Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Gurami Mozaikowe i jego hodowla w akwarium
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Gurami Mozaikowe i jego hodowla w akwarium  (Przeczytany 12463 razy)
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Październik 19, 2008, 19:47:54 »

Gurami mozaikowe jest bardzo spokojne i nie wymaga dużego zbiornika (50-60L wody starczy na grupkę 1 samiec i 2 samice) razem z grupą czyścicieli (np. cierniooczki), lepiej jednak ich nie trzymać razem z agresywnymi i bardzo ruchliwymi rybami(np. Glonojad syjamski, miałem i ten diabeł mi żywcem zeżarł ładną parkę po czym trafił do sklepu).
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #16 : Październik 19, 2008, 20:57:29 »

nie zgadzam się z kolegą. Górami te są w części terytorialne, a 60l nie wystarcza. Rosną też dość duże bo 12cm. Nie powiedziałbym też, że są bardzo spokojne. Wystarczy, że jedna rybka zaczepi członka grupy to będzie goniona przez całą grupę. W moim 250l tak jest.

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Angler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Październik 19, 2008, 21:10:07 »

Mam je i w 55L właśnie dorastają do 12cm, a terytorialne są tylko samce, ale moi rodzice w zbiorniku około chyba 80L hodowali razem różne odmiany gurami i wszystkie się godziły razem.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 19, 2008, 21:17:58 »

heh można je włożyć nawet i do 25l ale czy będą szczęśliwe?
to tak samo jak szczęśliwy bojek w 5l kuli...

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: