Witamy, Go¶ć. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałe¶ swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: Filtr g±bkowy, czy to prawda??  (Przeczytany 6810 razy)
nazer
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 56

« : Wrzesień 30, 2008, 23:16:04 »

Witam
będę zakładał akwarium 126 litrów dla pielęgnic zebr i niebieskołuskich, i szukam filtra i napotkałem się na internecie z tez±, iż filtry g±bkowe je¶li maj± dobr± pompkę to s± lepsze niż te nowoczesne filtry z turbinami? St±d moje pytanie czy to prawda?? bo w opisie filtrów g±bkowych było napisane że na tych filtrach rozwija się więcej bakterii filtruj±cych... więc sam nie wiem czy kupić pompkę i ze 2 filtry g±bkowe czy takie turbinowe? jakie polecacie??

pozdrawiam N.
andrzej72
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1210

« Odpowiedz #1 : PaĽdziernik 01, 2008, 07:10:55 »

A jaki to filtr g±bkowy a jaki turbinowy wg Ciebie? Jakie¶ przykłady....
Generalnie to chyba wszystkie filtry, niezależnie od tego czy to wewnętrzne, czy kaskady czy kubełki posiadaj± w zestawie g±bkę jako jedno z mediów filtruj±cych. Jak dla mnie g±bka to i owszem jest niezłym siedliskiem dla bakterii ale traktuję go bardziej jako medium do filtracji mechanicznej a wg mnie do biologicznej lepsza jest np. ceramika.

nazer
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 56

« Odpowiedz #2 : PaĽdziernik 01, 2008, 07:56:06 »

Andrzej72 turbinowy czyli wszystkie nowe zasilane elektrycznie posiadaj±ce wirnik, a g±bkowy to chodzi mi o te klasyczne które posiadaj± g±bkę i które do pracy potrzebuj± pompki napowietrzaj±cej tzw. brzeczyka..... dlatego pytam o te filtry bo słyszałem że choć stara technika to sprawdzaj± się lepiej niż te nowe wewnętrzne filtry tylko nie wiem czy to tak naprawdę jest jak pisz±

pozdrawiam N.
andrzej72
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 1210

« Odpowiedz #3 : PaĽdziernik 01, 2008, 08:04:52 »

Wg mnie zależy to od pojemno¶ci zbiornika w jakim taki filtr g±bkowy miałby pracować. Moje zastrzeżenia co do filtrów g±bkowych budzi także ich wydajno¶ć - nieporównywalnie mniejsza niż tych wirnikowych. Mówi się i pisze, że filtr powinien być tak dobrany do zbiornika aby był w stanie przepompować jego pojemno¶ć przynajmniej dwa razy w ci±gu godziny. W małym zbiorniczku takim do powiedzmy 20 litrów może i by się sprawdził natomiast w większych już nie bardzo.

deexer
Stały użytkownik
Wiadomo¶ci: 288

« Odpowiedz #4 : PaĽdziernik 01, 2008, 08:43:24 »

Do 126litrów filtr g±bkowy chyba raczej się nie nadaje... poza tym przy takim litrażu chyba lepiej zainwestować w kubełek. Wszelkie wewnętrzne filtry po pierwsze zajmuj± miejsce w akwarium i pełni± raczej funkcję niechcianej dekoracji, a poza tym pozostaje problem ich czyszczenia.
Pyszczak 15
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 82

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2008, 22:20:50 »

W moim przypadku filtr gabkowy sie nie sprawdza

Prawdziwy chodowca rodzi sie z czasem.
wedkarzz
Zainteresowany
**
Wiadomo¶ci: 57

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 10:09:47 »

ja u siebie w akwa 112l mam dwa filtry gabkowe (wirnikowe) i bardzo jestem z nich zadowolony. a dokladniej dwa cyrkulatory (350l / h ) do jednego dolaczylem deszczownice . przy ladnej aranzacji roslin wcale tak zle nie wygladaja  Roll Eyes
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: