Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do akwa 52 litry  (Przeczytany 991 razy)
Corn
Nowy
*

« : Listopad 21, 2008, 23:49:28 »

witam =] mam akwarium ok. 52 litry, ph=7,5 NO3=miedzy 5 a 10, filtr wew.,
temp. 24 stopnie C, świetlówka energooszędna 13W (mam zamiar za niedługo dokupić drugą) działa od 14 do 22.

Rośliny: Limnophila sessiliflora, Moczarka argentyńska, Echinodorus grandiflorus, Cryptocoryne wendtii brown.

Akwarium zostało zalane 12.10.2008 Wink, mojego trzy letniego Danio pręgowanego wpuściłam 16.11.
ten mój Danio był prawie przez 2 lata sam w akwarium, czy jeśli dołożę mu teraz kolegów to będzie się dobrze czuł?
Myślałam o takich stworzonkach: 2 x karlik szponiasty, parka platek, może gupiki i krewetki amano??
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Listopad 25, 2008, 12:34:32 »

Możesz danio dołożyć - to rybki stadne. Mi danio nie chciały się przyjąć...
platki - też stadna rybka, parka to trochę za mało...
karlik szponiasty - może być.
gupiki - rybki stadne i mnożą się na potęgę - więc będzie ich bardzo dużo i cieżko je odłowić w zarośniętym akwarium (a takie powinno być ze względu na platki i karliki)

IMHO - obsada OK, bez gupików.

A teraz
Podłączę się pod wątek...
Mam identyczne akwarium. Chciałbym w nim bojowniki. Samca już mam, dokupię 2 samice. Mogę jeszcze coś stadnego dokupić ? Neonki ile sztuk ? Razbory klinowa, hengeli ? ile sztuk? + krewetki (amano, red cherry) ? A może coś innego ciekawego do dość zarośniętego zbiornika 50x30x35 ? (bojownik ewentualnie mógłby pływać w innym akwarium (już się zadomowił w 112l, znalazł dla siebie kokos, i przestał się nareszcie bać mieczyków)

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Listopad 25, 2008, 19:35:16 »

rasbora maculata - może sobie żyć z bojownikami ??

Wiem, że piszę post, pod postem, wiem że popełniam starszne przestępstwo... na usprawiedliwienie - jestem tu ponad rok piszę wszystko zawsze zgodnie z regulaminem, ale czasem mi się śpieszy... (no i wychodzi "akwarysta z bożej łaski" ze mnie, akwarysta musi być cierpliwy... no ale jak mam być cierpliwy:
http://www.allegro.pl/item489752608_rasbora_maculata_polecam.html

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #3 : Listopad 25, 2008, 21:16:34 »

Rasbora plamista czyli maculata to piękna rybka myślę że bez problemu może dzielić akwarium z bojownikiem . Ale będzie robić tylko za tło do bojka - a to śliczna rybka i mi by było jej szkoda jako tło - wybrałbym wariant że bojek zostaje w 112 a w 54 duże stado rasborek(17szt?) i krewetki red cherry - krewetki nie będą się czuły zagrożone prze maleńkie rasborki i myślę że pokażą się w całej ''krasie''- (co w towarzystwie haremu bojka raczej nie będzie możliwe... )może na dno jakieś małe kiryski... Ale jeśli to akwarium jest jednak dedykowane bojownikom to oprócz tła rasborkowego(z 8/10szt) dodałabym krewetki amano

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: