Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kąpiel  (Przeczytany 1408 razy)
Jędrula
Zainteresowany
**

« : Wrzesień 09, 2008, 22:49:16 »

Witam. Po pierwsze nie działa mi wyszukiwarka na tym forum. Cały czas takie same wyniki, niezaleznie od ustawień i słów kluczowych czy fraz. To tak na wstępie, gdyby ktoś miał ochotę na mnie pokrzyczeć.

A teraz meritum sprawy. Wziął się laik za zakładanie akwarium, w ogóle nie mając pojęcia o wodzie i tym podobnych. O co chodzi z tą "kąpielą" bo już zwątpiłem? Chodzi o dolewanie do akwarium danego środka czy przekładanie ryb do innego zbiornika z daną substancją? Wczoraj pod presją uzyskania jak najlepszych parametrów wody zrobiłem solidną podmiankę przy użyciu wody destylowanej. Pewnie wpłynęło to znacząco na skok temperatury na którą ryby są wrażliwe, bo dziś zauważyłem objawy ospy rybiej u zbrojnika, platynek i neonki też mi się wydają podejrzane, a przynajmniej jeden. A mam 5. Reszta ryb w porządku (głupiki, żałobniczki i kiryski) No muszę zacząć działać. Temperatura w tej chwili ok 29 st. Jutro jadę po ichtiosan i porządny odmulacz. Doradźcie proszę, jak za to się najlepiej zabrać?

Toxic
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2008, 23:20:05 »

Kąpiel można robić w akwarium ogólnym  lub w innym zbiorniku tzw. "szpitalu", w którym można pozwolić sobie na większe dawki leku przy kąpielach krótkotrwałch
Przy ospie ze względu na to, że nie ma pewnosci czy dana ryba jest już zarażona czy jeszcze nie i na możliwość przebywania cyst na roślinach czy podłużu i trofontów/terontów w toni najlepiej zrobić kąpiel w zbiorniku ogólnym,
Dawkowanie Ichtiosana zgodnie z instrukcją.
PS: zakup odmulacza ma jakiś związek z ospą?

Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 10, 2008, 17:06:32 »

Pośrednio się przyda, bo wydaje mi się że jak nie będzie glutów i innych fafołów na dnie to na pewno to w kuracji nie przeszkodzi, a być może okaże się pomocne.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 12, 2008, 21:05:18 »

Pośrednio się przyda, bo wydaje mi się że jak nie będzie glutów i innych fafołów na dnie to na pewno to w kuracji nie przeszkodzi, a być może okaże się pomocne.

radze przeczytać ten artykuł - http://pl.wikipedia.org/wiki/Ichtioftirioza - , da ci jako takie rozeznanie w tej chorobie. Z doswiadczenia wiem że nie warto sugerować sie w 100% z tym co sprzedawcy klepią w sklepach zoologicznych.

ps. nie ma czegoś takiego jak głupiki Huh , ale za to są gupiki ( proponuje polską nazwę -pawie oczko, łatwiejsza....  Tongue)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2008, 21:08:36 wysłane przez Pethro » Zapisane
Jędrula
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 13, 2008, 23:28:52 »

Jestem w trakcie kuracji ichtiosanem. Z artykułem zapoznałem się wcześniej, tak więc nie sugeruje się pozornym brakiem ciapek na rybkach. A co do gupików - jestem początkujący więc jeszcze nie przywykłem do nazwy... Wiem że to GŁUPIE, no ale cóż...  Tongue

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: