Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Okrzemki + Pierwotniaki + glony = mętna woda
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Okrzemki + Pierwotniaki + glony = mętna woda  (Przeczytany 3496 razy)
Biskup
Nowy
*

« : Październik 09, 2008, 16:17:45 »

Witam,

po przestudiowaniu problemu, dalej nie widzę rozwiązania. Gdy woda była mleczno-mętna, ograniczyłem naświetlanie, i zwiększyłem napowietrzanie. Zaciemniłem akwarium na parę dni ( okazyjnie włączałem światło ). Problem mlecznej wody ustąpił i przekształcił się w okrzemki.

Jest to o tyle uporczywe ( pomijając estetykę ), że zapycha mi rurki od filtra. Maź, koloru musu jabłkowego, osadza się na rurkach, na elementach plastikowych oraz w samym filtrze. Filtr oraz rurki czyszczę dopiero wtedy gdy osad osłabia już jego funkcjonowanie. Czyszczę pod wodą z akwarium.

Sporadycznie pojawiają się glony nitkowate, czym specjalnie się nie martwię ( nie jest ich dużo )

Akwarium ma 3 miesiące- przeczytałem też że to może minąć samo po dłuższym czasie. zaczynam się niepokoić..

Parametry akwarium:

woda:
25 st C
NO3 ~0 mg/l
NO2 ~0 mg/l
7<GH<14
KH = 3 st d
ph = 6,9

sprzęt:

200 l
filtr tetratec 700
oświetlenie 2x 30 W ( philips aquarelle 10k K ) + folia odbłyskowa
grzałka+napowietrzacz+kurtyna ( chyba bez znaczenia jaka moc )

obsada:
2x zbrojnik niebieski
4x kirys czarny
5x kirys sterbai
4x kosiarka
10x zwinnik czerwonousty
12x pseudomugil ( 4x furcatus, 4x gertrudae, 4x signifer)
5x Atya Gabonensis

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2008, 11:28:49 »

Ta maź to nie są okrzemki. Przypuszczam, że masz tam jakieś rośliny? Jeśli tak to wyłącz ten napowietrzacz, zadbaj o te rośliny i przestań czyścić ten filtr tylko załóż sobie prefiltr na rurę wlotową bo nigdy nie ustabilizujesz tego baniaka. Jak z podmianami wody?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Biskup
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2008, 16:57:41 »

Roślin jest wiele, rosną bardzo dobrze. Nie gniją, każda jest ukorzeniona w podkładzie.. nie bardzo rozumiem co ma do tego napowietrzacz... tym bardziej że nie chodzi na okrągło...

poczytam co nieco o prefiltrze...

filtr nie jest czyszczony ciągle, ale gdy zmniejsza się jego sprawność to chyba logicznym jest przeczyszczenie rurek..

podmiany: 20 l. co tydzień. Woda odstana, z dodatkiem denitrolu firmy JBL.

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2008, 23:11:52 »

polecam tą stronę http://www.holendry.republika.pl/algae_pl.html#disc
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: