Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: glony w akwarium  (Przeczytany 6875 razy)
kamil_bielany
Nowy
*

« : Wrzesień 25, 2008, 21:35:27 »

witam.
mam pytanie do doświadczonych akwarystów.

jakie bakterie albo pierwiastki powodują wzrost glonów w akwarium?
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 26, 2008, 00:09:19 »

proszę cię przemyśl to jeszcze i zadaj pytanie ponownie. odpowiedź na tak zadane pytanie nic ci nie da.

kamil_bielany
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 26, 2008, 07:46:25 »

zadaje pytanie jeszcze raz. jakie bakterie lub pierwiastki powoduja wzrost glonów w akwarium.

co tu było do przemyślenia? a może pytania niezrozumiałeś?
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 26, 2008, 08:03:07 »

Myślę, że jednak Ty nie rozumiesz.

1. Pytanie tak ogólne, że stworzono osobny dział nauk biologicznych, który nazywa się algologią
2. Nie wiadomo jaki cel ma to pytanie
3. Skoro już tak buńczucznie się odzywasz do kogoś kto grzecznie prosi o sprecyzowanie to wiedz, że ponad połowa dziś odkrytych glonów to bakterie zatem chyba zaczynasz czuć o co chodzi, a jeżeli jeszcze nie to tym gorzej.
4. Na zakończenie: wysil się, poczytaj, poszukaj. Na forum są setki tematów o glonach.

Pozdrawiam

Nic na siłę. Weź większy młotek!
kamil_bielany
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2008, 14:19:01 »

kurde poprostu potrzebuje to wiedzieć, a czy mi to coś da czy nie to moja sprawa.

jeszcze potrzebuje nazwe takiego środka co rozkłada glony w akwarium i jest nieszkodliwy dla ryb.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 28, 2008, 23:10:57 »

zadaje pytanie jeszcze raz. jakie bakterie lub pierwiastki powoduja wzrost glonów w akwarium.

to ja ci spróbuję odpowiedzieć w sposób odpowiadający twojemu ujęciu tematu.

każdy pierwiastek niezbędny w metabolizmie komórek roślinnych i dostępny w ekosystemie może stymulować wzrost glonów przy założeniu dostępności energii. tak samo jak każdy szczep bakterii który swoim metabolizmem wpływa na udostępnienie roślinom pierwiastków w formach występowania, które są przez nie konsumowane.
jeśli chodzi o pierwiastki sprawa jest "dość" prosta - wkońcu tablica mendelejewa jest zbiorem"skończonym" już chyba (poczytaj o makro i mikro - elementach), ale w kwestii bakterii by odpowiedzieć na twoje pytanie trzebaby pewno napisać książkę i uaktualniać ją co kilka lat.

greg_lipski
Zainteresowany
**

zmierzajac do celu....

« Odpowiedz #6 : Październik 14, 2008, 09:14:28 »

Jesli ktos udziela Ci odpowiedzi to szanuj kazda.Ja zalozylem akwarium jakies 3 miesiace temu nic o tym niewiedzac.
Mialem straszne klopoty z glonami i ludzie na tym forum ,a takze na forum www.holenderskie.pl pomogli mi wejsc glebiej w tajniki akwarystyki.
Poczytaj troche o micro i macro.
Ja pozbylem sie glonow przez wyrownanie proporcji pomiedzy azotanami no3 a fosforanami po4 (przedtem mailem no3 na poziomie 40,a po4-5 -glony szalaly)
teraz utrzymuje no3 na poziomie 5 a po4 0,5 i jest spoko ,dorzucam troche potasu (k)i micro przy podmianach
Rosliny mi babluja i jest super.Ale nie mysl ze wszystko tak pieknie ,zrobisz testy wyrownasz parametry i od razu bedziesz mail impreze szampanska w akwa.
Musisz jeszcze miec odpowiednie swiatlo ,a jak dorzucisz do tego co2 to powinienes zmierzac ku dobremu.

Pozdrawiam.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: