Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Podmiany wody podczas dojrzewania
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Podmiany wody podczas dojrzewania  (Przeczytany 2006 razy)
paweln
Zainteresowany
**

« : Listopad 16, 2008, 21:27:50 »

Witam!

Mam nowe akwarium 60l - zestaw Aqua Art 60l
Filtr - Tetratec EasyCrystal FilterPack - funguje bez przerwy 24h/dobę.
Oświetlenie 15W - świetlówka
Rośliny różne: bakoby, kabomby, moczarki i inne których nazw nie znam.

Parametry wody po trzech tygodniach dojrzewania bez obsady.
pH - ok 7,5
Gh - 9
kH - 8
NO3 - ok 10 (test paskowy i nie bardzo pewny jest ten pomiar, pozostałe zrobione kropelkowymi)
NO2 - 0,7 (na początku było 0, bo była świeża kranówa wlana)

W drugim tygodniu dojrzewania rozpoczął się atak okrzemek. Oświetlenia nie mogę zwiększyć bo obudowa z zestawu i nie chcę niszczyć i przerabiać.
Stosuje co tydzień Sera Filter Biostarter na gąbkę filtra.

Pytania:
- kiedy można wpuścić pierwsze rybki - czy jak NO2 zejdzie do 0? Tzn. jak stwierdzić że akwarium dojrzało? Ryb do tej pory nie wpuściłem tylko dzięki temu forum.
- czy podmieniać na odstaną wodą 20% co tydzień w czasie dojrzewania? Do tej pory to robiłem. Ile taka woda powinna się odstać, dobę, dwie ?

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2008, 14:11:51 »

Nie podmieniaj to tylko wydłuża proces dojrzewania. Jak No2 będzie zero to możesz wpuszczać pierwsze rybki ale nie wszystkie na raz... pierwszą podmiane możesz zrobić przed wpuszczeniem ryb a kolejną po tygodniu itd. ale kontroluj No2 i jak by było wykrywalne i były by juz ryby to natychmiastowa podmiana

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 16:08:47 »

Do tej pory to robiłem. Ile taka woda powinna się odstać, dobę, dwie ?

Woda do podmian powinna odstać 24h i wtedy niemusisz wlewać już żadnych uzdatniaczy Smiley

paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 22:34:45 »

Dzięki ala za odpowiedź. Od dzisiaj nie podmieniam wody aż do pierwszego zarybienia.
Dzisiaj zmierzyłem kropelkowym NO2 i wynik 0,4 mg/l a więc spada.
Czekam dalej aż zejdzie do 0 i dokupię jeszcze kropelkowy na NO3. Odradzam wszystkim kupowanie tych testów paskowych - sprzedawca mi je wcisnął i dałem się nabrać - człowiek się całe życie uczy.
Na początek pójdą ze 3 gupki jako grupa zwiadowcza.
Dokupię jeszcze roślinkę - rogatka - widziałem w Twoim akwarium i mi się podoba.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: