Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: mieczyk  (Przeczytany 1472 razy)
kondi885
Nowy
*

« : Grudzień 22, 2008, 21:36:08 »

Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro Afro
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2019, 12:59:04 wysłane przez kondi885 » Zapisane

Peterpl
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 22, 2008, 21:49:39 »

Pewnie ospa, poszukaj na forum w dziale choroby.

Akwarium 112L w budowie Wink

25L krewetkarium
- ok. 13 fire red
- 4 red nose
- 2 orange
- 4 crystal red
- otoski

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18202.msg165541#msg165541
sebek2008
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2008, 07:41:27 »

Niestety ospa...Trzeba ja szybko wyleczyc zeby inne ryby nie ucierpialy na tym.
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2008, 10:17:23 »

ale jak ją wyleczyć u mnie też mnieczyki dwa miały ospę i przełożyłem je do innego akwa po 3 dniach im przeszło jak sie leczy ospę Undecided
kondi885
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 23, 2008, 11:34:28 »

Smiley
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2019, 12:58:39 wysłane przez kondi885 » Zapisane

Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 23, 2008, 11:38:51 »

Oprócz lekarstwa polecam się także uzbroić w słownik ortograficzny oraz Mozille FireFox (poprawia błędy).

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 23, 2008, 13:15:09 »

cyt. z http://www.moje-rybki.webpark.pl/Choroby/rybia_ospa.html

3 metody na walkę: 

1. Stosowanie chemii - czyli wszelkich lekarstw oparych na zieleni malachitowej bądź błękicie metylowym.
      Należy wówczas maksymalnie przyspieszyć rozwój kulorzęska na rybie (czyli temp. wody 26-29oC). Do wody lejemy lekarstwo. Wszystkie lekarstwa oparte na zieleni czy błękicie po pewnym czasie zostają "wchłonięte" przez rośliny. Tak więc drugiego dnia kuracji polecam ponowne dolanie nieco terapeutyku (w ilości około 1/2 dawki). Podobnie trzeciego dnia. Czwartego dnia podmiana wody. Piątego dnia rybki mają "święty spkój". I ponownie szóstego i siódmego dnia - lekarstwo.
      Cały czas silnie napowietrzamy wodę
                Z całego serca pragnę przestrzec przed stosowaniem popularnego leku akwarystycznego o nazwie FMC. Przez wielu początkujących akwarystów, uznawany jest on niemal jak "lek na wszystko". Jednak nic za darmo. FMC składa się w 1/3 z zieleni, 1/3 błękitu i 1/3 formaliny. Tak więc ma w sobie wszystkie wady tych trzech leków (patrz tabela "Wady i zalety popularnych leków akwarystycznych").
      Zdecydowanie lepiej jest zastosować leczenie jednym z tych specyfików. Ja osobiście z powodzeniem stosowałam lek Costapur Sery (oparty na zieleni malachitowej). Polecam go znajomym. Podobno doskonale działa też Ichtiosan Tropicala (oparty na na błękicie metylowym). Osobiscie jednak go nie wypróbowywałam. Zresztą mam pełne zaufanie do produktów Sery.
   2. Leczenie temperaturą - stosować można tylko u ryb wyątkowo ciepłolubnych (!). Temperaturę podnosimy do 320C - 340C na około 24 godziny. I oczywiście jak najsilniej napowietrzamy. Po tym czasie temperaturę powoli obniżamy.
   3. Leczenie solą - (niejodowną!). Do wody dodajemy sól w stosunku: 1 łyżka na 10 litrów.
      Jest to metoda bardzo polecana przez doświadczonych akwarystów, ponieważ ma najłagodniejsze skutki uboczne.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: