Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do akwarium 150 l.  (Przeczytany 6683 razy)
dominek_f
Nowy
*

Nie wiem, nie znam się, początkujący jestem :-)

« : Październik 12, 2008, 16:52:23 »

Witam serdecznie.
Kilka dni temu kupiłem akwarium i energicznie wziąłem się do jego urządzania.

Czytając Wasze forum, wyłapałem już kilka dużych błędów, które popełniłem. Aby uniknąć kolejnych mam do Was kilka pytań.

1.   Ponieważ trochę pustawo jest w moim akwarium (póki co mieszkają w nim dwie welonki, 2x zbrojnik odmiana albinotyczna, 2x otosek), mam pytanie, jakie rybki mogą do nich dołączyć? Oczywiście po doposażeniu zbiornika.

2.  Sprzętowo też na razie jest krucho. Posiadam filtr i mały filtr z napowietrzaniem (ten ostatni wyleci), docelowo na dniach pojawi się grzałka, napowietrzacz z prawdziwego zdarzenia, termometr, pokrywa z oświetleniem i zestaw do badania właściwości chemicznych wody. Musi też pojawić się automatyczny podajnik pokarmu, ponieważ dość często znikam z domu na kilka dni. Co możecie mi polecić, sprzedawcom w zoologach już nie wieżę  Shocked, potrafią niewiedzącemu wcisnąć wszystko i jeszcze ładnie to umotywować.
Jeśli chodzi o oświetlenie to interesuje mnie jakie lampy muszę zastosować, obudowę zmontuję sobie sam.

Jeśli by się dało zapodać jakieś linki  Marzyciel, byłbym wdzięczny.

Dominek
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2008, 17:14:24 »

skoro masz welony to innych ryb z nimi nie łącz ...
ew. jeszcze jedna-dwie welonki

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
dominek_f
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2008, 17:37:44 »

Nie lubią towarzystwa innych ryb? Myślałem o większych rybach, typu skalar. Są bardzo dekoracyjne a gdybym zachowywał odpowiednia temperaturę dla skalarów, welonki i pozostałe też byłyby zadowolone. No chyba że są inne powody...

Oglądałem ostatnio neonki i inne rybki pływające ławicą. Tez mi się podobają.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 17:49:30 wysłane przez dominek_f » Zapisane
adus12345
Stały użytkownik

mlody akwarysta :):):)

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2008, 18:04:29 »

WItam
Moim zdaniem jak chcesz skalary to wsadz tam 2 samce i 2 samice...welonki wsadz do oczka lub oddaj na giełde..jak parka sie dobierze z tych skalrow to je zostaw a tamte 2 oddaj badz sprzedaj Smiley .Welonki sa zimnolubne a skalary ciepłolubne nie mozna łaczyc ognia i widy nie da sie  Roll Eyes .
poizdraiwam adus12345
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2008, 18:09:21 »

albo welony, albo inne ryby

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
damjakas
moje akwa
Stały użytkownik

co sie tak gapisz

« Odpowiedz #5 : Październik 13, 2008, 05:41:37 »

Nie lubią towarzystwa innych ryb? Myślałem o większych rybach, typu skalar. Są bardzo dekoracyjne a gdybym zachowywał odpowiednia temperaturę dla skalarów, welonki i pozostałe też byłyby zadowolone. No chyba że są inne powody...

Oglądałem ostatnio neonki i inne rybki pływające ławicą. Tez mi się podobają.
W tej twojej wypowiedzi nie wiedzę żadnego sensu, jak możesz zatrzymać temperaturę odpowiednią dla skalarów i welonów. Huh

240l Guramiowete:
- 9 Wielkopłetwów, 6 gurami mozaikowych, 6 gurami dwuplamistych, gromadka, około 10 gurami złotomozaikowych (niestety mamusia zdechła), gęsta Azjatycka roślinność
54l neonkarium
- 8 neonków czerwonych i około 16 małych cudem przetrwał
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 13, 2008, 13:11:51 »

no właśnei ja też nie wiem welonki 18stopni a skalary 25stopni więc jak chcesz to zrobic???  albo welonki albo skalary albo inne ryby te welonki bym na twoim miejscu oddała i bym sobie piękne neonkarium zrobiła do tego prętnik karłowaty bądz pielęgniczka remizera kiryski otoski i ewentualnie razborry klinowe albo kilka samców gupika ... ale to według mojego gustu Cheesy a w twoim akwarium brakuje mi roślin widzę tam jedną czy tam 2 ale to zamałoo ja więcej mam w 60l i twierdzę że za mało Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 13, 2008, 13:14:00 wysłane przez Patu$1117 » Zapisane
dominek_f
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 15:51:54 »

Czytałem wypowiedzi kilku mądrych głów z tego Forum o tym, że można welonkom zafundować temperaturę ok. 25 *C. Stąd też pomysł, by to zrealizować. Ale skoro twierdzicie, że nie, to nie. Wynika z tego, że będę musiał zrezygnować z welonek. Co do roślin - na dniach się pojawią.
Najgorsze jest to, że najpierw kupiłem sobie akwa, następnie je zarybiłem i dopiero wtedy zacząłem studiować co z czym i dlaczego. Troszkę to od d**y strony, ale cóż, teraz staram się naprawić błędy.
A co ze sprzętem? Załóżmy że welony znikną, a w ich miejsce pojawi się obsada proponowana przez Patu$1117 . Czego mi jeszcze brak (prócz wiedzy Shocked)?
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 13, 2008, 16:55:15 »

Dodaj trochę żwirku bo jak na mnie to za mało albo tylko mi się wydaje Wink te zbrojniki możesz chyba zostawić a co do otosków to trzeba dokupić tak 3 sztuki minimum
dominek_f
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 20:02:42 »

Więc tak: welonek już nie ma, są roślinki, żwirek się gotuje. Wink
Powiedzcie mi proszę, które z poniższych rybek i w jakich ilościach mogę mieć z otoskiem (x2) i zbrojnikiem albinotycznym (x2).
Kardynałek
danio lamparcie
kirysek pstry
neon inessa.
Czy kosiarka i otosek to ten sam gatunek? Wzrokowo nie widzę różnicy (przyglądałem się bacznie okazom w zoologicznym i u siebie w domu).
Patu$1117
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 15, 2008, 20:24:31 »

kosiarka jest podobna do otoska ale rośnie znacznie większa Wink zrestzą  otosek bardziej zbrojnikowaty a kośiarka to ma taki wydłuzony kształt..
otoseków musi być conajmniej 5
danio lamparcie 6
kirysek pstry 5<10
neon innesa 15
a akrdynałkow bym zrezygnowała dużo ryb ławicowycj a co byś powiedział na parkę pielęgniczki remireza lub harem (nie jestem pewna czy para czy harem) prętnika karłowatego???
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 15, 2008, 20:27:33 »

kardynałki są zimnolubne więc jw. nie pasują
może zwinniki blehera?

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: