Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Meeki  (Przeczytany 1488 razy)
Prez_s
Nowy
*

« : Październik 12, 2008, 00:11:15 »

Mam problem z mekkami, mianowicie:
Dostałem 3 mekki, w miarę małą, średnią i w miarę dużą. Ostatnio oddałem tą w miarę dużą, gdyż cały czas zaczepiała i nie dawała spokoju pozostałym dwóm mekkom. Zostały dwie. I teraz ta średnia atakuje tę mniejszą. Czym to jest spowodowane? Czy można temu zapobiec?

Ponadto, mam problem z odróżnieniem ich płci, tzn. nie wiem czy w ogóle ich płeć się różni Smiley Ale co zauważyłem, to to, że ta mniejsza ma bardziej położoną płetwę grzbietową, gdy większej cały czas stoi Tongue (płetwa grzbietowa). No i mniejsza jest znacznie bledsza(tu akurat być może od stresu...)

Dzięki za podpowiedzi i rady;)
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 21:37:24 wysłane przez Prez_s » Zapisane
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 12, 2008, 07:43:40 »

Byc moze sa tej samej plci ,za male akwarium ,zle urzadzone akwarium itp. Daj fote i opis akwa.Popraw blad ,zwlaszcza w tytule.
« Ostatnia zmiana: Październik 12, 2008, 07:45:24 wysłane przez owlman » Zapisane
Prez_s
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Październik 12, 2008, 12:39:56 »

Akwarium ma rozmiar 112 L

W środku pływają:
2x gurami
4x skalary
5x danio
2x krewetki filtrujące
2x czerwieniaki dwuplame
2x mekki

A tu jest zdjęcie akwa:
Kod:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93e560b6536e207e.html
kozak-93
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Październik 12, 2008, 18:27:18 »

Akwa przerybione na maksa!! Oddaj te meeki, skalary komuś kto posiada większe akwarium  Roll Eyes

P.S dziwię się , że żyją jeszcze inne ryby w tym akwarium wraz z czerwieniakami Shocked

Astronotus ocellatus i drobnica.
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 12, 2008, 18:36:56 »

Aha, i nie mekki, bo Mekka jest jedna i znajduje się w Arabii Saudyjskiej. 
A zachowanie meek może być spowodowane chęcią dominacji, jak większość pielęgnic tak i meeka miewa takie zachowania.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Prez_s
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 12, 2008, 21:35:55 »

Odnosnie czerwieniaków, to zawsze mialem spokoj z nimi.

Skalary dostałem od szwagra, z którym zamieniłem się akwariami. I skalary, które ja mam on miał od roku w tymże akwarium i jakoś jest im dobrze...
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Październik 12, 2008, 22:32:36 »

Pre_z czyli czy sugerujesz że Twoja obsada jest O.K? Nie- nie jet O.K Wink
Proponuję przeczytać wątek:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=909.0
Z pewnością zaraz zostaniesz "Zasypany" informacjami że to iż żyje nie znaczy że jest jej dobrze ( jest jej dobrze bo pływa?Nie choruje?)
Ja od siebie powiem tylko tyle,iż każda ryba ma określone zachowanie i wymagania. Akwarysta stara się w optymalny sposób zapewnić rybie odpowiednie warunki do rozwoju - właśnie spełniając owe wymagania.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
Prez_s
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 13, 2008, 12:18:34 »

OK, ja jestem w miarę początkującym, więc wszystkiego nie wiem. Dużo czytam i wszędzie są różne wiadomości na te same tematy. Więc ciężko się zorientować.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #8 : Październik 14, 2008, 19:36:37 »

Jeśli mogę się podłączyć Smiley
Mekke możesz rozróżnić po tym że: samce mają bardziej czerwone gardło,wydłużone płetwy i rozrośniętą płetwę grzbietową  Wink
Prez_s
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 14, 2008, 23:15:59 »

Dzięki, wygląda na to w takim razie, że mam parkę Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: