Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Babka złota /Brachygobius xanthozona/
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Babka złota /Brachygobius xanthozona/  (Przeczytany 1478 razy)
Mutari28
Stały użytkownik

« : Styczeń 17, 2009, 18:20:54 »

Siemanko ludziska, mam do was pytanie. Czy ktoś z was ma te rybki. Ja posiadam 4 sztuki ( maja jakies 1,5 cm) w ogólnym. Mam już je troche, ale chciałbym się dowiedzieć coś wiecej o nich. Jak to wygląda u was. Miałem problem z karmieniem na początku, ponieważ nie wiedziałem, że żywią się tylko wyłacznie żywym pokarmem. Dowiedziałem się wtedy, gdy zabrały się za młode mieczyki (świeżo wyklute)  Cheesy. Kupiłem więc ochotkę i szklarkę. Tej drugiej nawet nie chciały tknąć. Za to ochotkę wtranżalały że chej.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Styczeń 17, 2009, 18:36:37 »

Babka złota żyje w rzekach Indonezji, żywi się bardzo drobnymi zwierzętami. Wymaga specyficznego środowiska, dlatego nie należy jej trzymać w akwarium wielogatunkowym. Powinna ona przebywać w akwarium osobnym ze skalistym dnem. Woda musi być kryształowo czysta, wolna od związków azotowych. Przy wymianie wody należy dodawać regularnie sól morską. Optimum termiczne w akwarium to ok. 27 °C. Tak więc nic dziwnego, że wsuwała narybek mieczyka.

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 17, 2009, 20:56:22 »

Ja do akwarium zawsze dodaje sól morską. Woda ma wtedy ładniejszy wygląd. A to , że wsuwa narybek, to ok, niech wsuwa. Po to tam jest. Idealny pokarm. U mnie w ogólnym mają się dobrze. Pływają z innymi rybami, nie widzę, żeby między nimi dochodziło do sprzeczek.

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: