Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: rybki w kolorze różowym  (Przeczytany 3441 razy)
lwica79
Super aktywny

« : Grudzień 10, 2008, 06:31:25 »

Jakoś pod wpływem jednej fotki zaczęłam się zastanawiać czy istnieją różowe rybki..szukam tak już całą noc zainteresowana tematem i nadal nie mam pewności.
Podaję zatem dwa linki: http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,--zakupinpl--,pl-pln,658710,0.html (czy to pielęgnica papuzia?)
                                  http://www.allegro.pl/item480386052_labidochromis_hongi_2_4_wysylka_malawian.html

..i niecierpliwie czekam na Wasze opinie na ten temat. Co najbardziej mnie ciekawi: czy te rybki w realu mają faktycznie taki odcień? Może ktoś z Was je posiada ? Pochłonę oczami każde zdjęcie różowych rybek i każdą pewną informację Smiley .
A już najfajniej było by jakby ktoś mi mógł odpowiedzieć, czy jest możliwość kupienia rybek : różowych, wielkości około 5-10cm, nie agresywnych (mogących mieszkać zgodnie w akwa z kiryskami, zbrojnikami niebieskimi, i ewentualnie krewetkami), nie barwionych sztucznie ?

Luana
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 10, 2008, 09:02:27 »

ta pierwsza to nie pieęgnica papuzia, ale flowerhorn. można ją trzymać jedynie samą w dużym akwarium (jeśli się nie mylę dorasta do 50cm) i jest agresywna.

różowe rybki... razbora klinowa ma różowo srebrzyste ciało z czarnym klinem i jest mało wymagająca - jak najbardziej się nadaje
księżniczki z Burundi - również różowe, ale potrzebują osobnego zbiornika (w typie Tanganika)

czasem można trafić na lawendowo-różowego bojownika (a to czy będzie mógł mieszkać z krewetkami zależy od jego charakteru)
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 10, 2008, 12:50:27 »

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź..
Więc tak..flowerhorn odpada zupełnie, skoro taka duża i agresywna. Razbora klinowa..brakuje jej "tego czegoś" , no i to trochę inny odcień niż szukam. Księżniczki z Burundi, niestety też nie dla mnie, bo chciałabym przynajmniej trzy gatunki rybek razem mieć, a jak już o nich poczytałam, to one nie bardzo tolerują "obcych" . No i na fotkach niektórych widać jakby blady róż, ale opisywana jest głównie jako szara. Bojownik odpada, bo chcę więcej niż jedną różową rybkę..conajmniej 4-5..a jeśli nawet różowy by się trafił to przecież musiał by być sam..ewentualnie z samicami.
Tak czy inaczej dziekuję za podanie propozycji, które mogłam przejrzeć przynajmniej z nadzieją.

Jeszcze chciałabym się dopytać o rybkę z drugiego podanego przeze mnie linku.. co o niej możecie powiedzieć?

ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 10, 2008, 13:40:24 »

A co powiesz na brzankę różową ?

http://www.moje-rybki.webpark.pl/Ryby/rozowa.html

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 10, 2008, 14:31:31 »

A może danio różowe ładne i fajne Roll Eyes

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Grudzień 10, 2008, 17:27:19 »

A co powiesz na brzankę różową ?

Właśnie oglądając fotki..wydaje mi się że brzanki nie są róznież w tym odcieniu różu jaki przyciąga moje oko. Brzanka różowa, jest jakby najbardziej łososiowa, trochę pomarańczowa....innymi słowy za mało różowa. Przyglądałam się też zdjęcio brzanki wysmukłej..i ta też czasami wygląda jakby wpadała w róż..ale to też nie to. Dodatkowo brzanki są, jak czytam - terytorialne, i jak ich będzie z 6 w akwa to będą się przeganiać zamiast grzecznie współżyć z towarzystwem Sad .

A może danio różowe ładne i fajne Roll Eyes

Danio jest zbyt ciemno różówe..a co ważniejsze -podobno sztucznie barwione(gdzieś się natknęłam na takie info).. a tego rybkom nie powinno się robić..nie chciałabym tego popierać

Wiem..dziwne wymagania mam.. ale tak mi sie ten kolor flowerhorn z pierwszego linku spodobał, że musiałam się dowiedzieć czy mam szanse na posiadanie podobnych rybek.

jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 10, 2008, 18:09:30 »

brzanki są stadne więc taka ilość jest ok
możesz jeszcze zobaczy brzanki titteja

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
Lobuzio
Amator Amator
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 10, 2008, 18:43:40 »

Tyle ze Titey-a ni cholery nie są różowe. Skoro księżniczka jest różowa to zobacz pielęgnice Severum.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Grudzień 10, 2008, 19:13:29 »

Brzanki titteja to też nie ten kolorek Sad .
Pielęgnice severum ..widzę na necie w różnych kolorach, jeśli jedna z nich to rybka z tej strony  http://www.aqua-tech.pl/galeria_ryby.php?region=ameryka na czwartym obrazku od góry..to jak najbardziej była by u mnie mile widziana, ale to znowu rybka 20-30cm.. więc za duża, nawet jak kupię 300l akwa, to nie chciałabym żeby docierały od jednego boku akwa do drugiego po jednym machnięciu ogonem Sad .
Muszę jeszcze poczytać o tropheusach..bo też widzę sporo ślicznych (mimo że nie rożowych).

A właśnie..wybieram się za około tydzień do Warszawy i chciałabym odwiedzić ze dwa, trzy sklepy akwarystyczne (najlepiej na trasie Międzylesie- Centrum) . Możecie polecić jakieś z dużym wyborem rybek??
« Ostatnia zmiana: Grudzień 10, 2008, 19:21:47 wysłane przez lwica79 » Zapisane

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 10, 2008, 19:17:39 »

Kolor rybki tez w duzej mierze zalezy od oswietlenia ! wiec nie sugeruj sie tak bardzo fotkami jesli chodzi Ci o taki wlasnie odcien a nie inny. Jesli tak bardzo chcesz okreslony odcien i go znajdziesz to musisz kupic w normalnym sklepie koniecznie pytajac sprzedawce jaka ma lampe. Bo moze sie okazac ze w sklepie byla rozowa a u Ciebie bedzie np. łososiowa lub inna

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 10, 2008, 19:32:31 »

zdaję sobie z tego sprawę, ale i tak chciałabym zgromadzić jakieś informacje przed wybraniem się do sklepu, bo jeśli nawet znajdę idealnie różową rybkę w sklepie, to nie odwżyła bym się jej zabrać do domu posiłkując się tylko informacjami od sprzedawcy, bo tak jak już nie raz pisaliście..mogę usłyszeć info typu "ten rożowy bojownik nadaje się do hodowli w kuli, bez grzałki, filtra, oświetlenia, w ilości sztuk 7, i to same samce, a 10 gupików i trzy skalary można do nich spokojnie dodać" Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: