Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Katani 112l towarzyskie  (Przeczytany 8244 razy)
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Grudzień 29, 2008, 14:21:36 »

Akwa spoko, tylko jeśli chodzi o obsadę to skalary i żałobniczki. Trochę niezbyt połącznie. Załobniczki będą podgryzać ogony dla skalarów. Zrezygnuj z jednych.
Ja napiszę inaczej - albo skalary, albo żałobniczki albo ramirezy. Podeprę się tu swoimi obserwacjami - otóż ramirezy w towarzystwie skalarów czują sie raczej nie bardzo. U mnie niestety w starym jeszcze (większym) akwarium  skalary wyraźnie dominowały w akwarium spychając ramirezy do kątów. Ramirezy się mocno stresowały i trzeba było je oddać. Połączenie ramirezek z żałobniczkami wg mogłoby się udać.
Do ro roślin to proponuję odcinać lotosowi liście, które dochodzą do powierzchni - jeśli oczywiście chcesz mieć lotosa pod wodą. W przeciwnym razie każdy następny liść rozwijać się będzie dopiero przy powierzchni.
Skalary lubią ugryźć sobie od czasu do czasu mech i owszem. I nie tylko mech z resztą. Uważam jednak, że to nie skalary wyrządzają najwięcej szkody jeśli chodzi o mech a kosiarki.

katani
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Grudzień 29, 2008, 14:57:57 »

Co do ramirezów i skalarów nie wiem. zobacze jak dorosna i jedne i drugie. i wtedy najwyzej zrezygnuje z jednego z gatunkow. Na razie skalary sa przeganiane przez samca ramireza jak mu wplyna na jego terytorium. A ze terytorium maja pod roslinami przy kamieniu to skalary raczej tam nie zagladaja. Nie widzialem jak kosiarki mloca mech za to widzialem jak skalary go wyciagaja z korzenia - co nie znaczy ze nie masz racji.

Co do kiryskow bede sie trzymal swojego. Spizowe u mnie plywaja po otwartym dnie, z reguly albo po 2-3 szt. pstre chowaja sie pod korzeniami i wyplywaja jak jest cicho i nikt sie nie kreci kolo akwarium. calkiem inny typ zachowania

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: