Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Powierzchnia wody jest tłusta.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Powierzchnia wody jest tłusta.  (Przeczytany 15165 razy)
wawu-16
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 14, 2008, 19:26:13 »

Od ok 2 m-cy nie dozuję co2, nie stosuję żadnych nawozów,średnio co tydzień podmienian do 1/5 wody gdyż w akwarium z roślin mam jedynie dwie żabienice, kilka malutkich roślinek, które ładnie mi rosną bez specjalnych zabiegów. Z nawożenia zrezygnowałem z prostej przyczyny. Posiadam w nim same paletki a jak wiecie ciężko jest zegrać te parametry a nie twierdze, że niewykonalne. W celu zgrania parametrów wody dolewam procentowo w małych ilościach wodę przepuszczoną przez filtr wykonany z kationitu i anionitu. Proszę osoby, które stosują taką wodę o opinię odnośnie za i przeciw i jeszcze jedno - czy woda ta ma jakiś zapach a jeśli tak to czego.
Janusz40
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 15, 2008, 08:46:17 »

Jakie kationity i jakie anionity? Uzdatnianie na jonitach polega na usunięciu pierwiastka lub związku, ale na jego miejsce wprowadza się inny pierwiastek lub związek. Stąd trudno jest określić bez dodatkowych informacji o co pytasz. Kationity zazwyczaj są w formie wodorowej - usuwają pierwiastki typu Fe, Ca, Mg, Mn w zamian wprowadzają H+. Kationity mogą też być w formie sodowej- usuwają tak jak wcześniej pisałem, ale wprowadzają Na+. Przy anionitach jest troszkę więcej kombinacji. Pozdrawiam.
wawu-16
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 15, 2008, 13:31:40 »

Zgoda. O wymieniaczch janowych trochę mam pojęcja wiem do czego służą i co robią. Nie to jest moim problemem. Chodzi mi o taki fakt.  Przy którejś podmianie powąchałem wodę przepuszczoną przez te wymieniacze i odniosłem wrażenie, że ma ona lekki zapach podgrzanego plastyku. Nie mówię, że śmierdziała. Zazwyczaj woda kranowa, którą używam do podmiany stoi w plastykowej beczce. Jednak ta woda nie ma zapachu jak ten po wymieniaczch. Doszukując się problemu poruszanego w temacie zasugerowałem jedynie związek z tym co wspomiałem wczoraj. To jest jedna z moich hipotez i z tego powodu poprosiłem o takie opinie. Pozdrawiam.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #18 : Luty 15, 2008, 20:30:10 »

ja zauważyłem że ten kożuch robi się od lania nawozów dla roślin.

rzeczywiście... u mnie był ostatnio bardzo mocny korzuch i rzeczywiście lałem dużo nawozów. Ostatnio przez kilka dni nie dawałem nawozów i korzuch zniknoł...
 Shocked

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wes
Stały użytkownik

Invaders.Must.Die.exe

« Odpowiedz #19 : Listopad 17, 2008, 20:22:57 »

odświeżę trochę wątek ponieważ coś zauważyłem odnośnie kożucha.
a mianowicie ostatnio przez bardzo długi czas ( ok 4-5 miesięcy ) nie zajmowałem się akwarium z braku czasu więc i nie lałem nawozów a korzuch był praktycznie przez cały ten czas
jakieś 2 tygodnie temu zakupiłem komputer pH i od czasu jak pH jest bardzo stabilne i  po kożuchu nie została nawet plama Smiley 
zobaczę jeszcze jak zacznę lać nawozy czy coś to zmieni

Zapraszam na stronę http://www.szewczyk.e-swinoujscie.pl/
W naszym sklepie można nabyć wszystko do pielęgnacji obuwia i stóp

Polecam! http://www.neszama.blogspot.com/
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: