Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glony na roślinkach  (Przeczytany 3171 razy)
julia20
Nowy
*

« : Listopad 13, 2008, 17:21:23 »

Akwarium 112 L, Mam problem z glonami. Tym razem pojawiły się u mnie glony nitkowate i nie mogę sobie z nimi dać rady.  Ph - 7.6,  NO3 - 0 (czasami 5), NO 2 - 0. parametry niby dobre, ale nie wiem skąd te glony. Może  z oswietleniem jest cos nie tak (1*floraglo 20 W, 1*sunglo 20 W). Kupiłam nawet programator do oświetlenia, światło pali się od 7:00 do 11:00  i  od 14:00 do 20:30 czyli jest wyłączone między 11:00 a 14:00. Może skrócić czas oświetlenia. Podmieniam wodę raz w tygodniu wraz z odmulaniem dna. Filtr staram się czyścić jak najrzadziej, zmniejszyłam przepływ powietrza przez filtr do minimum. Ostatnio zauważyłam pare ślimaków (małe brązowe),
Obsada: 2 gurami, 2 mieczyki, 3 molinezje, 2 platysy, 8 gupiki, 8 gupiki małe (tymczasowo do przyszłego tygodnia), 2 sumy, 3 glonojady i 6 otoski (kupione ze względu na glony).

JULIA
wedkarzz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 15, 2008, 18:23:05 »

za mocno sie natym nieznam ale znajomy wytlumaczyl mi tak : w akwa sa dwa rodzaje wody twarda i mieka , oczywiscie pomieszane ze soba. i ta woda mieka wyparowuje . jak dolewasz wody to trzeba dolewac wode destylowana i tak samo przy podmianie , ja podmieniam wod (25l ogolem w tym 5l destylowanej) woda destylowana to taka co wlewa sie do rzelazka. i uwazam ze za czesto podmieniasz wode , raz na 3 tygodnie starczy
tomas2610
Stały użytkownik

Posiadam akwarium 60L :P

« Odpowiedz #2 : Listopad 15, 2008, 19:07:02 »

1. troszke wiecej oswietlenia moze dodatkowa świetlówka?Huh
2. Robisz podmiany co tygodniowe min to 25L co tydzień odstanej 24H wody
3. Polecam zakup krewetek amano szybko sie uporaja z glonami nitkowatymi
Napisz czy robisz co tygodniowe podmianki

glonojady są zbędne na glony nitkowate lepsze do tego celu są kosiarki otoski bdb i do tego 5-6 krewetek amano
a i swiatło powinno dla roślin swiecić jakies 12H stale
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2008, 19:09:24 wysłane przez tomas2610 » Zapisane

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Listopad 15, 2008, 21:17:05 »

na glony nitkowe - czyścić na szybach tam gdzie się pojawiają albo skrobakiem albo gąbką
cotygodniowe (nie rzadziej!) podmiany wody 25-30%
jakie masz rośliny - nic o nich nie piszesz a to istotne
nie wiem po co te przerwy w naświetlaniu (już się kiedyś pytałem) - dajcie jakiś fachowy link...
jeśli nitki nie ustępują stosuje się pełne zaciemnienie na ok 3 dni

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Listopad 16, 2008, 10:48:09 »

Nie zgadzam się z żadną z powyższych wypowiedzi.
Przede wszystkim:
- NO3 = 0 (czasami 5)
- PO4 = ? a to ważne
- Fe = ? a to ważne
- jakie nawożenie ?
Trzeba kupić testy  i sprawdzić wodę. Przy czym czy woda twarda czy nie - nitki i w tej i w tej chętnie bytują jeśli mają co "żreć".
Sumy glonojady i otoski na nitki nie pomogą bo ich nazwyczajniej w świecie nie jedzą.
Dobrze, że jest tzw. siesta czyli przerwa w świeceniu w ciągu dnia. Trochę to pomoże.
Tymczasem:
skrócić czas świecenia do 6-8 godzin, przestać nawozić czymkolwiek i wybierać tak dużo nitek jak tylko się da. Jeśli trzeba - usuwać porażone fragmenty roślin lub całe rośliny (szkoda ale niestety), przez około dwa tygodnie robić podmiany wody co 3 dni po około 30%. I nie lać chemii na glony bo to i tak guzik da.

ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2008, 14:45:07 »

Zgadzam się ze wszystkim co pisze andrzej72 oprucz tego:
. Jeśli trzeba - usuwać porażone fragmenty roślin lub całe rośliny (szkoda ale niestety),
nie sądze że w przypadku nitek będzie to konieczne ( nitki to nie krasnorosty!)Glony nitkowe to ''najfajniejsze glony'' właśnie ze względu na to że tak ładnie odchodzą i nie trzeba usuwać części roślin , ''ślicznie się ciągną'' i można je nawet nawijać na palce  Wink .
Nitki są też chętnie zjadane przez kosiarki i krewetki - taka banda Amanek napewno sporo uprości walke z tymi glonami.

sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 18, 2008, 13:11:17 »

Mam taki sam problem. Warunki zblizone do julii.
Akwa to 205L, oswietlenie to 1x30 AquaGlo, 1x30W FloraGlo.
Atak glonow nitkowanych mam zmasowany. Walke rozpoczniemy od zakupu dodatkowej swietlowki oraz testow na zawartosc FE i PO4.

205L, 40L, 25L.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2008, 09:31:50 »

Julia, najpierw obniż pH poniżej 7 albo przynajmniej w granicach 7. Wyłącz całkiem napowietrzanie a filtr puść na normalne obroty i go wyczyść. Odmul podłoże, skróć naświetlanie akwarium do 7-8 h. Podmiany 20% co tydzień i wybieraj ręcznie tyle nitek ile się da. Po kilku tygodniach same powinny ustąpić. Podaj także jakie masz twardości wody. Jeśli czymś nawozisz - odstaw nawozy.

Sakaguczi, walkę rozpocznij od wyczyszczenia akwarium, zrobienia testów na NO3, twardości i pH. Jeśli napowietrzasz - odłącz napowietrzanie, jeśli nawozisz - odstaw nawozy. Regularne podmiany powinny załatwić sprawę w kilka tygodni w sposób naturalny. Nowa świetlówka spowoduje, ze możesz od razu zrobić restart bo glonów nie opanujesz. Te świetlówki glo to masz nowe?

Walkę z nitkami wspomagają krewetki amano i kosiarki. Polecam Wam obojgu bo możecie je spokojnie w swoich akwariach trzymać.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: