Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « po tygodniu zmętniała mi woda.
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: po tygodniu zmętniała mi woda.  (Przeczytany 1584 razy)
molantoni
Nowy
*

« : Listopad 28, 2008, 13:09:09 »

Witam.
Akwarium mam miesiąc a zdechło mi już około 30 rybek.
Pierwsze ryby wpuściłem po trzech dniach, a zaczęły zdychać w czwartej dobie.Zmętniała woda więc wyłowiłem rybki,które przeżyły i wymieniłem wodę,wygotowałem  kamyki itd.rybki miały białe kropki więc kupiłem jakiś tam preparat na ospę,potem ihtiosan.Po ponownym przeniesieniu,zdechły może jeszcze dwie rybki i uspokoiło się.Kupiliśmy nowe ryby po wymianie wody tydzień temu.Teraz woda zmętniała znów i zdechł mi sum.Plamek rybki już nie mają Ale boję się,że zdechną mi kolejne ryby.
Miałem akwarium jakieś 15 lat temu i wówczas nie miałem takich problemów,więc teraz powoli już mnie to zaczyna denerwować.
Sum był jeszcze z poprzedniej,wymarłej partii rybek.
Czy mam wymieniać wodę co tydzień i czy to normalne.
Mam 65l - owe akwarium,filtr i brzęczyk chodzi 24/h i grzałka również.

O co tu chodzi ?
sakaguczi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 28, 2008, 13:26:20 »

Ooo dluga droga przed Toba. Poczytaj o cyklu azotowym, o podmianach, itd. Zacznij od FAQ!!!!! Rybki beda Ci zdychac, zle je traktujesz.

Po krotce... Za szybko wpusciles ryby, zdechly z powodu nadmiaru amoniaku! I bedzie sie tak dzialo dopoki cykl azotowy sie nie ustali a trwa to 3-4tygodnie. U Ciebie moze to trwac dluzej, bo wymieniales cala wode i wygotowywales kamyki juz w trakcie trwania cyklu.
Pierwsza sprawa to podmiany wody. Aktualnie podmieniaj co 2-3 dzien jakies 20-30% wody. Z czasem (za 2-3 tygodnie) wymieniaj raz na tydzien 30% wody z akwarium. Nigdy nie wymieniaj calej wody.
Karm rybki oszczednie przez najblizszy okres. Slyszalem ze taki zwykly ped bambusa wlozony do wody akwariowej dobrze radzi sobie z nadmiarem azotanow, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
O wszystkim przeczytasz w FAQ. Poswiec troche czasu i dzialaj, lepsze to niz dalsze straty w rybach.

205L, 40L, 25L.
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Listopad 28, 2008, 13:30:41 »

Nie chcę się mądrzyć bo sam jestem jeszcze początkującym akwarystą, ale....
Podszedłeś do sprawy bez żadnego przygotowania i najzwyczajniej w świecie zatrułeś swoje ryby związkami azotanowymi i azotynowymi, które powstają w nowo zalanym zbiorniku. Ryby wpuszcza się wtedy kiedy parametry wody są w normie. Trwa to średnio 3 tyg.

Pozdrawiam i zachęcam do lektury tego forum, a zwłaszcza tematy podpięte

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: