Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Jak pozbyć się malutkich ślimaczków???HELP
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak pozbyć się malutkich ślimaczków???HELP  (Przeczytany 2716 razy)
orzeszek18
Nowy
*

« : Grudzień 08, 2005, 17:26:27 »

Jak pozbyć się tych malutkich ślimaczków, które zrzerają rośliny. Kiedyś je wyciągałem, ale nie chce mi się już tego robić. Próbowałem nawet środka do zwalczania skorupiaków, ale to też nic nie dało. Z góry dzięki.  Cheesy
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 08, 2005, 17:43:40 »

Jakiej wielkości jest akwa (może bocje :twisted: )a jeśli za małe i środki nie pomagają pozostaje wybierać ręcznie :wink:
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Grudzień 08, 2005, 18:33:26 »

w sklepach zoologicznych w internecie mozna kupić płapki na ślimaki można terz samemu zrobić Cheesy. Było gdzieś w dziale "zrób to sam"

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
remol;]
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 08, 2005, 18:46:23 »

Racja(nice :wink: ) marchewke połżyć lub liść sparzonej sałat a potem je tylko zebrać :twisted:
orzeszek18
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2006, 17:37:20 »

Dzieki. Mam akwa 25l. Zaobserwowalem ze slimaki najczesciej mam jak pompka jest brudna. Takie male syfki siedza na mojej przedniej scianie.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 21, 2006, 17:48:47 »

W tak małym akwarium z powodzeniem możesz je wybierać.
helios45
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 21, 2006, 21:42:00 »

cos do zjedzeia i jak na to wparuja poprostu to wyjac razem z nimi i to wszystko
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2006, 00:32:25 »

Cytat: orzeszek18
Próbowałem nawet środka do zwalczania skorupiaków, ale to też nic nie dało.

Pewnie dlatego ze ślimaki to mięczaki a nie skorupiaki  :wink: hahahahaha

Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 23, 2006, 13:01:35 »

Cytat: lukas

Pewnie dlatego ze ślimaki to mięczaki a nie skorupiaki  :wink: hahahahaha

Dużej różnicy w biochemii między nimi akurat nie ma. Są podatne na te same związki chemiczne.
Pawelek1
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 30, 2006, 22:06:41 »

Slyszalem, ze ampularie skutecznie zwalczaja zatoczki Smiley nie wiadomo jak, ale nikt kto ma ampularie nie ma zatoczkow:D a liczbe ampularii latwo kontrolowac, wystarczy uprzatnac kokony z pokrywki :]
Miranda
Nevada
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2006, 16:47:17 »

nie zapominajmy o gatunkach ampularii, które składają podwodne kokony. z tego co wiem to są dostępne w Polsce.

odkąd pamiętam, zawsze chciałem oddychać. Nikt mi nie powiedział, że oddechem może byc tyle problemów. Najogrsze były ćmy unoszące się w mojej głowie już po fakcie.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: