Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: GLONY - RATUNKU!!!  (Przeczytany 1534 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Listopad 17, 2008, 21:16:05 »

Akwa mam od roku i wszystko do czasu dodania 1 świetlówki było ok - parametry mojego akwa (rośliny rybki itp)  można sprawdzić pod linkiem

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13372.0

Od czasu dodania 3 świetlówki (obecnie jest to standardowa pokrywa WROMAK: świetlówka 3x30W T8 (patrząc od przodu): 1xAQUA-GLO HAGEN+ 1xTL-D 30W/865MASTER PHILIPS + 1x30W SUN-GLO HAGEN+ aluminiowy odbłyśnik asymetryczny na każdą ze świetlówek) zaczęły się moje kłopoty z glonami - są to głównie krasnorosty ale i zielenice a ostatnio wydaje mi się iz pojawiły się nawet sinice w znacznej ilosci (dotyczy to zarowno rosllin jak i korzeni oraz zwirku). Zatem dziś zmierzyłem parametry wody (temp. 26`C ) testerem 5w1 firmy Tropical - wyniki poniżej:                                                                                                                                                                                                                  NO3=10
NO2=0
ph=7
TWO=17
TWW=7                   
a potem testerem Zoolek zmierzyłem fosforany i otrzymałem PO4=0,5mg/l     

Potem wlałem 60ml AlguMin TETRA (zgodnie z zaleceniem producenta) - środka do zwalczania glonów

Wydaje mi się iż parametry wody są w normie. Może to wina złego doboru świetlówek lub po prosu braku apatury CO2 i roślin przegrywają walkę z glonami?

Proszę o pomoc bo wyjątkowo całkowice straciłem kontrolę nad sytuacją i oddałem inicjatywę glonom a to źle.     
« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 21:37:11 wysłane przez Reno » Zapisane

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 17, 2008, 21:41:18 »

witaj, wiem o czym mówisz. kupiłem sobie kiedyś świetlówki power glo + aqua glo (podmieniłem te standardowe sprzedawane w zestawie), nagle ze zwykłych małych glonów wyrosły dywany krasnorostów! :[ niby te świetlówki ze sobą współgrają (jedna stymuluje wzrost roślin, a druga ogranicza wzrost glonów) po miesiącu wywaliłem aqua glo, zamieniłem ją zwykła T8, ...glony przestały rosnąc spróbuj Wink

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #2 : Listopad 17, 2008, 21:43:53 »

A co z samymi roślinkami? Jakieś konkretne propozycje optymalnego zestawu 3 świetlówek T8 30W?

Xiphophorus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2008, 22:05:13 »

ja bym dał 1. power glo, 2. sun go, do tego 3. flora glo lub life glo (to na roślinki), tzn. ja mam tak: 1 z tyłu, 2 z przodu, u Ciebie dałbym 3 pośrodku, musisz jednak sam troszke pokombinować, w zalezności od obsady roślinek, czy masz je z tyłu, z przodu, itp.

« Ostatnia zmiana: Listopad 17, 2008, 22:55:09 wysłane przez Xiphophorus » Zapisane

moje małe zoo Smiley

- pies,
- chomik dżungarski
- szynszyla x2,
- akwa 126l (gupiki: 7 samców +12 samic + ponad 100 narybku)
- akwa 126l (żółw żółtolicy x2, żółw czerwonolicy x2)

w razie pytań o zwierzaki chętnie pomogę, gg 8810704

Pozdrawiam
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #4 : Listopad 17, 2008, 22:43:28 »

w takiej kolejnosci patrzac od przodu? od 1 do 3?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: