Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Filtr bardzo dużo napowietrza
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr bardzo dużo napowietrza  (Przeczytany 3161 razy)
MARCINEq
Zainteresowany
**

« : Listopad 21, 2008, 22:20:20 »

Witam ,

Dziś czytam sobie na forum i natrawiam na temat gdzie pisze o CO2. Po przeczyniu stwierdzilem , że mój filter stanowczo za duzo wypuszcza bąbelków  z duzą szybkoscia i jest bardzo duży ruch wody. W tym filtrze nie ma wogóle regulatora napowietrzania. Więc mam bardzo duży problem. Pomoże mi ktos ?

O to ten model AQUA SZUT TURBO 8W

http://www.polskastrefa.eu/ogloszenia/aquaszut_turbo_8w_32480_13689.html
http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Opt/8w3w_dodatek.asp
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 22:22:11 wysłane przez MARCINEq » Zapisane
MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 21, 2008, 22:37:22 »

już chyba mam odpowiedz  Shocked

Przez dlugie lata nie moglem utrzymac roslinek w 52,5 l akwa . Teraz chyba znam odpowiedz : "DO AKWARIUM O POJEMNOŚCI POWYŻEJ 150"  Cry

Czy niedopasowanie filtra do zbiornika moglo byc główną przyczyną gnicia roslin ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 21, 2008, 22:42:57 wysłane przez MARCINEq » Zapisane
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 21, 2008, 22:47:42 »

Owszem
Do wzrostu roslin konieczne jest co2, a powietrze go calkowicie go niweluje. Mozesz zmniejszyc napowietrzanie filtrem przez zamontowanie deszczowni i odpowiednie jej ustawienie

MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 21, 2008, 23:01:48 »

nie bede nic kombinował jak pisze ,ze filtr do akwariów ponad 150l to nie ma o czym mówic. Posiadam filtr który napowietrza wode u zółwi i jest do akwariów o pojemnosci 30-60 l Smiley
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #4 : Listopad 21, 2008, 23:28:05 »

Wiesz co myślę że możesz go wyregulować, każdy filtr pofiada regulację przepływu wody i napowietrzania, ten też. Przy AQUA SZUTach trzeba się zdrowo nagimnastykować żeby ustawić przepływ powietrza. Wiem, bo mam, trochę inny model ale zasada działania ta sama. Na końcu tego wężyka do napowietrzania, który ma wystawać ponad taflę wody jest taki koreczek, to nim się reguluje przepływ powietrza.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Listopad 21, 2008, 23:59:10 »

Troche to daje , ale nie wiele. Ruchy wody są takie same.
MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2008, 00:27:14 »

EDIT  :

Ten filtr co teraz mam posiada 500 l na godzine , to chyba za duzo na 50l akwa ?

Lepiej  wymienic go filtr który pracuje 260 l na godzine ?
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Listopad 22, 2008, 08:21:05 »

Jesli stac Cie na zmiane filtra to Twoja decyzja, ale mozna tez bez kosztow  Wink

kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 22, 2008, 10:02:17 »

Ja polecam wyciągnąć rureczkę,którą powietrze jest tłoczone do akwarium i skierować wylot filtra do góry żeby robił fale na wodzie.Moim zdaniem to jest dużo lepsze napowietrzanie od bąbelków,bo jest większa powierzchnia stykania się wody z powietrzem.A takie duże bąble z filtra i tak nie rozpuszczą się w wodzie,a często niszczą aranżację w akwarium i wytrącają CO2 z wody.Jeszcze pozostaje sprawa deszczowni,która jest bardzo dobrym rozwiązaniem.Napowietrzanie zależy też od ilości rybek i ilości roślin.

Pozdrawiam

gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Listopad 22, 2008, 10:04:31 »

chyba ciezko cos zasugerowac MARCINEq , on i tak zrobi po swojemu  Roll Eyes

MARCINEq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2008, 10:09:27 »

Nie o to chodzi , mam 2 zólwie gdzie pracuje filter 260 l godzine(rzadko tam pracował). Wlasnie niedawno go przemienilem do mojego akwa. I chyba tak pozostanie
kolacz
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Listopad 22, 2008, 10:11:17 »

Deszczownia chyba byłaby najlepszym rozwiązaniem,ale też zastanawiam się ile ten filtr miejsca zajmuje w akwarium,bo patrząc na mojego Aqua Szuta Turbo 550 N to nie jest on taki mały.Jeśli już chcesz wydać pieniądze to możesz coś kupić,ale i tak polecam do tego zamontować deszczownie.A jak coś możesz kupić kaskadę.
Ja mam u siebie wylot filtra skierowany do góry,a roślinki rosną i nie ma wirówki w akwarium.
Pozdrawiam

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: