Żałobnic
Chyba nie będzie za dużo (Przypominam że mam 60 litrów)
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 12:21:52 wysłane przez anie_1981 »
|
|
|
|
|
|