Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak utrzymać stałe ph  (Przeczytany 6744 razy)
banan1889
Nowy
*

« : Październik 06, 2008, 21:30:45 »

zakupiłem sobie testy tery na ph po zmierzeniu wyszło 7,5.Hoduje skalary więc postanowiłem obniżyć im do 6,5. Zgodnie z tym co polecają forumowicze zakupiłem torf sery założyłem i od dwóch dni filtruje przez niego wode. Dziś zmierzyłem ph i wyszło 6,5 czyli mój zamierzony cel(podkreślam ,że podejrzewałem ,że będzie to tak szybko ponieważ stosuje mięką wode przez co szybciej obniża się ph)teraz pytanie jak mam utrzymac na stale to ph 6,5???czy moim rybką coś się stanie jeśli ph dlaej bedzie spadac????czy zakończyć filtrowanie przez torf??prosze o pomoc

450l 10 skalarów 15 tęczanek neonowych 15 żabieniczek 15 miedzików 5 molinezji 3 bocje wspaniałe
150l 5 skalarów 6 mieczyków 6 zwinników 2 bocje wspaniałem 1 kirysnik
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 07, 2008, 00:06:05 »

Mozesz sprobowac srodka Sera Ph-minus.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 07, 2008, 07:42:43 »

Eeeee, chemia to nie jest stałe rozwiązanie. Jeśli masz miękką wodę i tak ładnie Ci torf zbił pH to dalej korzystaj z garbników. Możesz stosować wyciąg z suszonych liści dębu bądź całe suszone liście wrzucić do akwarium, suszone szyszki olchowe, liście katapangu czy farbujące korzenie.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 07, 2008, 07:48:06 »

W przypadku chęci utrzymania stałych wyników powinien pomóc również filtr RO
Dolewając wodę z niego do akwa, masz mniejszą różnicę jaką musisz zbić do docelowej wartości ph, niż w przypadku korzystania z czystej kranówki

ja rozważam zakup takiego filtra, właśnie w celu zbicia ph i twardości

ps - oczywiście sens zakupu filtru RO, zależy również od tego jaką masz kranówkę u siebie Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 07, 2008, 07:50:17 »

No tak ale w przypadku miękkiej wody filtr RO to zbędny wydatek....

Pozdrawiam,
Emi

J.O
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2008, 10:05:35 »

czy farbujące korzenie.

Podepnę się .Korzeń właśnie w moim akwa farbuje i woda robi się herbaciana.Wyjęłam go pogotowałam trochę i moczę w wiadrze.Czy to ma sens czy spokojnie bez szkody dla ryb mogę go umieścić w akwa??
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2008, 11:31:26 »

Możesz go zostawić w akwarium, jak najbardziej.

Pozdrawiam,
Emi

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2008, 12:37:58 »

Dziś zmierzyłem ph i wyszło 6,5 czyli mój zamierzony cel(podkreślam ,że podejrzewałem ,że będzie to tak szybko ponieważ stosuje mięką wode przez co szybciej obniża się ph)teraz pytanie jak mam utrzymac na stale to ph 6,5???czy moim rybką coś się stanie jeśli ph dlaej bedzie spadac????czy zakończyć filtrowanie przez torf??prosze o pomoc
Jak ph spada za szybko fundujesz rybom niezły stres.
Dobrym sposobem na utrzymanie w miarę stałego ph (bo wahać się ono i tak będzie choćby w nocy kiedy wzrasta poziom CO2) jest używanie do podmian wody demineralizowanej mieszanej z woda kranową. Oczywiście należy przed wlaniem do zbiornika sprawdzić ph - czy jest zbliżone do tego jakie ma woda w zbiorniku. W przypadku wielkości wartości ph ważne jest również kh, który jest buforem dla ph.
Generalnie w ph poniżej 5 nie powinno już trzymać się ryb - wiele z nich takiego ph nie toleruje, choć są takie, które w tak kwaśnej wodzie żyją w naturze. Proponuję natomiast pilnować aby ph w zbiorniku nie spadało poniżej 6.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: