Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Specjalne świetlówki do aqwa.  (Przeczytany 3953 razy)
Arek0402
Bywalec

« : Październik 06, 2008, 14:43:18 »

W elektrycznym powiedzieli że do akwarium są specjalne świetlówki które dają specjalne światło sprzyjające roślinom ale są dużo droższe. Więc lepiej dopłacić i kupić te specjalne świetlówki czy tańsze zwykłe ?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 14:47:23 »

To zależy jakie chcesz rosliy tam posadzić...spora  częśc roslin  urośnie dobrze przy zwykłej świetlówce,( ale i te zwykłe świetlówki mają różne rodzaje jedne są lepsze inne gorsze).

matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 14:51:48 »

Jeśli chcesz kupić specjalistyczne świetlówki akwarystyczne, to radziłabym w sklepie internetowym, bo w zoologicznym możesz zapłacić nawet dwa razy więcej za to samo.

Świetlówki specjalistyczne mogą wspomagać wzrost roslin, ich wybarwienie się a także w ich świetle rosliny i ryby mogą wyglądac ładniej 9jeśli są dobrze dobrane). Ale oczywiście przy zwykłych białyć rośliny też będą rosły.
« Ostatnia zmiana: Październik 06, 2008, 14:53:30 wysłane przez matka siedzi z tyłu » Zapisane

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 06, 2008, 15:08:53 »

Jeśli chcesz kupić specjalistyczne świetlówki akwarystyczne, to radziłabym w sklepie internetowym, bo w zoologicznym możesz zapłacić nawet dwa razy więcej za to samo.
To jest hurtownia elektryczna a nie mały sklep zoologiczny, świetlówka akwarystyczna 18W kosztuje 28 zł a zwykła jest dużo tańsza, tyle wiem.
sqwara
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 06, 2008, 20:55:47 »

To jest hurtownia elektryczna a nie mały sklep zoologiczny, świetlówka akwarystyczna 18W kosztuje 28 zł a zwykła jest dużo tańsza, tyle wiem.

pracuje w firmie instalatorskiej specjalność instalacje elektryczne i słaboprądowe i wiem że w takiej hurtowni kupisz taniej niż w sklepie ale i tak mogę taniej Ci załatwić Cheesy Lecz nie o to chodzi, kup specjalne do akwarium lepiej wydać trochę więcej a masz świetlówki z widmem stymulującym rozwój roślin lun wybarwiającym rybki Smiley jak zwykłe to polecam barwy 830, 840 philipsa mają najbardziej zbliżone do słonecznego światła odcień

Moje akwaria: 126l.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 08, 2008, 19:27:42 »

Kupiłem lampę za 70zł ale niestety trzeba ją przerabiać  Sad 2 x 18W, 1000 lumen świetlówka, to największa moc  jaką może mieć świetlówka tych wymiarów (60cm) woda w tym świetle jest lekko błękitna, czy to dobrze ? to chyba nie jest naturalne światło ? Czy rośliny będą dobrze rosły ? W razie czego mogę je wyrzucić i kupić te specjalne do akwarium.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 08, 2008, 20:33:41 »

2 x 18W, 1000 lumen świetlówka, to największa moc  jaką może mieć świetlówka tych wymiarów (60cm)
Dwudziestki mają tę samą długość.

Jest na forum przyklejony temat o specjalistycznym oświetleniu, może on Cie jakos natchnie.

A co trzeba przerabiać?

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Październik 08, 2008, 22:25:29 »

A co trzeba przerabiać?
Lampa jest pół okrągła więc się kołysze i świeci po oczach Wink Wkrótce zostanie wygięta z blachy na prasie i pomalowana, obudowa będzie prostokątna Wink
Nadal czekam na odpowiedzi na to pytanie:
woda w tym świetle jest lekko błękitna, czy to dobrze ? to chyba nie jest naturalne światło ? Czy rośliny będą dobrze rosły ? W razie czego mogę je wyrzucić i kupić te specjalne do akwarium.
Arek0402
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 22:32:14 »

Posiadam takie świetlówki: PILA LF 18W/54-765/G13 jeśli to pomoże w udzieleniu odpowiedzi na moje pytanie.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 15, 2008, 08:10:27 »

Wszystkie świetlówki oznaczane są trzycyfrowym kodem określającym współczynnik i temperaturę barwową. Pierwsza cyfra określa współczynnik oddawania barw (8 - <80,90>, 9 - <90,100), im wyższy tym lepszy), dwie pozostałe temperaturę barwową (40 - 4000K, 65 - 6500K).
765 jest dla roślin ok tyle, że jej światło jest obrzydliwe "warszatowe" zimnobiałe. Jeśli masz możliwość, zamień te świetlówki na 865 lub 965. Mają ładniejsze, białe światło. Możesz także zastosować kombinację x65+wybarwiająca (Aquarelle lub gro-lux/aquastar) - ładnie wyciąga kolory ryb lub x65+x40 - ciepłe światło, ładnie wyciąga zielenie.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2008, 08:12:19 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: