Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 30 litrow - obsada  (Przeczytany 1881 razy)
ppjotr
Nowy
*

« : Grudzień 14, 2008, 21:47:25 »

Witam Was. Czytalem to forum od kilku dni ale chyba nie zbyt uwaznie bo wlasnie wpadlem na watek z obsada. I byc moze rodzaje rybek dobralme dobrze to chyba a raczej napewno przesadzilem z ich iloscia. Na 30 litrach z rozpedu upchalem ze 30 rybek. Siedze w stresie od paru godzin i kombinuje co tu zrobic. Najprosciej pewnie bylo by oddac z polowe ale moze jest jakies tym czasowe wyjscie. Mam filtr gabkowy i taki co robi deszczyk + napowietrzanie. Kolo 10 sporych roslin. Rybki sa od wczoraj. Wczesniej przez tydzien byla woda i kamienie po tygodniu pojawily sie rosliny i po kolejnym rybki. Wszedlem do sklepu i wskazywalme co chce a pani mi pakowala i pakowala. i tak mam:
6 gupikow samcow i 3 samice
9 molinezji ( 3 czarne 3 biale 2 zolte i 1 czerwona)
10 hokejowek amazonskich

Wszystkie poki co wygladaja swietnie.

Gupiki ganiaja na gorze jak szalone. Hokejowki wczoraj szalaly a dziisaj chowaja sie pod liscmi a molonezje glownie schowane z tylu ale czasami wychodza zrobic obchod.

Prosze was, napiszcie czy musze podjac radykalne kroki i zmiejszyc obsade. bardzo bym tego nie chcial, Ilosciowo nie wyglada to zle, martwie sie tylko o przemiane gazowa, ale jak mam dobre napowietrzanie to moze bedzie ok? Pewnie najlepsza opcja jest kupic wieksze akwarium, ja to bybm jzu pobiegl do sklepu ale zona mowi stanowcze nie.

Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Grudzień 14, 2008, 21:50:19 »

trochę porażka:
molinezje out (!)
hokejówki niestety tez (rozumiem ból)
jedynie gupiki/neony/kardynałki/...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2008, 21:56:04 wysłane przez Ropek » Zapisane

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Grudzień 14, 2008, 21:55:27 »

jakie są wymiary tego akwarium?
albo fotka jest zniekształcona albo zbiornik "jest wyższy niż dłuższy"

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 14, 2008, 21:57:27 »

wygląda jak kostka 30cm

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 14, 2008, 21:59:37 »

A rosliny na pewno akwariowe /wodne/ ?  Huh Shocked
Dawg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Grudzień 14, 2008, 22:38:26 »

Nie widać za bardzo na zdjęciu, rozumiem twoje obawy- sprzedawcy czasem wciskają rośliny bagienne albo w ogóle doniczkowe klientom do akwa. Jak możesz to daj większe zdjęcie.
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 14, 2008, 23:28:58 »

Napewno widzę dracenę - roślinę doniczkową....
Nie ufaj sprzedawcom....
Tak najlepiej to proponuję założyć standartowe 112l Wink wtedy będziesz mógł zatrzymać rybki.
A jak nie chcesz to musisz oddać zdecydowaną większość.
Możesz zostawić te 6 samczyków gupika bez samic.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
ppjotr
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 14, 2008, 23:49:49 »

Wiecie co, to chyba jest dracena, wlasnie w googlach zarzucilem haslo i to co mi pokazalo to wyglda jak moje dwia kwiatki. DO tego mam cos innego jeszcze ktora moje rybki palaszuja zaplaczywie, to moze ta jest akwariowa jak im smakuje. Kurcze, po ile sa akwaria w Polsce, ja mieszkam na wyspie i tu takie fajniste to kolo 700 euro nie bardzo moge tyle zaplacic. JA to moje 30 litorwe odkupilem od kumpla za 70 dla corki chcialem zwirzatak, ale w trakcie urzadzania tak sie wkrecilem ze hoho no i nakupowalem stado rybek wczorja z rozpedu. Gdybym mial mozliwosc skleic sammu bylo by taniej. Keidys w akdemiku sobie skleilem dla zolwi czerownolicych. Mialem 3 lata je ale musialem oddac jak sie wyprowadzalem.

Co do ksztaltow i zdjecia to rzeczywicie ono jest wyzsze niz szersze.

A tu foty roslin z bliska.

Co do sprzedawcow, to nikt mi niczego nie wciskal, poporstu nikt sie raczje na niczym nie znal. :-( Podobnie jak ja. Stoi tma w sklepiee 5 akwarium z roslinkami i wybieraj co chcesz czlowiecze.

Powiedzcie mi jeszcze prosze, co sie bedzie dzialo z rybkami jak ich nie zredukuje. Czy chodzi tu o ich niewygode gduy podrosna czy inne sprawy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2008, 00:26:54 wysłane przez ppjotr » Zapisane
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2008, 14:32:08 »

rybki skarlowacieja (nie urosna do normalnych rozmiarow) i szybko umrą.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: