Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zmniejszenie pojemności akwarium  (Przeczytany 3754 razy)
perfectmen87
Zainteresowany
**

« : Styczeń 16, 2009, 22:14:55 »

Próbował ktoś wstawić steropian za tło strukturalne? bo mam akwa w kupnie 500 litrów i mrtwi mnie ogrzewanie i filtracja wody tzn koszty z nia zwiazane...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2009, 07:40:01 »

filtr to wydatek jednorazowy - ale w sumie to można kupić mniejszy jak obsada nie będzie liczna syfiąca a  gęsto od zielska....
Jeśli chcesz koniecznie zmniejszać pojemnośc to styropian daj nie za tło( bo to bez sensu i i tak wypłynie) a na dno- pod podłoże to zmniejszy też wysokość zbiornika co pozwoli troszkę przyoszczędzić na oświetleniu. A aby zmniejszyć utratę ciepła można pianką wyłożyć tylna i boczne ściany od zewnątrz.

Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2009, 10:06:40 »

Afro zamien sie - daj ogloszenie, ze wymienisz 500 litrow na 300, albo na 200  papa

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 17, 2009, 10:11:32 »

Próbował ktoś wstawić steropian za tło strukturalne? bo mam akwa w kupnie 500 litrów i mrtwi mnie ogrzewanie i filtracja wody tzn koszty z nia zwiazane...
To ewenement !!!
Kazdy najchetniej by swoje akwarium powiekszyl jesli by byla taka mozliwosc  Grin
Ale jesli koniecznie chcesz zmniejszyc wystarczy nalac mniej wody i nie bedziesz wtedy musial wsadzac styropianu czy innych wypelniaczy by zmniejszyc filtracje i ogrzewanie.
Albo kupic od razu mniejsze  Wink bo widze ze to dopiero plany

perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 17, 2009, 13:49:10 »

Ja mam teraz 200 a napaliłem sięna to i pielęgnice

http://www.allegro.pl/item525539103_zestaw_akwariow_w_zabudowie.html

Zmniejszyć wysokość to zaraz będzie brzydko wygądało a jakby za strukture steropian 15 wsadził to git tylko czy uda się go dobrze przymocować i czy tam woda nie będzie pleśniała jak troche naleci

Moja 200 jest w giełdzie...
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2009, 13:55:11 »

P.S. Wiem że ewenement wcześniej już to zauważyłem bo nigdzie w googlach nic takiego niema Cheesy
Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 17, 2009, 16:22:22 »

a może nalej faktycznie połowę wody i zrób pół-paludarium? i wtedy słabszy filtr i grzałka dadzą radę.
coś w tym stylu: http://www.aquapage.cz/Obrazky/Paludarium/Paludarium_2006_07_14_a.jpg
pejot
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 17, 2009, 17:45:03 »

styropian to chemia. Kup mniejsze akwarium. Myślę, że nie jesteś jeszcze gotów na tk duży zbiornik.
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 17, 2009, 18:30:18 »

styropian to chemia. Kup mniejsze akwarium. Myślę, że nie jesteś jeszcze gotów na tk duży zbiornik.

HAHAHA nie pytałem czy jestem gotowy bo tu akurat niema w czym dyskutować! tylko czy ktoś praktykował ale widze że niczego się nie dowiem. Jak zrobie to podrzuce foto. I steropian to chemia? a pod kamienie można podkładać... O ile mi wiadomo to steropian w żaden sposób nie reaguje z wodą
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 17, 2009, 19:07:39 »

Troszke przesadziles i ze styropianem, a jeszcze wiecej z doswiadczeniem - znasz perfectmen87 ?
tylko czy uda się go dobrze przymocować i czy tam woda nie będzie pleśniała jak troche naleci
Owszem sporo ludzi daje styropian do akwa, a w Twoim interesie bedzie go dobrze zamocowac. Chyba to akwa jest do sprzedania z tym tlem str. to z pewnoscia jest dobrze dopasowane i wystarczy odsunac tyle ile potrzebujesz i wsunac styropian lub zostawic wolna przestrzen. A jesli chodzi o zbieranie sie syfkow to nie widze problemow - tak samo mozna wyczyscic przed tlem jak i za a Ty jesli bedzie styropian masz ulatwione, wyjmujesz i czyscisz

pejot
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Styczeń 19, 2009, 18:38:24 »

...jeśli styropian to nie chemia, to dlaczego nie wolno ocieplac domów od wewnątrz tylko od zewnątrz??? Shocked
pozdrawiam profesionalistów  -ja amator przez duże "A"
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 19, 2009, 20:06:33 »

...jeśli styropian to nie chemia, to dlaczego nie wolno ocieplac domów od wewnątrz tylko od zewnątrz??? Shocked
pozdrawiam profesionalistów  -ja amator przez duże "A"
Nigdy nie slyszalam ze styropian jest szkodliwy i ze nie wolno go dawac w budownictwie od wewn. Robi sie tak z czysto ekonomicznych wzgledow, jesli w srodku dasz styropian automatycznie zmniejszasz powierzchnie uzytkowa, a z zewnatrz mozesz sobie robic bez strat

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #12 : Styczeń 19, 2009, 21:02:14 »

Możesz posadzić duuuużo roślin o mniejszych wymaganiach świetlnych i trzymać zimnolubne gatunki, to koszty bardzo spadną.
wirek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 20, 2009, 07:21:43 »

Jak sama nazwa wskazuje, ocieplanie DOMÓW polega na ociepleniu murów, żeby nie przemarzały. Dlatego styropian daje się od zewnątrz. W styropianowych wypraskach możesz kupić żywność w fast-foodach, że styropianowego kubeczka możesz napić się gorącego napoju. W kubeczki z polistyrenu (to samo tworzywo, tylko nie spienione) pakowane są jogurty, twarożki itp. A wracając do chemii, nie boicie się stosować w akwariach monotlenku diwodoru? Spieków dwutlenku krzemu z silnie zasadowymi węglanami sodu, potasu i wapnia?
Przypomniałem sobie jeszcze, że stosuje się styropian wewnątrz - kasetony sufitowe
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 07:42:13 wysłane przez wirek » Zapisane

Tańczący z rybkami
perfectmen87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Styczeń 20, 2009, 22:01:30 »

Tam jest tło w środku zrobione ze steropiany więc żadnych problemów nie będzie.
Trzyma się na tej szybce od góry i przysypane kamieniami od dołu. Świetnie to wygląda nie gorzej od drogiej struktury
Tylko glonojady zjadły z niego farbę i  wygryzły dziurę  Cheesy Ale nic im po tym nie było

Można zamknąć temat:)
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: